Αγγλία: Η Ομοσπονδία αποκλείει τις τρανς αθλήτριες από το γυναικείο ποδόσφαιρο


Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα απαγορεύσει τις τρανς αθλήτριες από το γυναικείο ποδόσφαιρο, από την ερχόμενη σεζόν.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ευθυγραμμίζεται με την απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο που αποκλείει τις τρανς από τον νομικό ορισμό της «γυναίκας».

Η ανακοίνωση της αγγλικής Ομοσπονδίας υποστηρίζει:

«Ως το διοικητικό όργανο του εθνικού αθλήματος, ο ρόλος μας είναι να καταστήσουμε το ποδόσφαιρο προσιτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, λειτουργώντας στο πλαίσιο του νόμου και της διεθνούς ποδοσφαιρικής πολιτικής που ορίζεται από την UEFA και τη FIFA. Η τρέχουσα πολιτική μας, η οποία επιτρέπει στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στο γυναικείο παιχνίδι, βασίστηκε σε αυτή την αρχή και υποστηρίχθηκε από νομικές συμβουλές εμπειρογνωμόνων.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα και η θέση μας ήταν πάντα ότι αν υπήρχε μια ουσιαστική αλλαγή στο νόμο, την επιστήμη ή τη λειτουργία της πολιτικής στο ποδόσφαιρο βάσης, τότε θα την επανεξετάζαμε και θα την αλλάζαμε αν χρειαζόταν. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 16 Απριλίου σημαίνει ότι θα αλλάξουμε την πολιτική μας. Οι διαφυλικές γυναίκες δεν θα μπορούν πλέον να παίζουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία και αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2025».

Αγγλία: Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις τρανς αθλήτριες

Στα μέσα Απριλίου,  το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε να αποκλείσει τις τρανς από τον νομικό ορισμό της «γυναίκας», σε νομοθεσία για την ισότητα ο οποίος σύμφωνα με το δικαστήριο θα αφορά αποκλειστικά τη «βιολογική γυναίκα και το βιολογικό φύλο».

Η υπόθεση αφορούσε τη νομική προστασία των τρανς γυναικών με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC) βάσει του Νόμου για την Ισότητα του 2010. Το δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι οι τρανς γυναίκες, ακόμη και με GRC, δεν περιλαμβάνονται στον ορισμό της «γυναίκας» που προστατεύεται από τον συγκεκριμένο νόμο.

Το 2018, μια ομάδα εκστρατείας, η For Women Scotland (FWS), προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να ισχύουν μόνο με βάση το βιολογικό φύλο ενός ατόμου.

Για την κυβέρνηση της Σκωτίας, μια τρανς γυναίκα με GRC αναγνωρίζεται νομικά ως γυναίκα και επομένως πρέπει να απολαμβάνει τις ίδιες νομικές προστασίες.

«Οι όροι γυναίκες και φύλο στον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρονται σε μια βιολογική γυναίκα και ένα βιολογικό φύλο, αλλά συμβουλεύουμε να μην ερμηνευτεί αυτή η απόφαση, ως θρίαμβος για μια ή περισσότερες ομάδες στην κοινωνία μας εις βάρος μιας άλλης – δεν είναι», δήλωσε ο Patrick Hodge, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ομόφωνη απόφαση αυτού του δικαστηρίου είναι ότι οι όροι “γυναίκα” και “φύλο” στον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρονται σε βιολογικές γυναίκες και βιολογικό φύλο» και είπε ότι η απόφαση «δεν οδηγεί σε μειονεκτική θέση τα τρανς άτομα» επειδή έχουν προστασία βάσει των υφιστάμενων νόμων κατά των διακρίσεων και της ισότητας.

Έτσι, το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της ομάδας FWS σχετικά με το αν οι τρανς γυναίκες αντιμετωπίζονται και από τον νόμο.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και να οξύνει τις ήδη έντονες και πολωτικές συζητήσεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο νόμος στους χώρους για μεμονωμένα φύλα, τις αξιώσεις ίσων αμοιβών και τις πολιτικές μητρότητας, καθώς και σε ορισμένα από τα δικαιώματα που έχουν τα τρανς άτομα στη Βρετανία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των τρανς, όπως η Stonewall και η Επιτροπή Ισοτήτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC), εξέφρασαν την ανησυχία, ότι κινδυνεύει να περιορίσει την πρόσβαση των τρανς ατόμων σε χώρους και υπηρεσίες που αφορούν μόνο το φύλο, όπως καταφύγια για γυναίκες ή αποδυτήρια, από τα οποία ενδέχεται να αποκλειστούν νομικά.

Με πληροφορίες από Sky News, CNN, New York Times
 

 



Πηγή: www.lifo.gr