Οι υπερδυνάμεις θέλουν να αποκτήσουν ρομπότ για να νικήσουν η μία την άλλη, στα πεδία όλων των μαχών.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη απλώνεται σε όλο και μεγαλύτερο εύρος του ανθρώπινου πολιτισμού, με ειδικούς να βλέπουν την επίδρασή της στις ζωές μας ανάλογη με αυτή που έχει η εξέλιξη του διαδικτύου εδώ και 30 χρόνια.
Ο αντίκτυπος είναι τέτοιος που δεν μπορεί παρά να ακουμπήσει και τους ανταγωνισμούς σε γεωπολιτικό επίπεδο, αφού όποια μεγάλη δύναμη πάρει σαφές προβάδισμα στις νέες τεχνολογίες, είναι πιθανό να υπερισχύσει σε βάθος χρόνου. Σε αυτόν τον εντυπωσιακό – αλλά συνάμα τρομακτικό – αγώνα δρόμου, η Κίνα προς το παρόν φαίνεται να έχει το προβάδισμα, κυρίως χάρη στο φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και την πιο εύκολη πρόσβαση σε σπάνιες γαίες που απαιτούνται για την κατασκευή των «έξυπνων» συσκευών.
Τα οικιακά ρομπότ στο προσκήνιο και την… κουζίνα
Ο «πόλεμος» μεταξύ των υπερδυνάμεων δεν αφορά μόνο σε δυνητικά ρομπότ-στρατιώτες που κάποια στιγμή θα πολεμήσουν μεταξύ τους – σαν να περιγράφουμε δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας – αλλά και στον ανταγωνισμό της καθημερινότητας, οι πολίτες ποιας χώρας θα νιώθουν πιο προνομιούχοι και ίσως ευτυχείς επειδή θα έχουν στην υπηρεσία τους έναν έξυπνο, μεταλλικό, φίλο.
Διαβάζουμε για παράδειγμα πως ένα ρομπότ κουζίνας μπορεί να ετοιμάσει τα γεύματά μας, ενώ ένα άλλο μπορεί να καθαρίσει το σπίτι μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Για τέτοιου είδους οικιακές εργασίες, μια κινεζική εταιρεία, η Zhiyuan Robotics, είχε ξεκινήσει την παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ, έχοντας θέσει ως στόχο να παράξει 1.000 πριν από το τέλος του έτους.
Ένας soft πόλεμος με έξυπνους στρατιώτες
Και ναι, μάλλον σωστά μαντέψατε, είναι οι ΗΠΑ που θα προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν το Πεκίνο σε αυτόν τον «σοφτ» πόλεμο των ρομπότ. Μία από τις κορυφαίες εταιρείες ρομποτικής της χώρας, η Figure AI, ανακοίνωσε συμφωνία με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο για τη μαζική παραγωγή ανθρωποειδών για χρήση στην καθημερινή ζωή. Συνολικά, αναμένεται να παραχθούν και να αποσταλούν έως και 100.000 ανθρωποειδή ρομπότ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μπρε Άντκοκ.
Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά ο Άντκοκ, ιδρυτής της εταιρείας, ισχυρίζεται ότι είναι «μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αυτή η τελευταία συμφωνία, ισχυρίζεται, θα «ενισχύσει τη μείωση του κόστους και τη συλλογή δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης».
Σε μια ανάρτηση στο LinkedIn, ο CEO Figure της AI περιγράφει λεπτομερώς ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και τα επόμενα βήματα. Όπως εξηγεί, επικεντρώνονται σε δύο σαφείς τομείς: την εμπορική αγορά (με μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες όπως η κατασκευή ή τα logistics) και την κατοικία.

Η στρατηγική τους, από εμπορικής άποψης, τους οδηγεί να επιλέξουν «έναν μικρό αριθμό πελατών. Αρχικά, είναι πιο αποτελεσματικό για εμάς να αναπτυχθούμε κάθετα με λίγους πελάτες παρά να εξαπλωθούμε σε πολλούς», σημειώνει ο ίδιος.