Η Κίνα προτείνει νέο παγκόσμιο οργανισμό συνεργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη


Η Κίνα δήλωσε το Σάββατο ότι επιθυμεί να δημιουργήσει έναν οργανισμό για την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, τοποθετώντας τον εαυτό της ως εναλλακτική λύση στις ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για επιρροή στην τεχνολογία μετασχηματισμού.

Η Κίνα θέλει να βοηθήσει στον συντονισμό των παγκόσμιων προσπαθειών για τη ρύθμιση της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και να μοιραστεί τις προόδους της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε την Τετάρτη ένα σχέδιο τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει στην εκτεταμένη επέκταση των εξαγωγών τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ σε συμμάχους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το αμερικανικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας στην κρίσιμη τεχνολογία.

Ο Λι δεν κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά φάνηκε να αναφέρεται στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να εμποδίσει τις προόδους της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποιώντας ότι η τεχνολογία κινδυνεύει να γίνει το «αποκλειστικό παιχνίδι» μερικών χωρών και εταιρειών.

Η Κίνα θέλει η Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι ανοιχτά διαμοιραζόμενη και όλες οι χώρες και οι εταιρείες να έχουν ίσα δικαιώματα χρήσης της, δήλωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να μοιραστεί την εμπειρία και τα προϊόντα ανάπτυξης με άλλες χώρες, ιδίως με τον «Παγκόσμιο Νότο». Ο «Παγκόσμιος Νότος» αναφέρεται σε αναπτυσσόμενες, αναδυόμενες ή χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, κυρίως στο νότιο ημισφαίριο.

Ο τρόπος ρύθμισης των αυξανόμενων κινδύνων της Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν μια άλλη ανησυχία, δήλωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι τα σημεία συμφόρησης περιλαμβάνουν την ανεπαρκή προσφορά τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης και τους περιορισμούς στην ανταλλαγή ταλέντων.

«Συνολικά, η παγκόσμια διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη. Οι χώρες έχουν μεγάλες διαφορές, ιδίως σε τομείς όπως οι κανονιστικές έννοιες, οι θεσμικοί κανόνες», είπε. «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τον συντονισμό για να διαμορφώσουμε ένα παγκόσμιο πλαίσιο διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα έχει ευρεία συναίνεση το συντομότερο δυνατό».

Πεδίο διαμάχης η τεχνητή νοημοσύνη

Το τριήμερο συνέδριο της Σαγκάης φέρνει κοντά ηγέτες της βιομηχανίας και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε μια εποχή κλιμακούμενου τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών – των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου – με την Τεχνητή Νοημοσύνη να αναδεικνύεται σε βασικό πεδίο μάχης.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των πιο υψηλών τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Nvidia και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, επικαλούμενη ανησυχίες ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η Κίνα συνέχισε να κάνει καινοτομίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες έχουν τύχει στενού ελέγχου από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Μα Ζαοξού, δήλωσε σε στρογγυλή τράπεζα εκπροσώπων από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, του Κατάρ, της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας, ότι η Κίνα επιθυμεί ο οργανισμός να προωθήσει την πρακτική συνεργασία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει την έδρα του στη Σαγκάη.

Το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα σχέδιο δράσης για την παγκόσμια διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καλώντας κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα να συνεργαστούν και να προωθήσουν τις διεθνείς ανταλλαγές, μεταξύ άλλων μέσω μιας διασυνοριακής κοινότητας ανοιχτού κώδικα.

Παγκόσμιο Συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη

Το συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, συνήθως προσελκύει σημαντικούς παράγοντες του κλάδου, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ερευνητές και επενδυτές.

Στους ομιλητές του Σαββάτου περιλαμβάνονταν η Αν Μπουβερό, η ειδική απεσταλμένη του Γάλλου προέδρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο επιστήμονας υπολογιστών Τζέφρι Χίντον, γνωστός ως «ο Νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης», και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιτ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν τακτικά στην τελετή έναρξης αυτοπροσώπως ή μέσω βίντεο, δεν μίλησε φέτος.

Εκτός από τα φόρουμ, το συνέδριο περιλαμβάνει εκθέσεις όπου οι εταιρείες παρουσιάζουν τις τελευταίες καινοτομίες τους.

Φέτος, συμμετέχουν περισσότερες από 800 εταιρείες, παρουσιάζοντας περισσότερα από 3.000 προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, 40 μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, 50 συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη και 60 έξυπνα ρομπότ, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών γιγάντων Huawei και Alibaba, καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως η κατασκευάστρια ανθρωποειδών ρομπότ Unitree. Στους δυτικούς συμμετέχοντες περιλαμβάνονται οι Tesla, Alphabet και Amazon.

Πηγή: Reuters 



Πηγή: www.naftemporiki.gr