«Φόροι αμαρτίας»: Ο ΠΟΥ πιέζει για αυξήσεις 50% στις τιμές καπνού, αλκοολούχων και ζαχαρούχων ποτών


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητά από τις χώρες να αυξήσουν τις τιμές σε ζαχαρούχα ποτά, αλκοόλ και τσιγάρα κατά 50% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια μέσω της φορολογίας.

Πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη στήριξη του ΠΟΥ μέχρι σήμερα σε τέτοιους φόρους, με στόχο να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας.

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι οι λεγόμενοι «φόροι αμαρτίας» (sin taxes) θα μειώσουν την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, που συνδέονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι, ενώ παράλληλα θα φέρει έσοδα σε μια περίοδο που η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια μειώνεται και τα δημόσια χρέη αυξάνονται.

Οι φόροι για την υγεία είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχουμε», δήλωσε ο Jeremy Farrar, υποδιευθυντής του ΠΟΥ για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. «Ήρθε η ώρα να δράσουμε».

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία, που ονομάζει «3 by 35», στο συνέδριο του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης στη Σεβίλλη.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποφέρει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2035, βασισμένο σε παραδείγματα χωρών όπως η Κολομβία και η Νότια Αφρική που έχουν ήδη εφαρμόσει τέτοιους φόρους.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες τους φόρους στον καπνό και τα αυξημένα κόστη, ενώ τα τελευταία χρόνια ζητά φόρους και στο αλκοόλ και στα ζαχαρούχα ποτά. Όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που προτείνει συγκεκριμένο στόχο αύξησης τιμών για και τα τρία προϊόντα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι αυτοί οι φόροι θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα» και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους με τα επιπλέον έσοδα.

Πολλές φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες αντιμετωπίζουν περικοπές στη διεθνή βοήθεια, κυρίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα αποχωρούν και από τον ΠΟΥ και δεν συμμετέχουν στο συνέδριο της Σεβίλλης.

Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι μια κυβέρνηση σε χώρα μεσαίου εισοδήματος θα αυξήσει τους φόρους ώστε η τιμή ενός προϊόντος να ανέβει από 4 δολάρια σήμερα στα 10 δολάρια μέχρι το 2035, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, εξήγησε ο οικονομολόγος του ΠΟΥ, Guillermo Sandoval.

Ήδη σχεδόν 140 χώρες έχουν αυξήσει τους φόρους στα τσιγάρα και επομένως τις τιμές τους κατά μέσο όρο πάνω από 50% την περίοδο 2012-2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Sandoval ανέφερε επίσης ότι ο ΠΟΥ σκέφτεται να προτείνει φόρους και σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μόλις ολοκληρωθεί ο ορισμός τους μέσα στους επόμενους μήνες. Παραδέχτηκε όμως ότι αναμένεται αντίδραση από τις σχετικές βιομηχανίες.

Με πληροφορίες από Reuters



Πηγή: www.lifo.gr