ΔΕΗ: Πλησιάζει τον στόχο των 11,8 GW ΑΠΕ για το 2027

Με υψηλές ταχύτητες χτίζει η ΔΕΗ το χαρτοφυλάκιό της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θωρακίζοντάς το παράλληλα, με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση), έναντι των περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής και των αρνητικών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανήλθαν σε 0,48 δισ. ευρώ, με το 89% των κονδυλίων να αφορούν έργα ΑΠΕ, αλλά και ευέλικτης παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εγκατεστημένη «πράσινη» ισχύς έφτασε στα τέλη Μαρτίου τα 6,2 GW (γιγαβάτ), αυξημένη κατά 1,5 GW συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, συμπεριλαμβανομένων και έργων ισχύος περίπου 0,7 GW η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε εντός των πρώτων 90 ημερών του έτους. Από τα 6,2 GW τα 4,8 GW βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία.

Και η ανάπτυξη συνεχίζεται, καθώς έργα συνολικής ισχύος 3,7 GW βρίσκονται στην …ουρά (1,5 GW υπό κατασκευή και 2,1 GW έτοιμα για κατασκευή ή υπό διαγωνιστική διαδικασία) ενώ άλλα 1,9 GW βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης, συμπληρώνοντας ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 11,8 GW που αποτελούν τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για το 2027. Η ΔΕΗ βρίσκεται σταθερά σε καλό δρόμο για την επίτευξη των πράσινων στόχων της. Ήδη στις 31 Μαρτίου το 44% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (ήτοι 11.002 MW) ήταν ΑΠΕ.

Mε κρίσιμα έργα αποθήκευσης ενέργειας η ΔΕΗ επιχειρεί να θωρακίσει το ολοένα και αυξανόμενο πράσινο χαρτοφυλάκιό της

Τα big projects στις λιγνιτικές περιοχές

Όσον αφορά στα μεγάλα έργα που θα εγκατασταθούν στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, ξεκίνησε τον Μάρτιο η δεύτερη φάση κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού των 490 MW (μεγαβάτ) στη Μεγαλόπολη. Ειδικότερα, σε συνέχεια των 125 MW που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή (πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025) ξεκίνησε η δεύτερη φάση επιπλέον 125 MW, με την τρίτη φάση που αφορά την κατασκευή σταθμού συνολικής ισχύος 240 MW να αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2026.

Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί στην Πτολεμαΐδα ισχύος 171 MW και 80 MW ενώ «χτίζεται» και ηλιακό πάρκο ισχύος 550 MW (έχουν ολοκληρωθεί τα 367 MW και απομένουν άλλα 183 MW εντός του έτους). Την ίδια περίοδο στην Κεντρική και Νότια Ιταλία έχει ολοκληρωθεί κατά 34% ένα πάρκο ισχύος 93 MW.

Η ΔΕΗ ωριμάζει και μονάδες αντλησιοταμίευσης που θα εγκατασταθούν στα εξαντλημένα λιγνιτικά ορυχεία της επιχείρησης χρησιμοποιώντας ως κάτω δεξαμενές τους πυθμένες τους

Ευελιξία με αποθήκευση ενέργειας

Παράλληλα, με κρίσιμα έργα αποθήκευσης ενέργειας η ΔΕΗ επιχειρεί να θωρακίσει το ολοένα και αυξανόμενο πράσινο χαρτοφυλάκιό της. Οι επενδύσεις στην ευελιξία, όπως σε μπαταρίες και σε αντλησιοταμιευτικά ή υδροηλεκτρικά, βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής της. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση της διαχείρισης της στοχαστικής ηλεκτροπαραγωγής των σταθμών ΑΠΕ και η αξιοποίηση στο έπακρο του δυναμικού τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι για την επόμενη τριετία 2025–2027 ο όμιλος προγραμματίζει τη λειτουργία έργων αποθήκευσης ενέργειας (BESS) συνολικής ισχύος 600 MW, τα οποία βρίσκονται ήδη σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιδίωξη της επιχείρησης είναι να λειτουργήσουν ως …ανάχωμα τόσο στο «ψαλίδι» της παραγωγής των έργων για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, άρα και στις απώλειες εισοδήματος, όσο και στο φαινόμενο των αρνητικών τιμών.

Έτσι, στο «κεφάλαιο ευελιξία» θα συμβάλλουν, δύο νέοι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία των οποίων η κατασκευή ξεκίνησε. Πρόκειται για το σταθμό «Μελίτη 1» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh, ο οποίος θα κατασκευαστεί κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας που δεν μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο. Ο δεύτερος είναι ο «Πτολεμαΐδα 4» με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh στην περιοχή των πρώην ορυχείων της Πτολεμαΐδας. Θα ακολουθήσει η μονάδα αποθήκευσης στο Αμύνταιο, ισχύος 50 MW, στις εκτάσεις του πρώην λιγνιτικού σταθμού.

Η ΔΕΗ ωριμάζει και μονάδες αντλησιοταμίευσης που θα εγκατασταθούν στα εξαντλημένα λιγνιτικά ορυχεία της επιχείρησης χρησιμοποιώντας ως κάτω δεξαμενές τους πυθμένες τους. Η ανάγκη μονάδων αποθήκευσης διαφαίνεται ακόμη πιο κρίσιμη αυτήν την περίοδο με δεδομένο ότι, λόγω της τριετούς περιόδου ανομβρίας, η στάθμη στα υδροηλεκτρικά έχει πέσει κάτω από 27%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η παραγωγή από ΑΠΕ από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε μειωμένη κατά 240 GWh λόγω των μειωμένων εισροών στους ταμιευτήρες.

Πηγή www.ot.gr