Τα στροβιλιζόμενα νέφη αερίων που μοιάζουν με μπογιά που πέφτει στο πυκνό διαστημικό σκότος εμφανίζονται σαν μια πύλη σε έναν μυστηριώδη άγνωστο κόσμο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στην οποία φαίνονται τεράστια σύννεφα ιονισμένων ατόμων να εκτοξεύονται στο Διάστημα από ένα άστρο που πεθαίνει.
Πρόκειται για ένα πλανητικό νεφέλωμα που ονομάζεται Kohoutek 4-55, μέλος του γαλαξία του Γαλαξία που βρίσκεται μόλις 4.600 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Κύκνος (ο Κύκνος). Τα πλανητικά νεφελώματα είναι το εντυπωσιακό τελικό στάδιο στη ζωή ενός γιγάντιου άστρου. Μόλις ένα τεράστιο άστρο εξαντλήσει τα διαθέσιμα καύσιμα του και αποβάλει τα τελευταία του στρώματα αερίου, ο συμπαγής πυρήνας του θα συστέλλεται περαιτέρω, επιτρέποντας μια τελική έκρηξη πυρηνικής σύντηξης. Ο εκτεθειμένος πυρήνας φτάνει σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ακτινοβολώντας υπεριώδες φως που ενεργοποιεί τα τεράστια σύννεφα αερίου που εκτοξεύονται από το αστέρι.
Το υπεριώδες φως ιονίζει τα άτομα στο αέριο, κάνοντας τα σύννεφα να λάμπουν έντονα. Σε αυτήν την εικόνα, το κόκκινο και το πορτοκαλί υποδηλώνουν άζωτο, το πράσινο είναι υδρογόνο και το μπλε δείχνει οξυγόνο. Το Kohoutek 4-55 έχει μια ασυνήθιστη, πολυεπίπεδη μορφή: ένα αχνό στρώμα αερίου περιβάλλει έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο, όλο τυλιγμένο σε ένα ευρύ φωτοστέφανο ιονισμένου αζώτου. Το θέαμα έχει μια… γλυκόπικρη αίσθηση καθώς η σύντομη φάση της σύντηξης στον πυρήνα θα τελειώσει μετά από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια αφήνοντας έναν λευκό νάνο που δεν θα φωτίσει ποτέ ξανά τα νέφη γύρω του.
Naftemporiki.gr