«Η λογική ότι θα φτιάξουμε ένα ειδικό σώμα αφού απέτυχε η κατάργηση του ασύλου που θα έμπαινε η αστυνομία και θα επέβαλε την τάξη, αφού απέτυχε η πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία θα σταμάταγε κάθε φαινόμενο βίας και παραβατικών στα πανεπιστήμια, έξι χρόνια μετά την ανάληψη διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη, σήμερα θα ξανακούσω πάλι μία από τα ίδια, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
«Θυμίζω λοιπόν ότι τέλη Ιουλίου του 2019, μόλις έχει εκλεγεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μόλις ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει το τέλος του ασύλου της ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην πορεία ψηφίζει διατάξεις, ψηφίζει ρυθμίσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, εμείς από τότε είχαμε πει ότι αυτό όχι μόνο δεν θα πετύχει, αλλά δυστυχώς θα συνεχιστούν οι πράξεις βίας μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μείνει μόνο στην διαφωνία και στην διαφοροποίηση από αυτό που έλεγε η κυβέρνηση αλλά είχε καταθέσει ολόκληρο σχέδιο νόμου για σώμα ανθρώπων οι οποίοι υπό την ευθύνη των Πανεπιστημίων θα επιβάλουν την τάξη και θα αποτρέψουν αυτά τα απαράδεκτα και λυπηρά φαινόμενα βίας και τραμπουκισμού στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και θέλω να σας πω επίσης ότι με βάση το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως, τότε που είχε ιδρυθεί και η αστυνομία και ήταν υποχρεωμένα τα πανεπιστήμια να φτιάξουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας και για τη φύλαξη στα ελληνικά πανεπιστήμια, ότι όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εκπονήσει τέτοιο σχέδιο και βεβαίως υπάρχει μια πολιτεία, μια κυβέρνηση η οποία αδυνατεί, δεν ξέρω αν αυτό είναι το σωστό ρήμα, να τα χρηματοδοτήσει ώστε να έχουμε ασφαλή πανεπιστήμια. (…) Εγώ έκανα μια γρήγορη διερεύνηση και μίλησα με αρκετούς πρυτάνεις κορυφαίων πανεπιστημίων στη χώρα και με διαβεβαίωσαν όλοι ότι έχουν εκπονήσει σχέδια φύλαξης, τα οποία βεβαίως έχουν όμως και κάποιο κόστος υλοποίησης. Όταν λοιπόν η κυβέρνηση λέει στα πανεπιστήμια, ανάλαβε εσύ το κόστος της φύλαξης π.χ. με χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας που δεν έχει καμία σχέση με αυτό και δεν μεριμνά η ίδια η πολιτεία, η κυβέρνηση, το Υπουργείο έτσι ώστε να στηρίξει τα Πανεπιστήμια στα σχέδια φύλαξης, που επαναλαμβάνω έχουν ήδη εκπονήσει βάσει της υποχρέωσης που απορρέει από τον νόμο, δυστυχώς έχουμε και φοβάμαι ότι θα έχουμε και τέτοια φαινόμενα που έγιναν στη Νομική στο μέλλον. Γιατί θυμάστε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία ιδρύθηκε μετά βαΐων και επαίνων με την υπόσχεση ότι θα πατάξει κάθε τέτοιο φαινόμενο, όχι μόνο δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά στην ουσία διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.
«Εμάς, η βασική μας διαφορά όταν κάναμε την πρόταση ήταν ότι θέλαμε και οι πανεπιστημιακές αρχές να είναι υπεύθυνες και να λογοδοτούν όταν έχουν την ευθύνη, δηλαδή όταν η πολιτεία τους δίνει και τα μέσα και τη δυνατότητα και το πλαίσιο να εφαρμόσουν την τάξη, να είναι υπεύθυνες και να έχουν τον πλήρη έλεγχο στο ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει και ποιος επιχειρεί να δημιουργεί επεισόδια μέσα σε χώρους πανεπιστημίων» συμπλήρωσε.
