Κυρώσεις Τραμπ σε δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Νετανιάχου – Ποια είναι η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου σε Νετανιάχου και Πούτιν;


Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε την Πέμπτη κυρώσεις σε τέσσερις δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), σε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση για το έργο του δικαστηρίου σχετικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Άμεση ήταν η απάντηση του Δικαστηρίου, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μια προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας του από τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Αυτά τα μέτρα αποτελούν σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας ενός διεθνούς δικαστικού θεσμού… Το ΔΠΔ στηρίζει πλήρως το προσωπικό του και θα συνεχίσει το έργο του απτόητο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τι είναι το ΔΠΔ

Το δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίας και εγκλημάτων επιθετικότητας, όταν τα κράτη μέλη δεν είναι πρόθυμα ή είναι αδύναμα να το πράξουν τα ίδια. Μπορεί να διώξει εγκλήματα που διαπράττονται από υπηκόους κρατών μελών ή στο έδαφος κρατών μελών από άλλους φορείς. Έχει 125 κράτη μέλη. Ο προϋπολογισμός του δικαστηρίου για το 2025 είναι περίπου 195 εκατομμύρια ευρώ (202 εκατομμύρια δολάρια).

Τι ερευνά το Δικαστήριο

Το ΔΠΔ διεξάγει έρευνες από τα παλαιστινιακά εδάφη έως την Ουκρανία και αφρικανικά κράτη όπως η Ουγκάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Κένυα, τη Βενεζουέλα, τη Λατινική Αμερική και τη Μιανμάρ και τις Φιλιππίνες στην Ασία. Αναφέρει ότι έχουν εκδικαστεί 32 υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, με ορισμένες να έχουν περισσότερους από έναν υπόπτους. Οι δικαστές του ΔΠΔ έχουν εκδώσει τουλάχιστον 60 εντάλματα σύλληψης.

Πόσα άτομα έχει καταδικάσει το δικαστήριο

Οι δικαστές του ΔΠΔ έχουν εκδώσει 11 καταδίκες και τέσσερις απαλλαγές. Είκοσι ένα άτομα κρατούνται στο κέντρο κράτησης του ΔΠΔ στη Χάγη και έχουν εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ 31 άτομα παραμένουν ελεύθερα. Οι κατηγορίες εναντίον επτά ατόμων έχουν αποσυρθεί λόγω του θανάτου τους.

Από τις 11 καταδίκες, μόνο έξι αφορούσαν τα βασικά εγκλήματα του δικαστηρίου, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι υπόλοιπες αφορούσαν εγκλήματα όπως η παραποίηση μαρτύρων. Οι έξι καταδικασμένοι άνδρες ήταν όλοι ηγέτες αφρικανικών πολιτοφυλακών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι και την Ουγκάντα. Οι ποινές φυλάκισης κυμαίνονταν από εννέα έως 30 χρόνια. Η μέγιστη δυνατή ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ποια είναι η λίστα ενταλμάτων σύλληψης του Δικαστηρίου

Ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, συνελήφθη στις 11 Μαρτίου βάσει εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι σχημάτισε και όπλισε ομάδες θανάτου που θεωρούνται υπεύθυνες για τη δολοφονία χιλιάδων φερόμενων ως χρηστών και εμπόρων ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Ο Ντουτέρτε έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» καθώς προετοιμάζεται για τη νομική μάχη.

Άλλοι αξιοσημείωτοι «ύποπτοι» του ΔΠΔ είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ποινικά υπεύθυνος για πράξεις όπως δολοφονίες, διώξεις και χρήση λιμού ως όπλο πολέμου στη σύγκρουση στη Γάζα, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορούμενος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απαγωγής εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Ρωσία έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι δυνάμεις τους έχουν διαπράξει φρικαλεότητες στη Γάζα και την Ουκρανία αντίστοιχα και έχουν υποστηρίξει ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία πάνω τους.

Όταν εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε μετά την έκδοση του εντάλματος.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ έχει επίσης ζητήσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους ηγέτες του Αφγανιστάν και της Μιανμάρ, αλλά αυτά δεν έχουν εγκριθεί επίσημα από τους δικαστές.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ποιες χώρες δεν είναι μέλη του Δικαστηρίου

Παρόλο που το δικαστήριο υποστηρίζεται από πολλά μέλη των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι μέλη, υποστηρίζοντας ότι το ΔΠΔ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολιτικά υποκινούμενες διώξεις.

Η Μιανμάρ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, αλλά το 2018 και το 2019 οι δικαστές αποφάσισαν ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για φερόμενα διασυνοριακά εγκλήματα που έλαβαν χώρα εν μέρει στο γειτονικό Μπαγκλαντές, μέλος του ΔΠΔ, όπως απελάσεις και διώξεις, και δήλωσαν ότι οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του, αλλά τα παλαιστινιακά εδάφη έγιναν δεκτά ως κράτος μέλος του ΔΠΔ το 2015. Αυτό, σε συνδυασμό με μια απόφαση δικαστών, σημαίνει ότι το δικαστήριο μπορεί να εξετάσει πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ και από Ισραηλινούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Φιλιππίνες δεν είναι επί του παρόντος μέλος του ΔΠΔ, αλλά ήταν μεταξύ 2011 και 2019, όταν η μονομερής αποχώρηση του Ντουτέρτε κατέστη οριστική. Σύμφωνα με το ιδρυτικό Καταστατικό της Ρώμης του 1998 του δικαστηρίου, ακόμη και αν ένα κράτος αποχωρήσει ως μέλος, διατηρεί τη δικαιοδοσία του για εγκλήματα που διαπράττονται εντός της δικαιοδοσίας του κατά την περίοδο της συμμετοχής του.

Τον Φεβρουάριο του 2025, ο Τραμπ ενέκρινε οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις που στοχεύουν άτομα που εργάζονται σε έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πολίτες των ΗΠΑ ή συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ. 

Πηγή: skai.gr



Πηγή: www.skai.gr