Είναι πλέον καθημερινότητα οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές ιδίως στα νότια παράλια της Κρήτης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεδιπλώνεται και η επιχείρηση αποσυμφόρησης του νησιού, η οποία δέχεται τον κύριο όγκο των αφίξεων από την Βόρεια Αφρική.
Ήδη 526 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Λαύριο από σκάφος που εντοπίστηκε νότια της Γαύδου, ενώ 240 μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας, εκ των οποίων οι 100 έχουν τελικό προορισμό τα Διαβατά. Σημειώνεται, πως στην Μαλακάσα έχουν μεταφερθεί 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Αγυιά Χανίων, η προσωρινή δομή φιλοξενίας «ασφυκτιά από τις καραβιές που καταφθάνουν καθημερινά». Ανάμεσα στους νεοαφιχθέντες βρίσκονται 30 οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις διακινητών.
Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, με δέσμη σκληρών μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή της δράσης διακινητών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ενήμερη για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για πολίτες προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική.
Τρίμηνη αναστολή αιτήσεων ασύλου και κράτηση – Νέο δόγμα αποτροπής
Η κατάθεση της τροπολογίας για τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και υποχρεωτική κράτηση παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές συνοδεύεται από δέσμη αυστηρών μέτρων, μεταξύ των οποίων:
- Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη
- Μείωση επιδομάτων
- Φυλάκιση έως 5 ετών για όσους παραμένουν μετά την απόρριψη του ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης δήλωσε στη Βουλή: «Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος» και προσέθεσε ότι «το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα και εκβιάζει τη χώρα να μείνει». Επιπλέον ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι τα μέτρα «δεν στοχεύουν σε τιμωρητική λογική, αλλά σε αποτελεσματική αποτροπή – η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά πύλη παράνομης εισόδου» αλλά και πως «η νέα ρύθμιση βασίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020 και παρόμοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί σε Ισπανία και Πολωνία». Τέλος ο υπουργός χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πίεση από την Λιβύη «επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη», προσθέτοντας: «Στις ακτές της Δυτικής Λιβύης βρίσκονται 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστεύετε ότι θα επιτραπεί αυτή η ροή, τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού».
Από τη δική του πλευρά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως: «Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή, είτε θα ζητάει να φύγει και θα φεύγει».
Αντιδράσεις για την τροπολογία – «Καταπάτηση δικαιωμάτων», λέει η αντιπολίτευση
Η τροπολογία έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε: «Ακόμη και με το δικό σας, βαθιά συντηρητικό μυαλό, δεν είναι αντικίνητρο η παραβίαση διεθνών συμβάσεων. Αντικίνητρο είναι οι διεθνείς δεσμεύσεις». Ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για τη νέα κρίση. Τώρα επιχειρεί επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού».
Το ΚΚΕ μιλά για «επαίσχυντη τροπολογία», ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά χαρακτήρισε τη ρύθμιση «επικίνδυνη για τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Θα πήγαινα να βουλιάξω τα δουλεμπορικά – χωρίς ανθρώπους», προσθέτοντας πως στηρίζει την τροπολογία αν είναι στη γραμμή της Ελληνικής Λύσης.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για «αντιδημοκρατική, ρατσιστική μετάπτωση». Ο Δημήτρης Νατσιός προειδοποίησε: «Το μεταναστευτικό έγινε ήδη ο εφιάλτης σας».
Παρέμβαση έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας, λέγοντας: «Η επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ εγείρει ζήτημα υψίστης σημασίας για το κράτος δικαίου». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως: «Δεν ενεργοποιείται το άρθρο 15 – πρόκειται για απολύτως σύννομη ρύθμιση».
Συνάντηση Μητσοτάκη με Φον Ντερ Λάιεν – Σχέδιο για νέα αποστολή στη Λιβύη
Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.
Οι τέσσερις ηγέτες αποφάσισαν την επανενεργοποίηση της «Ομάδας Ευρώπη», δηλαδή της αποστολής της Κομισιόν και αρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας στη Λιβύη, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία με την Ανατολική πλευρά και να αποτραπεί η παγίωση της κρίσης.
Κικίλιας: Ορθά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό – «Αυτές οι ροές δεν είναι προσφυγικές, είναι λαθρομετανάστευση»
Την άποψη ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό είναι ορθά και ότι στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως ο διάδρομος από τη Β. Αφρική «δεν είναι πλέον ανοιχτός», εξέφρασε στην εκπομπή «Επίλογος» του ΕΡΤΝews, o υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αυτήν δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα δέχεται μεταναστευτικές ροές, τόνισε ωστόσο ότι «θα πρέπει εμείς ως χώρα, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να συνηθίσουμε και να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τον τρόπο με τον οποίον αμυνόμαστε απέναντι σε παράνομες μεταναστευτικές ροές και συγχρόνως λαθρέμπορους».
Υπενθύμισε τις «εποχές Τσίπρα και Χριστοδουλοπούλου» που «δεν είχαμε θαλάσσια σύνορα», επισημαίνοντας ότι «οδήγησαν στις συγκλονιστικές καταστάσεις του ενός εκατομμυρίου που πέρασε από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας» και στην «ντροπή της Ειδομένης».
«Φαντάζομαι ότι ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τις εικόνες αυτές και τις προσπάθειες όλου αυτού του κόσμου να πάει στη Βόρεια Ευρώπη, που οδήγησαν στο να κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος και να έχουμε τα γεγονότα αυτά, τα οποία πολύ καλά θυμόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία του κόσμου που έρχεται στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας είπε πως «είναι άρρενες νεαροί κατά κύριο λόγο από την περιοχή αυτή της Λιβύης, της Αιγύπτου και των γύρω χωρών που δεν έχουν δικαίωμα να αιτηθούν άσυλο, άρα βρίσκονται παρανόμως στη χώρα μας».
«Θα είναι έγκλειστοι σε δομές μέχρι οι ίδιοι να αποφασίσουν να γυρίσουν πίσω ή να συνεννοηθούμε – και θέλουμε να συνεννοηθούμε – και με τη δυτική και την ανατολική Λιβύη και τις γύρω χώρες για να τους επιστρέφουμε πίσω» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τέλος, αν με τη μη εξέταση των αιτημάτων ασύλου η κυβέρνηση αποκλείει «100, 200, 500 ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη» από ένα δικαίωμα που είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Εμείς σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες, εμείς ουδέποτε γυρίσαμε την πλάτη μας στις εμφύλιες ή εμπόλεμες συρράξεις που οδήγησαν σε πραγματικές προσφυγικές ροές. Αλλά αυτές οι ροές, δεν είναι προσφυγικές, είναι παράνομη μετανάστευση, λαθρομετανάστευση».