Ανευ όρων στήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε πως η χώρα του θα παρέχει ανευ όρων στήριξη στους στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη διαρκή εμβάθυνση των στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Κιμ το Σάββατο, πάνω στο γιοτ του ηγέτη κοντά στο παραλιακό θέρετρο Wonsan, μετά από θερμή υποδοχή την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Λαβρόφ ευχαρίστησε τον Κιμ για την παροχή όπλων και στρατιωτών προς υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τη «ειλικρινή έκφραση αλληλεγγύης». Η μορφή κάθε επόμενης βοήθειας, σύμφωνα με τον ίδιο, εναπόκειται εξ ολοκλήρου στην απόφαση της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας που επικαλείται το πρακτορείο Yonhap, από τον Οκτώβριο η Βόρεια Κορέα έχει αποστείλει περίπου 13.000 στρατιώτες και 12 εκατομμύρια πυρομαχικά στη Ρωσία. Μάλιστα, το περασμένο φθινόπωρο οι βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρεται να διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην ανακατάληψη της περιοχής Κουρσκ από τις ρωσικές δυνάμεις.

Παρότι η Ρωσία εντείνει την καλοκαιρινή της επίθεση, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν βορειοκορεατικά στρατεύματα θα συμμετάσχουν σε μάχες εκτός των αναγνωρισμένων ρωσικών συνόρων, δηλαδή εντός ουκρανικού εδάφους. Ο Λαβρόφ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Πιονγκγιάνγκ καθορίζει αυτόνομα τη μορφή της στρατηγικής της συνεργασίας με τη Μόσχα, στη βάση της διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2023, κατά την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη χώρα μετά από δύο δεκαετίες.

Εκτός από την εμπλοκή στο μέτωπο, η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε να στείλει 6.000 επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων 5.000 εργατών για την ανοικοδόμηση της περιοχής Κουρσκ.

Παράλληλα, το KCNA ανέφερε ότι οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την «υπεράσπιση των κοινών στρατηγικών τους συμφερόντων» μέσα από την ενίσχυση της πλήρους στρατηγικής τους συνεργασίας.

Πέρα από το στρατιωτικό επίπεδο, οι σχέσεις Μόσχας–Πιονγκγιάνγκ ενισχύονται και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο:

  • Προϊόντα της Βόρειας Κορέας έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σε ρωσικά σούπερ μάρκετ.
  • Η Ρωσία προωθεί κοινά έργα υποδομών, όπως η κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει τις δύο χώρες.
  • Αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν αποκατασταθεί, με στόχο την προσέλκυση Ρώσων τουριστών στη Βόρεια Κορέα.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την κατανόηση της Ρωσίας για την πυρηνική στρατηγική της Βόρειας Κορέας, αναφέροντας ως επιχείρημα τον πρόσφατο βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ. «Ακριβώς επειδή η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, κανείς δεν τολμά να σκεφτεί την χρήση βίας εναντίον της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα χαράσσουν από κοινού μια νέα γεωπολιτική πορεία — με άξονα τη στρατιωτική συνεργασία και την αντιπαράθεση με τη Δύση. Οι συνέπειες για την Ουκρανία και τον υπόλοιπο κόσμο είναι ήδη εμφανείς.

Με πληροφορίες από Financial Times



Πηγή: www.lifo.gr