Μνήμες από το Αλκατράζ: Μια σπάνια μαρτυρία από τον τελευταίο εν ζωή κρατούμενο


Στο Αλκατράζ, ο σήμερα 93χρονος γνώρισε διαβόητους εγκληματίες, συμμετείχε σε απόπειρα απόδρασης και πέρασε μήνες στην απομόνωση

Με την κυβέρνηση Τραμπ να ανακοινώνει σχέδια για την επαναλειτουργία της διαβόητης φυλακής του Αλκατράζ, το BBC ήρθε σε επαφή με τον μοναδικό εν ζωή πρώην κρατούμενο του νησιού: τον 93χρονο Τσάρλι Χόπκινς.

Ο Χόπκινς στάλθηκε στο Αλκατράζ το 1955, για να εκτίσει ποινή 17 ετών για απαγωγή και ένοπλες ληστείες. Εκεί, σε ένα από τα αυστηρότερα σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ, γνώρισε διαβόητους εγκληματίες, συμμετείχε σε απόπειρα απόδρασης και πέρασε μήνες στην απομόνωση.

«Στο Αλκατράζ άκουγες μόνο τις κόρνες από τα πλοία που περνούσαν»

«Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι η απόλυτη ησυχία τη νύχτα», είπε στη συνέντευξή του. «Άκουγες μόνο τις κόρνες από τα πλοία που περνούσαν. Ήταν ένας μοναχικός ήχος».

Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία του Σαν Φρανσίσκο, ο Χόπκινς είναι πιθανότατα ο τελευταίος εν ζωή πρώην τρόφιμος της φυλακής.

Μνήμες από το Αλκατράζ: μια σπάνια μαρτυρία από τον τελευταίο εν ζωή κρατούμενο Facebook Twitter
Ο Τσάρλι Χόπκινς στο Αλκατράζ / Φωτ: National Archives

Το Αλκατράζ λειτουργούσε για 30 χρόνια σε 22 στρέμματα νησίδας ανοικτά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, περικυκλωμένο από παγωμένα νερά με ισχυρά ρεύματα. Από οχυρό μετατράπηκε σε στρατιωτική φυλακή και τελικά, τη δεκαετία του ’30, σε ομοσπονδιακό σωφρονιστικό κατάστημα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Στους διαδρόμους του Αλκατράζ, ο Χόπκινς ήρθε σε επαφή με προσωπικότητες όπως ο Αλ Καπόνε και ο «Άνθρωπος με τα Πουλιά», Ρόμπερτ Στράουντ. Αλλά η δική του εμπειρία ήταν λιγότερο κινηματογραφική: «Δεν υπήρχε τίποτα να κάνεις. Μόνο να κάνεις push-ups στο κελί σου».

Η απόπειρα απόδρασης του Χόπκινς από το Αλκατράζ

Ο ίδιος απασχολούνταν στο καθάρισμα των διαδρόμων. Παρ’ όλα αυτά, συμμετείχε σε απόπειρα απόδρασης το 1956, προμηθεύοντας λεπίδες σε συγκρατούμενους για να κόψουν τα κάγκελα της κουζίνας. Η απόπειρα απέτυχε και ο Χόπκινς πέρασε έξι μήνες στην απομόνωση, γνωστή ως D Block.

Μνήμες από το Αλκατράζ: μια σπάνια μαρτυρία από τον τελευταίο εν ζωή κρατούμενο Facebook Twitter
Η φυλακή του Αλκατράζ / Φωτ: Unsplash

Αν και η δική του απόπειρα απέτυχε, άλλοι προσπάθησαν ξανά και ξανά. Σύμφωνα με τις αρχές, έγιναν συνολικά 14 απόπειρες απόδρασης από 36 κρατούμενους. Η πιο διάσημη ήταν το 1962, όταν τρεις άνδρες δραπέτευσαν και διέφυγαν μέσω των αεραγωγών, με την ιστορία τους να μεταφέρεται στον κινηματογράφο με την παραγωγή «Απόδραση από το Αλκατράζ». Δεν βρέθηκαν ποτέ, αν και το FBI θεωρεί ότι πνίγηκαν.

Η φυλακή έκλεισε έναν χρόνο αργότερα, το 1963, καθώς κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη η συντήρησή της. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με ετήσια έσοδα περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Το κτίριο, ωστόσο, είναι ερειπωμένο, με σαπισμένους σωλήνες και σκουριασμένα κελιά.

Τι πιστεύει ο Χόπκινς για τα σχέδια του Τραμπ για το Αλκατράζ;

Παρά ταύτα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να την επαναλειτουργήσει για «τους πιο σκληρούς και βίαιους εγκληματίες». Η δήλωσή του προκάλεσε σκεπτικισμό, καθώς το κόστος ανακαίνισης της θα ήταν τεράστιο.

Ακόμα και ο ίδιος ο Χόπκινς, δηλωμένος υποστηρικτής του Τραμπ, αμφισβητεί τη σοβαρότητα της πρότασης: «Δεν νομίζω ότι το εννοεί. Θέλει απλώς να περάσει ένα μήνυμα στον κόσμο».

Μνήμες από το Αλκατράζ: μια σπάνια μαρτυρία από τον τελευταίο εν ζωή κρατούμενο Facebook Twitter
Ο 93χρονος, πλέον, Τσάρλι Χόπκινς / Φωτ: Daniel A. Edwards

Μετά την αποφυλάκισή του το 1963, ο Χόπκινς επέστρεψε στη Φλόριντα, απέκτησε οικογένεια και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Τα τελευταία χρόνια έγραψε ένα αυτοβιογραφικό έργο 1.000 σελίδων για τη ζωή του.

«Έβαλα πολλούς σε μπελάδες τότε», λέει σήμερα. «Τώρα το καταλαβαίνω. Είχα προβλήματα».

Πρόσφατα, όταν το όνομά του εμφανίστηκε ξανά στα διεθνή μέσα, είπε: «Δεν είμαι περήφανος, αλλά αυτή είναι η ιστορία μου. Και είναι μια ιστορία του Αλκατράζ»

Με πληροφορίες από BBC



Πηγή: www.lifo.gr