Συναγερμό έχει σημάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μεγάλο μπλακ άουτ που παρέλυσε την Ιβηρική Χερσόνησο, με την Ελλάδα να λαμβάνει ήδη προληπτικά μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ενεργειακών φαινομένων. Παρότι η «έκθεση» της χώρας μας σε αντίστοιχους κινδύνους θεωρείται περιορισμένη, οι εγχώριες αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή.
Το γεγονός έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από τη σταθερότητα των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων, ενώ σύμφωνα με τον επιθεωρητή διαχείρισης ενέργειας και ποιότητας περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνο Λυχναρόπουλο, που μίλησε στον ΝΕΟ 103,3, η πρόληψη τέτοιων φαινομένων στη χώρα μας — και ιδίως σε περιοχές όπως η Μαγνησία — βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού.
Ακούστε τη συνέντευξη:
Η ταλάντωση που “κατέρρευσε” τα δίκτυα
Στην Ισπανία, οι αρμόδιες αρχές αποδίδουν τη διακοπή ρεύματος σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ταλάντωση» του ηλεκτρικού δικτύου. Η ταλάντωση αυτή αφορά απότομες μεταβολές στη συχνότητα, η οποία πρέπει να διατηρείται σταθερή στους 50 Hz για την ομαλή λειτουργία του συστήματος. Όταν η συχνότητα παρεκκλίνει απότομα, μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αστοχίες στο δίκτυο μεταφοράς.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ενεργειακών συστημάτων, Αρτιομς Ομπούσεβς από το ZHAW της Ελβετίας, «η ταλάντωση πυροδοτεί το κλείσιμο μιας γραμμής, γεγονός που επιβαρύνει άλλες, προκαλώντας εν τέλει αλυσιδωτική κατάρρευση του συστήματος».
Αξιοσημείωτο παραμένει ότι οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν εντοπίσει την αρχική αιτία της ταλάντωσης, γεγονός που αυξάνει τον προβληματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Η Ευρώπη καλείται πλέον να θωρακίσει τα ενεργειακά της δίκτυα απέναντι σε ένα φαινόμενο που μπορεί να προκύψει απροσδόκητα και να επηρεάσει εκατομμύρια πολίτες σε λίγα μόνο λεπτά.