Έφυγε από τη ζωή η ψυχαναλύτρια Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ, μία από τις πλέον σημαίνουσες προσωπικότητες της σύγχρονης ψυχαναλυτικής σκέψης, με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, σημειώνοντας ότι η Αϊζενστάιν-Αβέρωφ «παρέμεινε ενεργή μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής της» και ότι προσέφερε σε «θεσμικό, εκπαιδευτικό, θεωρητικό και κλινικό επίπεδο». Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΨΕ θα παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία και θα εκφράσει επίσημα τα συλλυπητήριά του στους οικείους της.
Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια, η Μαρίλια Αϊζενστάιν μεγάλωσε στο Παρίσι, σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον που επηρέασε βαθιά τη σκέψη και την προσέγγισή της στον άνθρωπο και την ψυχολογία. Τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε σπουδές φιλοσοφίας στο Παρίσι και το 1977 εισήλθε στον χώρο της ψυχανάλυσης, εκπαιδευόμενη στο Ινστιτούτο της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού.
Έγινε διδάσκουσα αναλύτρια το 1992 και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο Bouvet. Διετέλεσε πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού (1995–1999) και πρόεδρος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου Παρισιού. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής της «Revue Française de Psychosomatique» και είχε ενεργή παρουσία στα όργανα της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, μεταξύ άλλων και ως πρόεδρος των Νέων Ομάδων.
Από το 2004 ήταν διδάσκουσα αναλύτρια της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και διένειμε τις δραστηριότητές της μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.
Η Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ έχει δημοσιεύσει πάνω από 170 άρθρα και πολυμεταφρασμένα βιβλία, κυρίως γύρω από την ψυχοσωματική, την υποχονδρία, τον μαζοχισμό και τη μεταβίβαση. Το έργο της «Επιθυμία, πόνος, σκέψη» εγκαινίασε τη σειρά «Ρους» των εκδόσεων Άγρα, ενώ στα ίδια πλαίσια συμμετείχε στο συλλογικό «Υποχονδρία» και συνέγραψε την εισαγωγή στο έργο «Η αλλεργική σχέση του Pierre Marty».
Το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Εγκλεισμοί» κυκλοφόρησε επίσης από την Άγρα, με το ψευδώνυμο Όλγα Φορέβσκαγια, παρουσιάζοντας μια πνευματική αυτοπροσωπογραφία με αναφορές σε αγαπημένους συγγραφείς, πολιτισμικά βιώματα και προσωπικές της πεποιθήσεις.