Παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ες γην εναλίαν Κύπρον» από τη «Μαγνήτων Κιβωτό»



Εκδήλωση παρουσίασης του εκπαιδευτικού προγράμματος για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου με τίτλο: «Ες γην εναλίαν Κύπρον» που δημιουργήθηκε από τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, για τη διάσωση του πολιτικού αποθέματος «Μαγνητών. Κιβωτός» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα με την παρουσία των διευθυντών εκπαίδευσης, διευθυντών σχολικών μονάδων και εκπροσώπων των σχολείων της περιοχής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και του θεματικού έτους 2025 «Εκπαίδευση και Πολιτιστική Κληρονομία», ενώ πλαισιώνεται και από έκθεση φωτογραφιών.

Η έκθεση φωτογραφιών και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στον χώρο του Συνεδριακού κέντρου διατέθηκε από τους φορείς: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας, Κέντρο Πολιτισμού της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα «Σπίτι της Κύπρου», Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας (παραδοσιακές ενδυμασίες).

Οι πολύπλευρες διαστάσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος αναδείχθηκαν στην εκδήλωση, όπου μίλησαν οι Δρ Αναστασία Φακίδου, σύμβουλος Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ενώ το «παρών» έδωσαν πολλοί διευθυντές σχολικών μονάδων του νομού.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Χαιρετισμός απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζούρης και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζούρης. Γιώργος Πολύζος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται στις 30 Μαΐου. Στο διάστημα αυτό επισκέπτονται το Συνεδριακό Κέντρο, όπου συμμετέχουν στη δράση του προγράμματος με μαθητές να μένουν ενθουσιασμένοι.

Τη σημασία του εκπαιδευτικού προγράμματος, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος σημειώνοντας πως «είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργεί μικρούς ιστορικούς. Δηλαδή οι μαθητές που θα ξεκινήσουν την έκθεση θα μάθουν πώς να γίνουν οι ίδιοι ιστορικοί. Ταυτόχρονα όμως λαμβάνουν μαθήματα γεωγραφίας, διαφύλαξης πολιτισμού και γνώσης για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Η έκθεση είναι απόρροια του αφιερώματος που κάναμε για την Κύπρο, αλλά και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για το πώς μπορούν οι μαθητές να μαθαίνουν την τυπική ιστορία αλλά και πέρα ​​από αυτή».

Τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος ανέλαβε η σύμβουλος Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δρ. Η Αναστασία Φακίδου που παρουσίασε μέσα από μια εμπεριστατωμένη ομιλία τις πτυχές του προγράμματος με τα πολλαπλάσια για τους μαθητές.

Όπως τόνισε ο «Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, ενώ μπορούν να συνταχθούν αφηγήσεις από διάφορες μελέτες».

Τη σημασία του εκπαιδευτικού προγράμματος για τη διεύρυνση των γνωστών οριζόντων των μαθητών σημειώθηκε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ.κ. Γιώργος Πολύζος.

Επίσης την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης των μαθητών μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Μαγνήτων Κιβωτός» σημειώθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζούρης.

Στο τέλος της εκδήλωσης διατέθηκε ένα αντίτυπο του Συλλεκτικού Ημερολογίου 2025 της Μαγνήτων Κιβωτού στον διευθυντή ή τη διεύθυνση κάθε σχολικής μονάδας για τη βιβλιοθήκη του σχολείου.



Πηγή: www.thenewspaper.gr