«Εμείς λοιπόν. σαν ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή είπαμε ναι, συμφωνούμε ότι πρέπει να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα. Όμως διαφωνήσαμε με τον τρόπο και δυστυχώς από τις εξελίξεις, δικαιωθήκαμε γιατί τελικά αυτή η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε την πραγματική βούληση να επιβάλει την τάξη στα πανεπιστήμια, αλλά χρησιμοποίησε όλα αυτά τα απαράδεκτα και ακραία φαινόμενα που προσβάλουν την χώρα μας, την ελληνική κοινωνία, αλλά και το ελληνικό Πανεπιστήμιο που είναι πολύ ψηλά στις παγκόσμιες κατατάξεις, αλλά δυστυχώς αμαυρώνεται από τέτοιες συμπεριφορές, το χρησιμοποίησαν μόνο και μόνο για να κάνουν μια φτηνή επικοινωνιακή αντιπαράθεση με τα κόμματα της Αριστεράς» επισήμανε ο κ. Κατρίνης.
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό εμπρησμό της Μαρφίν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην «επέτειο από την απώλεια των συνανθρώπων μας στη Μαρφίν σε μια περίοδο που δυστυχώς κυριαρχούσε η βία και ακραίες συμπεριφορές, η τυφλή βία, η οποία οδήγησε δυστυχώς στην άδικη απώλεια συμπολιτών μας στα πλαίσια τότε των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών για την κατάσταση στη χώρα και νομίζω ότι όλοι μας προφανώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την απώλεια των συμπολιτών μας, αλλά θέλουμε να ξεχάσουμε το πολύ κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τότε στην ελληνική κοινωνία και βεβαίως το οποίο πυροδοτήθηκε και με πρωτοβουλίες πολιτικών κομμάτων που θεώρησαν σκόπιμο να επενδύσουν, να τζογάρουν, κατά το κοινώς λεγόμενο στο θυμικό των πολιτών. Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε αυτές τις καταστάσεις».
Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη πολιτική επικαιρότητα, στο μέτωπο των Τεμπών και σχετικά με την δικογραφία, η οποία έχει φθάσει στη Βουλή, ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως «φαίνεται ότι στοιχειοθετούνται ενδείξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, οπότε το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει κάνει και σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν υπάρχει δικογραφία και όταν στοιχειοθετούνται ενδείξεις αξιόποινες για πολιτικά πρόσωπα, το κάναμε με τον κύριο Τριαντόπουλο και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις, γιατί αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καταθέσει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για τον κύριο Τριαντόπουλο στην δικογραφία που υπήρχε ήδη, κάποιοι θα δικάζονταν και κάποιοι θα έμεναν στο απυρόβλητο μόνο και μόνο γιατί ήταν πολιτικά πρόσωπα. (…) Το ΠΑΣΟΚ εφόσον διαθέτει και την κοινοβουλευτική δύναμη, θα καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, όπως έκανε και για τον κύριο Τριαντόπουλο, ακριβώς γιατί δεν θέλει να μείνει τίποτα στο σκοτάδι και ακριβώς γιατί θέλουμε αυτή η πρωτοφανής τραγωδία, την οποία κάποιοι προσπάθησαν να αποδώσουν μόνο στο ανθρώπινο λάθος, αλλά και η προσπάθεια μετά, όλα αυτά να συγκαλυφθούν σε μια λογική να μη μείνει τίποτα που να θυμίζει την απώλεια 57 συμπολιτών μας και τις αντικειμενικές ευθύνες της ελληνικής πολιτείας αλλά και της κυβέρνησης».
«Εμείς λοιπόν, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το αίσθημα της κοινωνίας που λέει όλα στο φως, πλήρης διαλεύκανση, καμία συγκάλυψη, απόδοση ευθυνών σε αυτούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη και οι οποίοι δεν φρόντισαν όχι μόνο μέχρι το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του ‘23 αλλά και μετά, σήμερα που μιλάμε, 5 Μαΐου του ‘25, δύο και πλέον χρόνια μετά την τραγωδία, δεν μπορεί κανένας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώσει τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αξίζει να στηλιτευθεί, όπως επίσης και η πρωτοφανής ασυλία που απολαμβάνει η εταιρεία Hellenic Train, η οποία και πριν την τραγωδία των Τεμπών και μετά, βαρύνεται με καθυστερήσεις, με μικροατυχήματα, με συγκρούσεις, με μια σειρά λαθών και παραλείψεων, για την οποία όμως δεν υπάρχει κράτος ελληνικό που να της επιρρίπτει ευθύνες και να τη βάζει στη θέση της» είπε καταλήγοντας ο κ. Κατρίνης.
www.ertnews.gr