Ερντογάν σε Μακρόν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας


Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία, αλλά και για τη διαρκή ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις προέκυψαν κατά την διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίς σήμερα το πρωί πρότεινε τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο επιθυμεί τις συνομιλίες, με την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει πρώτα σε μία εκεχειρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ιστορικό ορόσημο» λέει ο Ερντογάν

Η πρόταση του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία, ήρθε λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, απαίτησαν κατά τη συνάντησή των ηγετών τους το Κίεβο, τη συμμόρφωση του Πούτιν με μία εκεχειρία άνευ όρων 30 ημερών ή στην αντίθετη περίπτωση η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «μαζικές» νέες κυρώσεις.

Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία τους, ότι έχει επιτευχθεί «ένα ιστορικό ορόσημο» προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου και ότι η ευκαιρία αυτή, δεν θα πρέπει να χαθεί, σύμφωνα με μία απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας από την προεδρία της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος για κάθε συνεισφορά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μία εκεχειρία και μία διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το κείμενο της απομαγνητοφώνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί εγκάρδιους δεσμούς τόσο με το Κίεβο, όσο και με τη Μόσχα, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ της έχει διαθέσει αμυντική βοήθεια. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει επίσης, διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το Μάρτιο του 2022.

Τα προσχέδια των συμφωνιών που είχαν συζητηθεί τότε, στην Κωνσταντινούπολη, θα υποχρέωναν την Ουκρανία να αποποιηθεί τις νατοϊκές φιλοδοξίες της και να αποδεχτεί μία μόνιμη και χωρίς πυρηνική διάσταση κατάσταση, σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, και τη Γαλλία, που είναι οι πέντε μόνιμες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή: www.iefimerida.gr