Τρία διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή νέα στήριξη ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προβληματική οικονομικά Αργεντινή, με τον πρόεδρο της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι να δηλώνει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί «όπως ποτέ άλλοτε».
Το ΔΝΤ ενέκρινε ένα νέο τετραετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την παροχή 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB) ανακοίνωσε σχέδια για μια συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένας μέρος του ποσού αναμένεται να εισρεύσει από την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη Αργεντινή να υπερασπιστεί το ταλαντευόμενο νόμισμά της, το πέσο.
«Η Αργεντινή θα είναι η χώρα με την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε ο Χαβιέρ Μιλέι σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί «όπως ποτέ άλλοτε».
Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς Καπούτο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «εντός 60 ημερών» το Μπουένος Άιρες αναμένει να λάβει 19 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της IDB.
Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει μια «άμεση» πρώτη δόση ύψους 12 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.
Το πρόγραμμα αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει την ανάπτυξη και να προσφέρει υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στον λαό της Αργεντινής», έγραψε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο Χ, χαιρετίζοντας την «εντυπωσιακή πρόοδο του Μιλέι στη σταθεροποίηση της οικονομίας».
Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια θα αποδεσμευτούν άμεσα για την Αργεντινή.
Είναι η 23η φορά που το ΔΝΤ διασώζει την Αργεντινή από τότε που έγινε μέλος του ιδρύματος με έδρα την Ουάσιγκτον το 1956.
Ο Καπούτο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα χρήματα του ΔΝΤ θα επιτρέψουν την «ανακεφαλαιοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας… και τη συνέχιση της διαδικασίας αποπληθωρισμού».
Θα μας επέτρεπαν επίσης, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, «να τερματίσουμε τους συναλλαγματικούς ελέγχους που έκαναν τόση ζημιά» στους Αργεντινούς και «επηρέασαν την κανονική λειτουργία της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός.
Στη θέση των συναλλαγματικών ελέγχων που ισχύουν από το 2019, το πέσο θα επιτραπεί να κυμαίνεται εντός μιας ζώνης μεταξύ 1.000 και 1.400 πέσος ανά δολάριο, πρόσθεσε η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Την Παρασκευή, το πέσο διαπραγματευόταν στα 1,097 ανά δολάριο στην επίσημη ισοτιμία και στα 1,375 στην ανεπίσημη «μπλε» ισοτιμία.
Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι θα αρθεί επίσης το όριο των 200 δολαρίων ανά μήνα για την πρόσβαση των πολιτών της Αργεντινής σε δολάρια.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η διαφορετική συναλλαγματική ισοτιμία για τους εξαγωγείς θα καταργηθεί, ενώ «επιτρέπεται η διανομή κερδών σε ξένους μετόχους από τα οικονομικά έτη που ξεκινούν το 2025 και χαλαρώνουν οι προθεσμίες για την πληρωμή των πράξεων εξωτερικού εμπορίου», πρόσθεσε.
Πτώση του πληθωρισμού
«Ο Μιλέι χρειάζεται αυτή τη συμφωνία όπως χρειάζεται τον αέρα», δήλωσε η Μπέλεν Αμαντέο, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.
«Τη χρειάζεται για να στηρίξει την οικονομική του προσφορά, να δώσει στον εαυτό του περισσότερο χώρο για ελιγμούς, γιατί αν η αστάθεια αρχίσει και ο πληθωρισμός αυξηθεί, η ανασφάλεια θα φτάσει στον πληθυσμό και θα φύγει αμέσως προς το δολάριο», προσέθεσε.
Η Αργεντινή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής με ιστορικό οικονομικών κρίσεων, υπερπληθωρισμού και χρεοκοπιών, οφείλει ήδη 44 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ στο πλαίσιο δανειακής σύμβασης του 2018 -της μεγαλύτερης που έχει συνάψει ποτέ ο δανειστής- για την οποία έχει από τότε επαναδιαπραγματευτεί τους όρους αποπληρωμής.
Ο Μιλέι, ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος περικόπτει τον προϋπολογισμό της και βρίσκεται στη θέση του από τον Δεκέμβριο του 2023, ζήτησε ένα νέο δάνειο για να διαγράψει το χρέος του Δημοσίου προς την Κεντρική Τράπεζα, να εξαλείψει τον επίμονο πληθωρισμό, να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αναπληρώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Η προοπτική ενός νέου δανείου από το ΔΝΤ προκάλεσε μια κούρσα στο πέσο, που προκλήθηκε από φόβους – τους οποίους ο Μιλέι διέψευσε – ότι μια νέα συμφωνία θα μπορούσε να συνεπάγεται υποτίμηση του νομίσματος.
Το ΔΝΤ έχει εκφράσει την επιδοκιμασία του για τις προσπάθειες του Μίλεϊ να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στο 3,7% για τον μήνα Μάρτιο σε σύγκριση με 2,4% τον Φεβρουάριο.
Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 55,9% τον Μάρτιο — από 211% στο τέλος του 2023, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Ο Μιλέι έχει απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους του δημόσιου τομέα, έχει μειώσει στο μισό τον αριθμό των υπουργείων και έχει ασκήσει βέτο στις αυξήσεις των συντάξεων που είναι εναρμονισμένες με τον πληθωρισμό για να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες.
Πέρυσι, η Αργεντινή κατέγραψε το πρώτο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της εδώ και μια δεκαετία, αλλά η παράπλευρη απώλεια ήταν η απώλεια αγοραστικής δύναμης, θέσεων εργασίας και καταναλωτικών δαπανών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Αργεντινή και “να επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις τολμηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αργεντινής”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος