Άτομα που πάσχουν από παθολογική παχυσαρκία θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν από ενδοκρινολόγο και διατροφολόγο, στο πλαίσιο του προγράμματος “Προλαμβάνω” και να λάβουν δωρεάν αγωγή. Ασθενείς που πάλεψαν με την παχυσαρκία μιλούν στο ΕΡΤNews για τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρους.
Η Λίτσα Γεωργιάδου πάλευε για χρόνια με την παχυσαρκία. Είχε φτάσει τα 145 κιλά και για να τα χάσει χρειάστηκε να ξοδέψει πολλά χρήματα σε γιατρούς και φάρμακα. “Ξεκίνησα από μικρή ηλικία με διαιτολόγους, με διατροφολόγους, με χάπια αδυνατίσματος, διάφορα σκευάσματα, χειρουργεία, ενδοκρινολόγους, σαφώς ήταν δαπανηρά, ήταν ψυχοφθόρα όλα αυτά” τόνισε.
Ο Μανώλης Μαμουζέλος ήταν 167 κιλά και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να τα χάσει. Τώρα ζυγίζει 120 κιλά ωστόσο έχει μεγάλο δρόμο ακόμα. “Έκανα εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά προβλήματα και βρέθηκα με υψηλό δείκτη για παχυσαρκία, καθώς έχω και ιστορικό και επειδή πρέπει να χάσω τα κιλά αυτά ξόδεψα πολλά λεφτά σε γιατρούς και ειδικούς και σε φάρμακα” δήλωσε.
Στη χώρα μας 1 στους 4 πολίτες ζουν με παχυσαρκία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25% του πληθυσμού. Πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Προλαμβάνω”. Μέσω του προγράμματος θα δίνεται η δυνατότητα δωρεάν διατροφικής υποστήριξης από διατροφολόγο και πρόγραμμα άσκησης.
“Οι πολίτες οι οποίοι εντοπίζονται, στο πλαίσιο του προγράμματος με τα καρδιαγγειακά, να έχουν σοβαρή παχυσαρκία, δηλαδή δείκτη μάζας σώματος άνω των 35BMI όπως το λέμε ή 40 και έχουν συννοσηρότητες, θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν από ενδοκρινολόγο, να λάβουν και τα φάρμακα για την παχυσαρκία δωρεάν” δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Αυτοί οι άνθρωποι πολλές φορές πηγαίνουν από διαιτολόγο σε διαιτολόγο, έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και πραγματικά έρχονται σε εμάς απογοητευμένοι» τονίζει η εδοκρινολόγος, Μαρία Προκοπίου.
«Πολύ συχνά ένα άτομο με παχυσαρκία έχει συννοσηρότητα, είτε με σακχαρώδη διαβήτη, είτε με καρδιαγγειακές νόσους, αρτηριακή υπέρταση και πραγματικά χρήζει βοήθειας τόσο για να ελέγξει το βάρος του, όσο και να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής του» σημείωσε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Φανή Πρεβέντη.
Μια απώλεια περίπου 10% του σωματικού βάρους σχετίζεται με σημαντική μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως είναι η υπεργλυκαιμία, τα τριγλυκερίδια και η ολική χοληστερόλη.
www.ertnews.gr