Με νέες ρυθμίσεις ξεπαγώνουν οικοδομικές άδειες



Σε αναζήτηση λύσης για την παρατεταμένη αναστάτωση στην οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε «φρένο» στα μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Νέων”, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Μάιο, ώστε να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις σχετικά με το τι ισχύει για τις άδειες και τις εργασίες που ξεκίνησαν ή σχεδιάζονταν έως τις 11 Δεκεμβρίου 2024 – ημερομηνία-ορόσημο που θέτει το ανώτατο δικαστήριο.

Τι ετοιμάζεται να διευκρινιστεί

Το υπουργείο θα καθορίσει τι συνιστά επίσημη έναρξη οικοδομικών εργασιών μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Μεταξύ των στοιχείων που θα αναγνωρίζονται είναι:

  • Η εκσκαφή, εφόσον τεκμηριώνεται με συμφωνητικό ή παραστατικά.
  • Η υποβολή ενσήμων στον ΕΦΚΑ.
  • Οι αρχαιολογικές εργασίες, αποδεικνυόμενες με αλληλογραφία ή έγγραφα.
  • Οι κατεδαφίσεις, που γίνονται σε συνάρτηση με την ανέγερση νέου κτιρίου.
  • Οποιαδήποτε εργασία συναφής με την άδεια, η οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί με δημόσιο έγγραφο.

Για τις περιπτώσεις αδειών που δεν ξεκίνησαν μέχρι την 11η Δεκεμβρίου 2024 ή δεν εντάχθηκαν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η κατεύθυνση είναι πως θα πρέπει να ακολουθηθεί διαδικασία αναθεώρησης, βάσει των νέων κανόνων που θα θεσπίσει το υπουργείο – σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ.

Αγωνία για 14.500 άδειες σε εκκρεμότητα

Η αβεβαιότητα είναι διάχυτη στην αγορά ακινήτων, καθώς χιλιάδες άδειες βρίσκονται «στον αέρα». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, περίπου 14.500 οικοδομικές άδειες βρίσκονται σε ισχύ αλλά δεν έχει κληθεί ελεγκτής δόμησης, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η νομιμότητα της έναρξης εργασιών.

Για τους εμπλεκόμενους, αυτό σημαίνει καθυστερήσεις, αύξηση του κόστους και αμφιβολία για την τελική επένδυση – σε μια περίοδο που η ζήτηση ακινήτων παραμένει αυξημένη.

Πλήγμα για κατασκευαστές και οικοπεδούχους – Άνοδος τιμών

Η απόφαση του ΣτΕ και οι επιπτώσεις της στο bonus δόμησης έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στις τιμές.
Κατασκευαστές που προχώρησαν σε αγορές οικοπέδων με στόχο την εκμετάλλευση των επιπλέον τετραγωνικών, βρίσκονται σήμερα σε δυσχερή θέση, καθώς τα οικονομικά τους σχέδια ανατρέπονται.
Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση τιμών στα διαμερίσματα – σε αρκετές περιπτώσεις από 10% έως 30%, ανάλογα με το ακίνητο και τον συντελεστή δόμησης που είχε προβλεφθεί.

Στους «χαμένους» και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, καθώς η οικοδομική εκμετάλλευση των ακινήτων τους περιορίζεται.

Ποιοι δεν επηρεάζονται (προς το παρόν)

Οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, που εντάσσονται σε ειδικά καθεστώτα, προς το παρόν φαίνεται να εξαιρούνται από τις επιπτώσεις, αφού εφαρμόζουν πολεοδομικούς όρους που ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα.
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι επειδή σε αρκετές περιπτώσεις τα Π.Δ. παραπέμπουν στον ΝΟΚ, υπάρχει το ενδεχόμενο και οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις να επηρεαστούν έμμεσα, σε επόμενο στάδιο.


Η κατασκευαστική αγορά παραμένει σε στάση αναμονής, με τα βλέμματα στραμμένα στις τελικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ.
Στόχος, όπως λένε πηγές του χώρου, είναι να αποφευχθεί ένα νέο “πάγωμα” έργων, που θα αφήσει πίσω του μιζέρια και μισοχτισμένα κουφάρια σε πόλεις και παραθαλάσσιες περιοχές.



Πηγή: www.thenewspaper.gr