Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των μισθών των Ουκρανών στρατιωτών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εθελοντική συμμετοχή στο μέτωπο και να αντιμετωπίσει την έλλειψη νέων στρατολογημένων.
«Μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι παρείχαν χρηματοδότηση μόνο για όπλα, όχι για μισθούς στρατιωτικών», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Όμως οι ίδιοι οι στρατιώτες μας είναι το όπλο που προστατεύει όλους».
Με την ουκρανική κοινωνία να έχει κουραστεί από τον παρατεταμένο πόλεμο που διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο, η στρατολογία έχει γίνει όλο και πιο αντιδημοφιλής. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσφέρει σημαντικά μπόνους και υψηλούς μισθούς σε όσους υπογράφουν στρατιωτικά συμβόλαια, όπως κάνει και η Ρωσία εδώ και καιρό.
Ωστόσο, αυτή η ενίσχυση στους μισθούς θα επιβαρύνει περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας, ο οποίος ήδη παρουσίασε έλλειμμα άνω του 20% του ΑΕΠ πέρυσι λόγω των στρατιωτικών δαπανών. Η χώρα βασίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν καλύπτει άμεσα στρατιωτικές πληρωμές.
Η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για παραγωγή drones, αντιμέτρων παρεμβολών και πυραύλων, ενώ το έλλειμμα του 2025 αναμένεται να φτάσει τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για το ζήτημα με:
- Την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Mark Rutte
- Τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν
- Τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ
- Αμερικανούς αξιωματούχους
«Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα», παραδέχθηκε ο Ζελένσκι.
Η Ουκρανία ξεκίνησε την παραγωγή αναχαιτιστικών drones και απαιτούνται άμεσα 6 δισ. δολάρια για την αύξηση της παραγωγής. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν ουκρανικής κατασκευής drones, ενώ ο Ζελένσκι επιδιώκει σύμβαση μεταξύ 10 και 30 δισεκατομμυρίων. Ο Υπουργός Άμυνας Ντένις Σμυχάλ, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο σύμβουλος του προέδρου Ολεξάντρ Καμισίν είναι επιφορτισμένοι με τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν «σημαντική πρόοδο» στο να αναχαιτίσουν τις ρωσικές επιθέσεις. Στην περιφέρεια Σούμι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο, ενώ η Ρωσία παραμένει επικεντρωμένη σε περιοχές όπως το Ποκρόφσκ και η Ντνιπροπετρόφσκ. Παράλληλα, η τρίτη γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε κάποια πρόοδο προς μια πιθανή συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει νόημα η σύνοδος κορυφής χωρίς πρώτα μια συμφωνία.
Η Ουκρανία μετατοπίζει τη στρατηγική της ζητώντας διεθνή στήριξη για μισθούς στρατιωτών, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό, να ενισχύσει τις εθελοντικές προσχωρήσεις και να παραμείνει αποτελεσματική απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Το επόμενο διάστημα θα κρίνει αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί σε αυτό το νέο, πιο ανθρώπινο αίτημα.
Με πληροφορίες από Bloomberg