«Δεν λύνεται το πρόβλημα στα παράθυρα της τηλεόρασης με τους τεχνικούς αναλυτές, τους οποίους εκτιμώ. Αυτό πρέπει να το αναλάβει η ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν τόσα πανεπιστήμια να μην εμπλακούν» τόνισε ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών (ΣΣΕ), Διευθυντής στον Τομέα Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου για το σημείο τριβής στην τραγωδία των Τεμπών, το ζήτημα της πρόκλησης της πυρόσφαιρας.
«Θεωρώ ότι όσοι εμπλέκονται το κάνουν εντίμως, εννοώ τους αναλυτές. Κάποιοι επικοινώνησαν μαζί μου, αρκετοί από αυτούς και τους είπα ότι θεωρώ ότι κάνουν τη δουλειά τους, διαφωνώ μαζί τους. Αλλά να σας πω ότι δεν πρέπει να εμπλακούμε σε αξιολογήσεις τεχνικών συμβούλων, αλλά έχω προτάσεις που έκανα χθες στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Με κάλεσαν οι άνθρωποι και τους ευχαριστώ. Ήταν όλο το Συμβούλιο εκεί. (…) Τους μίλησα και έχω κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Υπάρχουν έγγραφά μου τα οποία έχω στείλει και στον κύριο υπουργό και περιμένω να αξιολογηθούν» προσέθεσε ο κ. Λιόλιος.
«Οι προτάσεις μου λοιπόν προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και στον κύριο Υπουργό είναι, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα χρειάζονται τα εξής δύο. Οι προσεγγίσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, πρώτον, διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάφλεξη στα Τέμπη, όπου θα εμπλακούν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Όχι μόνο το Μετσόβιο που το εκτιμάμε και το αγαπάμε ιδιαίτερα. Όλα τα πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν ένα άτομο ή ένα πανεπιστήμιο και αυτό το άτομο, όσο σπουδαίος επιστήμονας και να είναι, να πείσει την ελληνική κοινωνία. Άρα λοιπόν έχουμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, δεύτερον και το κυριότερο για να αντικατασταθούν αν θέλετε με κάποιο τρόπο τα τηλεοπτικά παράθυρα, ένα πανεπιστημιακό συνέδριο ολιγοήμερο με διεθνή παρουσία, να έρθουν και από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, να έρθουν και από την Πίζα, τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και τα ερευνητικά κέντρα, ένα online συνέδριο όπου οι καθηγητές θα τοποθετηθούν όλοι με θάρρος και εκεί να έρθουν και οι τεχνικοί σύμβουλοι να τους ακούσουμε. Το συνέδριο μέσα σε λίγες μέρες με τους καθηγητές της Ελλάδας θα δώσει την απάντηση που δεν παίρνουμε τώρα δύο χρόνια. Δηλαδή, η Δικαιοσύνη και η Βουλή θα έχουν τα πρακτικά του συνεδρίου όπου οι καθηγητές θα τοποθετηθούν. Δεν μπορεί οι τεχνικοί σύμβουλοι, όσο καλοί και να είναι, να απαντήσουν, όπως τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Και δεν πρέπει να αφήσουμε τα πανεπιστήμιά μας έξω από αυτό. Επίσης, πρέπει άμεσα να γίνει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια πάντοτε λέω, όλων των στελεχών των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα των τρένων» ανέφερε χαρακηριστικά ο κ. Λιόλιος.
Ερωτηθείς ποια είναι η δική του εκτίμηση σε σχέση με το ζήτημα της πυρόσφαιρας, ανέφερε τα εξής.
«Από την αρχή έλεγα ότι πράγματι είναι υδρογονάνθρακες. Έχει μπερδευτεί ο κόσμος. Υδρογονάνθρακες ήταν. Δεν είπε κανείς ότι δεν ήταν. Από το φάσμα το βλέπουμε. Μόνο που υδρογονάνθρακες, ξέρετε και υδρογόνο γεννιούνται με το ηλεκτρικό τόξο, με το βραχυκύκλωμα. Δηλαδή, υπάρχουν δύο απόψεις που η ερμηνεία είναι κοντά. Ένας μετασχηματιστής έχει στο εσωτερικό του συνήθως ή ορυκτέλαια ή έλαια σιλικόνης, τα ψυκτικά. Αν σε αυτά πέσει ένας αγωγός χιλιάδων βολτ, 25.000 βολτ ήταν ο αγωγός που έπεσε και ακούμπησε στον μετασχηματιστή, γεννιούνται, το λένε τα βιβλία αυτά και οι δημοσιεύσεις, γεννιούνται εσωτερικά στα έλαια του μετασχηματιστή, υδρογόνο και υδρογονάνθρακες μεθάνιο, ακετυλένιο, τα οποία έχουν το ίδιο φάσμα ξέρετε με το ξυλόλιο όταν εκραγούν, έχουν περίπου τις ίδιες ιδιότητες. Και μάλιστα και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το αναφέρει μέσα, ότι στην προσέγγιση που έκαναν στην προσομοίωση, ό, τι από αυτά χρησιμοποιηθεί, δηλαδή ξυλόλιο, κηροζίνη, υδρογονάνθρακες είναι όλα αυτά, φυσικό αέριο, υγραέριο, όλα αυτά μπορούν να δώσουν μια ανάλογη πύρινη μάζα εκεί, ένα ανάλογο πύρινο νέφος. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα. Έτσι λοιπόν, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι υπήρξε επιβάρυνση των ελαίων σιλικόνης στον μετασχηματιστή ή στο προηγούμενο διάστημα ή εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα οι υδρογονάνθρακες που γεννήθηκαν και το υδρογόνο να προκαλέσουν αυτή την ανάφλεξη που είδατε».
«Οι προτάσεις μου είναι αυτές. Για να ηρεμήσει η ελληνική κοινωνία πρέπει να εμπλακεί η ακαδημαϊκή κοινότητα. Έχουμε χρέος. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό έτσι» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Λιόλιος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος