Βίλα Γκέτι: Το Μουσείο Τέχνης ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες


Όταν η πυρκαγιά στην περιοχή Palisades έπληξε το Λος Άντζελες τον Ιανουάριο, οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα τη Βίλα Γκέτι – το φημισμένο Μουσείο Τέχνης που ίδρυσε το 1974 ο μεγιστάνας του πετρελαίου Τζ. Πολ Γκέτι.

Το ιστορικό κτίριο και η εξαιρετικά πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης – από την κλασική αρχαιότητα έως την Αναγέννηση – δεν υπέστησαν ζημιές.

Ωστόσο, οι εξωτερικοί χώροι του μουσείου υπέστησαν σοβαρές καταστροφές: καταστράφηκαν τα δίκτυα υδροδότησης και ασφαλείας, περισσότερα από 1.000 δέντρα χάθηκαν, ενώ η περιοχή καλύφθηκε από αιθάλη και στάχτη.

Η Βίλα Γκέτι έμεινε κλειστή για πέντε μήνες και άνοιξε ξανά τις πόρτες της στο κοινό στις 27 Ιουνίου, έπειτα από μια απαιτητική επιχείρηση αποκατάστασης. Παράλληλα, ενισχύθηκε σημαντικά η ετοιμότητα του οργανισμού για μελλοντικές κρίσεις, όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του Μουσείου.

Ο Λες Μπορσάι, υπεύθυνος για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο μουσείο , σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν δεν πάρεις μαθήματα από αυτό που συνέβη, είναι βέβαιο ότι θα το ξαναζήσεις».

Μετά την άρση του άμεσου κινδύνου, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση των βασικών υποδομών – φυσικού αερίου, νερού και λοιπών παροχών. Στη συνέχεια, ξεκίνησε καθαρισμός στο εσωτερικό του μουσείου, ενώ ειδικά συνεργεία ανέλαβαν τον καθαρισμό και την απολύμανση των εξωτερικών χώρων.

Σημαντικές εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν και στο Εξωτερικό Περιστύλιο, όπου ειδική ομάδα αποκατέστησε τις τοιχογραφίες που μιμούνται ρωμαϊκά έργα τέχνης.

Η πιο εκτεταμένη ζημιά σημειώθηκε στο περιβάλλον δάσος του μουσείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1.415 δέντρα – σχεδόν το 44% του συνόλου – αφαιρέθηκαν λόγω σοβαρών ζημιών από τη φωτιά.

Ο Μπράιαν Χουκ, υπεύθυνος για τους εξωτερικούς χώρους και τους κήπους του μουσείου, δήλωσε στον ιστότοπο Laist ότι οι πλαγιές γύρω από το οικοδόμημα έχουν πλέον απογυμνωθεί.

Η επόμενη φάση επικεντρώνεται στην αποκατάσταση με αυτοφυή και πυράντοχη χλωρίδα, που θα προσφέρει μακροχρόνια προστασία.

Η Καμίλ Κερκ, διευθύντρια βιωσιμότητας του Βίλα Γκέτι, ηγείται μιας νέας δράσης με στόχο να βοηθήσει τους επισκέπτες να κατανοήσουν το μέγεθος των καταστροφών. Μάλιστα, κάποια από τα καμένα δέντρα θα διατηρηθούν πιθανόν ως πρώτη ύλη για καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις ή έπιπλα, λειτουργώντας ως ζωντανή ανάμνηση του γεγονότος.

Ήδη, πολιτιστικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο απευθύνονται στο Γκέτι, ζητώντας καθοδήγηση και πρακτικές για τη διαχείριση κρίσεων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ



Πηγή: www.lifo.gr