23 περιστατικά καθημερινά το α’ τρίμηνο – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης


Η βία των ανηλίκων «φουντώνει» και παίρνει διαστάσεις μάστιγας. Καθημερινά είναι πλέον τα φαινόμενα επιθέσεων, κλοπών, bullying και άλλων περιστατικών με δράστες και θύματα ανήλικους. Με τα στοιχεία να προκαλούν σοκ και υπό την έντονη ανησυχία γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για αυτό το κρίσιμο θέμα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη για πρώτη φορά επιχειρείται στην Ελλάδα η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων.

Σημειώνουν ακόμη πως πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο λόγω της ευαλωτότητας των ανηλίκων αλλά και της καταλυτικής επίδρασης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη εκδήλωση του φαινομένου.

Όπως είχε πει πριν από το Πάσχα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, από το 2019 έως και σήμερα υπάρχουν και υλοποιούνται 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, σε 10 διαφορετικά υπουργεία».

Παράλληλα στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των σχετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών από τα συναρμόδια Υπουργεία, στη ΓΓΕΕ.

Τα στοιχεία που εντείνουν την ανησυχία

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη βία των ανήλικων είναι αποκαρδιωτικά και παράλληλα ενδεικτικά των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο.

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025, καταγράφονται καθημερινά 23 περιστατικά νεανικής εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, καταγράφονται 160 περιστατικά σωματικής βλάβης με 277 δράστες και 540 περιστατικά κλοπής και 771 δράστες. Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για ανήλικους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, 1.305 αγόρια και κορίτσια, έχουν πέσει θύματα βίας το ίδιο χρονικό διάστημα, μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3 Μαρτίου στον σταθμό ΗΣΑΠ της Καλλιθέας, δύο παιδιά μόλις 15 και 16 ετών, χτύπησαν με βία 20χρονο και του πήραν τη χρυσή αλυσίδα που φορούσε.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 7 Μαρτίου, ο ίδιος 15χρονος μαζί με μία 19χρονη και ακόμη έναν συνεργό άρπαξαν χρυσό σταυρό με την απειλή μαχαιριού από άλλο άτομο στην οδό Δαβάκη, επίσης στην Καλλιθέα.

Δεκαεννέα άτομα, αγόρια και κορίτσια, όλα ανήλικα κατηγορούνται για συμμετοχή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ληστείες. Προσέγγιζαν άτομα νεαρής ηλικίας και με την απειλή μαχαιριού και τη χρήση σωματικής βίας άρπαζαν αλυσίδες και στη συνέχεια τις έδιναν σε κλεπταποδόχους. Συνελήφθησαν οι 10, εκ των οποίων οι εννέα προφυλακίστηκαν.

Οι μαρτυρίες μαθητών και γονέων προκαλούν σοκ. «Ξεμοναχιάζουν άτομα ανήλικα και τους ασκούν bullying. Πολλά περιστατικά καταγράφονται ακόμη και μέσα στο σχολείο» περιγράφει ένας μαθητής.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι «οι επιθέσεις και η βία μεταξύ ανήλικων είναι πολύ συχνές τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου».

Το Kids Wallet και τα άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα

Οι σημερινές ανακοινώσεις έρχονται σε συνέχεια των εισηγήσεων επιστημονικής επιτροπής, υπό την καθηγήτρια Εγκληματολογίας Βάσω Αρτινοπούλου, η οποία μελέτησε το φαινόμενο και συνέταξε σχετική έκθεση. Όπως δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος σήμερα στην ΕΡΤ, το κείμενο που θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη κάνει αναφορά στην εφαρμοσμένη πολιτική, δηλ. σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί έως σήμερα για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων (περίπου 138 δράσεις) και θα ανακοινωθούν άλλα 69 μέτρα. Μεταξύ άλλων, το πιο εμβληματικό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι το Kids Wallet, η ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας θα ασκείται καλύτερα ο γονεϊκός έλεγχος. Οι γονείς έτσι θα έχουν μία καλύτερη εικόνα της χρήσης που κάνει ο έφηβος στο κινητό και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σε έξι πυλώνες, που αφορούν στην εκπαίδευση, την οικογένεια, την ψηφιακή βία και ψηφιακή ενηλικίωση, τη Δικαιοσύνη με έμφαση στην αποκατάσταση αντί της τιμωρίας, την επανένταξη, την κοινωνία των πολιτών και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που θα γίνουν κατά τη σημερινή σύσκεψη θα είναι η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, η υποχρεωτική κοινωνική εργασία για μαθητές που εκφοβίζουν, η ίδρυση 10 πιλοτικών Τεχνικών Γυμνασίων, με στόχο την υποστήριξη μαθητών με ακαδημαϊκές δυσκολίες και αυξημένο κίνδυνο αποκλίνουσας συμπεριφοράς, η στελέχωση των σχολικών μονάδων με σταθερό προσωπικό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, εμπλοκή των μαθητών στην αντιμετώπιση του προβλήματος με εκπαίδευση στις αρχές της σχολικής διαμεσολάβησης, τακτική επικοινωνία σχολείου – οικογένειας για ενημέρωση – ευαισθητοποίηση, λειτουργία ξενώνων επείγουσας φιλοξενίας για κακοποιημένα παιδιά, ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της έκθεσης σε ψηφιακούς κινδύνους, αλλαγές στις φυλακές ανηλίκων, ατομικό σχέδιο επανένταξης.

Ενδεικτικό του εύρους που έχει το πλέγμα για την των εφαρμογή μέτρων και της σημασίας που αποδίδεται για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, είναι ότι στη συνέντευξη Τύπου για την ανάλυσή τους θα συμμετάσχουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου και τα μέλη, ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.





Πηγή: www.enikos.gr