Για τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου, τα ξημερώματα της Τετάρτης μίλησε ο Βασίλης Καραστάθης.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για αυτή την κατηγορία σεισμού, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Όπως εξήγησε: «Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της δόνησης ήταν το μεγάλο βάθος. Ήταν βάθους 64 χιλιομέτρων. Αυτή είναι συγκεκριμένη κατηγορία σεισμών ενδιαμέσου βάθους, οι οποίοι έχουν και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν προκαλούν καταστροφές λόγω αυτού του βάθους και από εκεί και πέρα δεν ακολουθούνται συχνά από μεγάλους μετασεισμούς. Άρα αυτό που μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους στην περιοχή, συνδέεται κυρίως με το φαινόμενο της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας, κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. Και ο σεισμός αυτός είναι μια έκφανση αυτού του φαινομένου»..
Όσο για το εάν ο συγκεκριμένος σεισμός συνδέεται με κάποιο γεγονός στο ηφαιστειακό τόξο ή στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Καραστάθης υπογράμμισε ότι: «Είναι εντελώς άλλες ζώνες. Το ελληνικό τόξο είχε, έχει και θα έχει πάντα τη δική του σεισμικότητα. Είναι ένα φαινόμενο διαρκές της υποβύθισης και προκαλεί πάντα τους σεισμούς αυτού του μεγέθους».
Τέλος, εξήγησε, πως: «Δηλαδή έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό στην περιοχή με ισχυρούς σεισμούς. Οι σεισμοί, οι οποίοι είναι βάθους δεν μας προκαλούν κάποια ανησυχία. Τα προβλήματα υπάρχουν μόνο στους επιφανειακούς σεισμούς».
Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τον σεισμό στην Κάσο
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι στα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και την Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας, όπως είπε.
Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ούτε με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. «Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο, είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας» τόνισε.
Σύμφωνα τον Δήμαρχο Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιπτώσεις από την ισχυρή σεισμική δόνηση, το ίδιο και στην Κάρπαθο.