Σε μια κατάμεστη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον χώρο του roof garden του ξενοδοχείου Κυψέλη, παρουσιάστηκε στον Βόλο το νέο βιβλίο του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τίτλο «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία».
Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια πολιτικά φορτισμένη και ουσιαστική συζήτηση, με επίκεντρο τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για την ελληνική κοινωνία, την Αριστερά και το μέλλον της Δημοκρατίας. Στο πάνελ συμμετείχαν η Φανή Κουντούρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, και η φιλόλογος και συγγραφέας Ασημένια Σαράφη, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η Βανέσσα Κατσαρδή, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε από την αρχή πως το βιβλίο του δεν αποτελεί αυτοβιογραφική αφήγηση ή απολογισμό, αλλά ένα πολιτικό κάλεσμα προς την ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Επισήμανε ότι σκοπός του είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού σχεδίου, ικανού να δώσει ξανά ελπίδα σε μια κοινωνία που, όπως είπε, «έχει χάσει το νήμα της προόδου».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρώην υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στις «βελτιωτικές λογικές» που κυριαρχούν σήμερα στη δημόσια σφαίρα. «Η εποχή δεν προσφέρεται για μερεμέτια. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με κέντρο την ισότητα, τη δημοκρατία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η ελληνική Αριστερά, εάν θέλει να διαδραματίσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο, οφείλει να προτείνει ένα πειστικό και ολιστικό εναλλακτικό μοντέλο.
Σταχυολογώντας βασικά σημεία του βιβλίου του, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής της δημοκρατίας στους θεσμούς και τις πόλεις. Με αφορμή το παράδειγμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, που –όπως είπε– προχωρά χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν στις αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.
Αναφερόμενος στη Θεσσαλία, σημείωσε πως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να περιοριστεί σε μεγάλα έργα βιτρίνας. «Χρειάζονται πολλά μικρά, στοχευμένα έργα, χωρίς εμπορική αξία για τις μεγάλες κατασκευαστικές – γι’ αυτό και δεν γίνονται», σχολίασε, καλώντας σε ριζική αναθεώρηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Μία από τις καινοτομίες του βιβλίου ήταν και η πρόταση για δημοκρατικό έλεγχο της τεχνολογίας. Ο συγγραφέας εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη πορεία της τεχνητής νοημοσύνης και τη συγκέντρωση της τεχνολογικής εξουσίας σε ελάχιστες εταιρείες. «Δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο – είναι πολιτική επιλογή. Η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει ποια τεχνολογία θέλει και πώς θα τη θέσει στην υπηρεσία της», υπογράμμισε.
Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και μετά από τραγωδίες όπως αυτή των Τεμπών, ο Τσακαλώτος απέδωσε την εικόνα αυτή στην αδυναμία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να αρθρώσουν πειστικό αντίλογο. «Η Δεξιά κερδίζει γιατί δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο. Όσο αυτό το κενό παραμένει, δεν θα αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός», ανέφερε.
Η παρουσίαση έκλεισε με έντονο ενδιαφέρον από το κοινό, που συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις και σχόλια. Το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία» φάνηκε να αγγίζει ευαίσθητες χορδές, σε μια εποχή όπου η αναζήτηση εναλλακτικών δρόμων δεν είναι απλώς επιθυμία, αλλά επιτακτική ανάγκη.
ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:




