Παραγωγή διαστημικών τροφίμων ξεκινά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος


Μπριζόλες, πουρές πατάτας, γλυκά και άλλες… λιχουδιές θα έχουν στη διάθεση τους αρχικά οι αστροναύτες και αργότερα όσοι θα διαμένουν μόνιμα σε Σελήνη, Άρη και άλλους κόσμους εάν είναι πετυχημένα τα πειράματα που ξεκινούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο οποίο θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας των λεγόμενων εργαστηριακών τροφίμων σε συνθήκες μηδενικής ή χαμηλής σε σχέση με τη Γη βαρύτητας και ταυτόχρονα υψηλότερης ακτινοβολίας που υπάρχει στο Διάστημα και σε άλλους δορυφόρους και πλανήτες.

Η ESA χρηματοδοτεί την έρευνα για τη διερεύνηση νέων τρόπων μείωσης του κόστους σίτισης ενός αστροναύτη, το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα 20 χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Η ερευνητική ομάδα της αποστολής λέει ότι το πείραμα είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας μικρής πιλοτικής μονάδας παραγωγής τροφίμων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε δύο χρόνια.

«Η τροφή που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί ο στόχος του να γίνει ο άνθρωπος ένα πολυπλανητικό είδος» είπε στο BBC ο Δρ. Άκιλ Σάμσουλ Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Frontier Space με έδρα το Μπέντφορντ στη Βρετανία η οποία αναπτύσσει την ιδέα με ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου.

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο περιλαμβάνουν την καλλιέργεια συστατικών τροφίμων, όπως πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και δοχεία και στη συνέχεια την επεξεργασία τους για να φαίνονται και να έχουν γεύση σαν τη… συμβατική τροφή.
Κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο πωλείται ήδη στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη ενώ μπριζόλες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αναμένουν έγκριση στη Βρετανία και το Ισραήλ. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας κάνουν λόγο για σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής γεωργικών τροφίμων, όπως λιγότερη χρήση γης και μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά στο Διάστημα ο πρωταρχικός παράγοντας είναι η μείωση του κόστους.

«Το όνειρό μας είναι να έχουμε εργοστάσια σε τροχιά και στη Σελήνη. Πρέπει να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός κόσμου, αν θέλουμε να παρέχουμε την υποδομή που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται στο Διάστημα» λέει ο Σάμσουλ.

Naftemporiki.gr



Πηγή: www.naftemporiki.gr