Η κλιματική κρίση απειλεί την παραγωγή γάλακτος: Οι αγελάδες υποφέρουν από τους καύσωνες


Η αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των καυσώνων απειλεί άμεσα την παραγωγή γάλακτος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 130.000 αγελάδες, σε βάθος 12 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνει κατά 10% την ικανότητα των αγελάδων να παράγουν γάλα. Ακόμα και μία μόνο ώρα με θερμοκρασία υγρού βολβού άνω των 26 βαθμών Κελσίου μπορεί να προκαλέσει απώλεια 0,5% στην ημερήσια παραγωγή. Οι συνέπειες, μάλιστα, διαρκούν: η μείωση στην παραγωγή συνεχίζεται έως και 10 ημέρες μετά τον αρχική εμφάνιση του καύσωνα.

Με βάση κλιματικά μοντέλα για το 2050, η μελέτη εκτιμά ότι η μέση ημερήσια παραγωγή γάλακτος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% παγκοσμίως. Το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα αισθητό στις περίπου 150 εκατομμύρια οικογένειες που εξαρτώνται από την αγελαδινή παραγωγή.

Ιδιαίτερα ευάλωτη η Νότια Ασία

Η Νότια Ασία, όπου προβλέπεται να σημειωθεί πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης παραγωγής γάλακτος την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να πληγεί περισσότερο. Η επιταχυνόμενη καύση ορυκτών καυσίμων καθιστά την περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη σε επικίνδυνους καύσωνες, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και του Σικάγου.

Μερική η αποτελεσματικότητα των μέτρων

Οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα στο Ισραήλ όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των ζώων. Τα περισσότερα αγροκτήματα διαθέτουν σκίαστρα, συστήματα αερισμού ή ψεκαστήρες για την ψύξη των αγελάδων. Ωστόσο, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24 βαθμούς Κελσίου, αυτά τα μέσα καταφέρνουν να περιορίσουν μόλις κατά 40% τις αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος.

Η επικεφαλής της μελέτης, Κλερ Παλαντρί, τονίζει ότι οι τεχνολογίες ψύξης δεν επαρκούν από μόνες τους. Καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προωθήσουν και άλλες παρεμβάσεις που θα μειώνουν το συνολικό στρες στα ζώα, όπως η μείωση της χρονικής απομόνωσης από τα μοσχάρια και η αποφυγή περιορισμένων συνθηκών διαβίωσης. Όπως σημειώνει, το αυξημένο στρες καθιστά τις αγελάδες ακόμη πιο ευάλωτες στη ζέστη και μειώνει την αντοχή τους σε συνθήκες θερμικής καταπόνησης.

Με πληροφορίες από Guardian



Πηγή: www.lifo.gr