Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν


Ακόμα και με τα στρεβλά πρότυπα του πολέμου, η επίθεση της Ρωσίας το πρωί της Κυριακής στο Σούμι, στην Ουκρανία προκαλεί έκπληξη, λόγω του απροκάλυπτου θράσους που τη χαρακτηρίζει.

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι υψηλής ταχύτητας, οπλισμένοι –σύμφωνα με την Ουκρανία– με πυρομαχικά διασποράς, έπληξαν την καρδιά της παραμεθόριας πόλης την ώρα που οικογένειες πήγαιναν στην εκκλησία, περίμεναν να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση ή απλώς έκαναν τη βόλτα τους. Ο αριθμός των νεκρών στο Σούμι της Ουκρανίας ανέρχεται σήμερα σε 34, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Εικόνες από το σημείο δείχνουν πτώματα ή σακούλες με ανθρώπινα λείψανα στο έδαφος, ένα καμένο τρόλεϊ, διαλυμένα αυτοκίνητα, συντρίμμια και σπασμένα γυαλιά σκορπισμένα παντού. Η επίθεση ήταν απερίσκεπτη, βάναυση και μοχθηρή – και οι συνέπειές της απολύτως προβλέψιμες για εκείνους που έδωσαν την εντολή και πάτησαν το κουμπί της εκτόξευσης.

Η επιλογή μιας επίθεσης στο κέντρο της πόλης, μέρα μεσημέρι, με πλήρη επίγνωση της παρουσίας αμάχων, αντανακλά μια κουλτούρα ατιμωρησίας που έχει ριζώσει στη Ρωσία και συντηρείται ανεμπόδιστα. Παρ’ όλα αυτά, η προσέγγιση της Ουάσινγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου μέσω απευθείας διαλόγου με τη Μόσχα, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό σιγή για τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας συνεχίζονται αμείωτες τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις φαίνεται να εντείνονται. Εννέα ενήλικες και ισάριθμα παιδιά σκοτώθηκαν όταν ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος, εξοπλισμένος με βόμβες διασποράς, έπληξε παιδική χαρά στο Κρίβι Ριχ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα στα αυτοκίνητά τους και τα άψυχα σώματα των παιδιών εντοπίστηκαν μέσα στην παιδική χαρά. Ωστόσο, η επίθεση καταδικάστηκε μετριοπαθώς από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, η οποία, ακολουθώντας τη γραμμή του Λευκού Οίκου, δεν κατονόμασε ευθέως τη Ρωσία ως υπεύθυνη. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», έγραψε στο Twitter. Έκτοτε ανακοίνωσε την παραίτησή της και υιοθέτησε πιο ευθύ λόγο. Την Κυριακή, απέδωσε ρητά την επίθεση στο Σούμι στη Ρωσία και επιβεβαίωσε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς. Πλέον, αποχωρώντας, είναι πιο εύκολο να εκφράσει ανοιχτά τη γνώμη της, την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν «παίζει» με τον Τραμπ και την υπόλοιπη αμερικανική κυβέρνηση σε ειρηνευτικές συνομιλίες που, εδώ και δύο μήνες, δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τετράωρες συνομιλίες με τον Στιβ Γουίτκοφ, έναν επιχειρηματία στον τομέα των ακινήτων που έχει εξελιχθεί σε βασικό σύμβουλο του Τραμπ για θέματα Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής. Αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της συζήτησης, δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Γουίτκοφ προώθησε την ιδέα ότι ο ταχύτερος τρόπος για κατάπαυση του πυρός είναι η παραχώρηση – εκ μέρους της Ουκρανίας – των τεσσάρων επαρχιών που κατέχει μερικώς ο ρωσικός στρατός, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές. Δεν είναι σαφές γιατί θα πρέπει καν να εξετάζεται το ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων –κάτι που ούτε οι ΗΠΑ μπορούν εύκολα να επιβάλουν στο Κίεβο– την ώρα που η Ρωσία επιλέγει συνειδητά να επιτίθεται σε αμάχους μέρα μεσημέρι.

Η Μόσχα λειτουργεί με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να μείνει ατιμώρητη. Το Κρεμλίνο θα αγνοήσει τις φωνές καταδίκης από την Ευρώπη και θα περιμένει απλώς να αλλάξει η επικαιρότητα. Στο μεταξύ, θα συνεχίσει να πλήττει ουκρανικές πόλεις χωρίς εμφανή στρατιωτικό στόχο. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν γίνει καθημερινότητα, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οπλίζονται συστηματικά με διασπορικά πυρομαχικά. Παράλληλα, ένας ή δύο βαλλιστικοί πύραυλοι –δύσκολα αναχαιτίσιμοι– ρίχνονται σχεδόν καθημερινά στο θανατηφόρο μείγμα.

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελπίζει ότι ο Τραμπ θα συνειδητοποιήσει σταδιακά πως ο Πούτιν δεν διαπραγματεύεται με καλή πίστη. Η επίθεση στο κέντρο του Σούμι δεν υποδηλώνει καμία διάθεση για ειρήνη. Το ερώτημα, πλέον, είναι αν και πότε ο Λευκός Οίκος θα αναγνωρίσει πως η στοχευμένη δολοφονία αμάχων δεν είναι παρά επιβεβαίωση ότι πρέπει να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στη Ρωσία – και όχι να συνεχιστεί η τακτική κατευνασμού προς το Κρεμλίνο.

Προς το παρόν πάντως, εκνευρισμένος ο Τραμπ τη Δευτέρα από τον Λευκό Οίκο, επιτέθηκε στον Ζελένσκι, υποστηρίζοντας – ψευδώς – για άλλη μία φορά, πως εκείνος ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και αγνοώντας τη ρωσική εισβολή. Αρνήθηκε να κατονομάσει τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη σφαγή στο Σούμι και αρκέστηκε απλώς να πει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει έναν πόλεμο για τον οποίο ευθύνονται τρεις άλλοι: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Με πληροφορίες από Guardian



Πηγή: www.lifo.gr