Γιατί περπατάμε πάνω-κάτω όταν μιλάμε στο τηλέφωνο: Η ψυχολογία έχει την εξήγηση


Αν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει βόλτες στο σπίτι ενώ μιλάς στο τηλέφωνο, δεν είσαι μόνος. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο –και έχει επιστημονική βάση.

Όταν μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο, έχουμε οπτικά ερεθίσματα: εκφράσεις, κινήσεις, επαφή με τα μάτια. Στο τηλέφωνο όλα αυτά λείπουν. Ο εγκέφαλός μας αντιδρά στην έλλειψη αυτή με φυσική κίνηση – όπως το να περπατάμε. Η κίνηση αυτή βοηθά στην αποφόρτιση συναισθημάτων και νευρικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς το περπάτημα στο τηλέφωνο βοηθά τη λειτουργία του μυαλού και την ομιλία

Επιπλέον, υπάρχει και λόγος γνωσιακός. Το σώμα και το μυαλό είναι στενά συνδεδεμένα: η φυσική κίνηση (π.χ. χειρονομίες, περπάτημα) μπορεί να διευκολύνει τη σκέψη και την ομιλία. Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι –ακόμα και όσοι είναι εκ γενετής τυφλοί– χρησιμοποιούν ασυναίσθητα χειρονομίες όταν μιλούν. Κι όταν καλούνται να σταματήσουν, η ομιλία τους γίνεται πιο αργή και μπερδεμένη.

Το περπάτημα λοιπόν μπορεί να «ελαφρύνει» το γνωσιακό φορτίο και να μας βοηθήσει να σκεφτούμε καθαρότερα και να εκφραστούμε πιο άνετα, ενώ βοηθά, επίσης, το λεξιλόγιο και τη μνήμη.

Η κίνηση έχει να κάνει και με το άγχος

Υπάρχει όμως κι άλλος ένας λόγος: το άγχος. Όταν είμαστε αγχωμένοι –σε συνεντεύξεις, δύσκολες συζητήσεις κ.λπ.– το σώμα μας ενεργοποιείται, απελευθερώνει αδρεναλίνη, και ψάχνει διέξοδο. Το περπάτημα λειτουργεί σαν αυθόρμητος μηχανισμός εκτόνωσης και αυτορρύθμισης.

Οπότε την επόμενη φορά που θα πηγαινοέρχεσαι όσο μιλάς, θυμήσου: δεν είναι περίεργη συνήθεια – είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μειώσεις το στρες, να σκεφτείς καθαρότερα και να μιλήσεις πιο άνετα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή: www.iefimerida.gr