Πενήντα εννέα βουλευτές του Εργατικού Κόμματος απηύθυναν έκκληση προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναγνωρίσει άμεσα την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας περί σχεδίων μεταφοράς όλων των Παλαιστίνιων αμάχων της Γάζας σε καταυλισμό στα ερείπια της Ράφα.
Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, την οποία απέστειλαν την Πέμπτη, οι βουλευτές – από όλο το πολιτικό φάσμα των Εργατικών – προειδοποιούν ότι «η Γάζα υφίσταται εθνοκάθαρση». Καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση, τόσο για να αποτρέψει την εφαρμογή των ισραηλινών σχεδίων για τη Ράφα, όσο και για να προχωρήσει σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Η πρωτοβουλία των βουλευτών ακολούθησε παρόμοια έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε την ανάγκη για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για έναρξη πολιτικής διαδικασίας με στόχο την ειρήνη.
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους για την Παλαιστίνη οι βουλευτές
Στην επιστολή, που αποκαλύπτει ο Guardian, οι βουλευτές γράφουν: «Ως μεγάλη επείγουσα ανάγκη και με ανησυχία σας απευθυνόμαστε σχετικά με την ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία σχεδιάζεται η βίαιη μεταφορά όλων των Παλαιστινίων πολιτών της Γάζας σε καταυλισμό στη σχεδόν κατεστραμμένη Ράφα, χωρίς να τους επιτρέπεται η αποχώρηση».
Επικαλούνται, μάλιστα, τον Ισραηλινό δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάικλ Σφάρντ, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο «επιχειρησιακό σχέδιο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μεταφορά πληθυσμού στο νότιο άκρο της Γάζας ενόψει απέλασης εκτός Λωρίδας». Οι ίδιοι οι βουλευτές σημειώνουν: «Αν και πρόκειται για ακριβή περιγραφή, θεωρούμε ότι υπάρχει μία ακόμη πιο ξεκάθαρη: η εθνοκάθαρση της Γάζας».
Στην επιστολή παρατίθεται δέσμη πέντε προτάσεων για κυβερνητική δράση. Κάποιες εξ αυτών ήδη υλοποιούνται, όπως η στήριξη προς την UNRWA και οι προσπάθειες για την απελευθέρωση ομήρων. Άλλες, ωστόσο, θεωρούνται πιο αμφιλεγόμενες, όπως η επιβολή εμπορικού αποκλεισμού στους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και η άμεση αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.
«Η μη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους υπονομεύει την ίδια τη λύση των δύο κρατών και δημιουργεί την προσδοκία ότι το status quo μπορεί να συνεχιστεί, οδηγώντας τελικά στη de facto προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών», τονίζουν οι βουλευτές.
Η Γαλλία πιέζει για από κοινού αναγνώριση της Παλαιστίνης
Από πλευράς κυβέρνησης, η θέση που έχει διατυπωθεί είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να προχωρήσει σε αναγνώριση της Παλαιστίνης όταν αυτό «θα έχει τη μέγιστη επίδραση στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», σε συντονισμό με συμμάχους. Ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση, ενώ η Γαλλία, παρότι δεν έχει ακόμη επισήμως αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, πιέζει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της ΕΕ να το πράξουν από κοινού.
Κατά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Το να ζητάμε σήμερα άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σημαίνει ότι ως Ευρωπαίοι δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως υπερασπιζόμαστε τις ανθρώπινες ζωές, υπερασπιζόμαστε και την εδαφική ακεραιότητα. Θέλουμε κατάπαυση του πυρός, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς άλλη συζήτηση».
Και συμπλήρωσε: «Σήμερα, η κοινή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και η εκκίνηση αυτής της πολιτικής δυναμικής είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη».
Η επιστολή αυτή αποτελεί τη δεύτερη παρέμβαση βουλευτών των Εργατικών το τελευταίο διάστημα με αίτημα την άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι υπογράφοντες δηλώνουν δημοσίως τα ονόματά τους – κάτι που δεν είχε συμβεί σε προηγούμενη επιστολή, η οποία έφερε και τις υπογραφές υφυπουργών και κοινοβουλευτικών βοηθών.
Η παρούσα επιστολή συντάχθηκε από την ομάδα «Φίλοι της Παλαιστίνης και της Μέσης Ανατολής» των Εργατικών και φέρει τις υπογραφές 59 βουλευτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δύο πρόεδροι της ομάδας, Σάρα Όουεν και Άντριου Πέικς, καθώς και προσωπικότητες όπως ο Λίαμ Μπερν, πρόεδρος της Επιτροπής Επιχειρηματικών Υποθέσεων, ο Τανμαντζίτ Σινγκ Ντέσι, η Στέλλα Κρίζι, ο Κλάιβ Λιούις, η Νταϊάν Άμποτ και η Ντον Μπάτλερ.
Με πληροφορίες από Guardian