Μετά την περιοδεία του στην Αιθιοπία το 1951 ο Πανιώνιος (πρωταθλητής Αθηνών αφού δεν είχε συσταθεί ακόμα η Α’ Εθνική κατηγορία) συνέχισε την περιοδεία του στην Αίγυπτο, χώρα με μεγάλη ελληνική παροικία και αθλητικούς συλλόγους, αλλά και στην Κύπρο.

«Πρεσβευτής» μέσω του αθλητισμού, ο σύλλογος έδωσε χαρά στους ομογενείς, πλούτισε τις αγωνιστικές του παραστάσεις, ικανοποίησε τους φιλάθλους των συγκεκριμένων χωρών με το άρτιο παιχνίδι του, ανανέωσε τους δεσμούς με τους Κυπρίους και είχε έναν άκρως θετικό απολογισμό, όχι μόνο στο αθλητικό πεδίο, αλλά ευρύτερα.
Ας δούμε λοιπόν τη συνέχεια της περιοδείας των κυανέρυθρων, μετά την αναχώρησή τους από την Αιθιοπία.
Στις 25-5-1951 στο Κάιρο ο Πανιώνιος επρόκειτο να αντιμετωπίσει τη μικτή ομάδα Φαρούκ και Τροχιοδρομικών. Αλλάζει όμως το πλάνο και η μικτή τελικά συγκροτήθηκε από τα σωματεία Άρσεναλ, Νασιονάλ και Τροχιοδρομικούς. Στη μικτή αγωνίζονταν και διεθνείς παίκτες, συνεπώς δεν ήταν αμελητέο μέγεθος. Ημίχρονο 2-1 μπροστά ο Πανιώνιος και τελικό αποτέλεσμα 2-2.
Υπήρξε γκρίνια για τη διαιτησία που ακύρωσε τρίτο τέρμα του Πανιωνίου.
Ακολούθως ο Πανιώνιος σε αγώνα που έδωσε στην Αλεξάνδρεια, κέρδισε με 4-3 τη μικτή ομάδα που συγκρότησαν η Α.Ε.Ε. Αλεξάνδρειας με την Ρεκρέισιον και ο αγώνας έγινε στις 27-5-1951 στο γήπεδο της Ρεκρέισιον. Οι παίκτες της μικτής ομάδας φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια για το θάνατο του προέδρου της ΑΕΕΑ Αχιλλέα Κουταρέλλη (στην κηδεία του έδωσε το παρόν και η αποστολή του Πανιωνίου) και κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν και οι Νεοσμυρνιώτες ισοφάρισαν με τον Ζαρκάδη και μπήκαν μπροστά με τον Πονηράκη, αλλά το ημίχρονο τελείωσε με 2-2. Στην επανάληψη η μικτή σημειώνει τρίτο τέρμα και περνάει μπροστά με 3-2, αλλά ο Πονηράκης φέρνει το ματς στα ίσια και ο Νεστορίδης πετυχαίνει το τέταρτο και νικητήριο τέρμα.
Η σύνθεση του Πανιωνίου: Πεντζαρόπουλος, Τσουκνίκας, Ζαρκάδης Ιακ., Ιωάννου, Συμεωνίδης, Στάικος, Σωτηριάδης, Νεστορίδης, Πονηράκης, Τσολιάς, Ζαρκάδης Ν. Και στο ημίχρονο οι Κερβεμελίδης και Καράπογλου αντικαθιστούν τους Τσουχνίκα και Ζαρκάδη.
Η μικτή παρέταξε τους: Κάτο, Αργύρης, Χαμπάου, Αρμάος, Αλεξάνδρου, Τζίνης, Μουσταφά, Λουκέτι, Κόρα, Μπαγιάρ και Ραμαντά. Στα σχόλια του ανταποκριτή της Αθλητικής Ηχούς, Εμμ. Πηλαδάκη βλέπουμε κριτικές για την άθλια κατάσταση του γηπέδου ως προς τον αγωνιστικό του χώρο.
Στις όμορφες εικόνες η παρουσία των ομογενών και ο ενθουσιασμός τους προς την ελληνική ομάδα. Εντυπωσιακή η αναφορά για παρουσία 30.000 θεατών στο γήπεδο, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι ήταν ομογενείς.

Στην Κύπρο ο Πανιώνιος αγωνίστηκε στις 2-6-1951 εναντίον του Πεζοπορικού στη Λάρνακα με τελικό αποτέλεσμα 3-3. Στην ανάλυση του αγώνα αποδίδεται στην κούραση της πολυήμερης περιοδείας (μετράμε από την έναρξή της στην Αιθιοπία και ακολούθως στην Αίγυπτο) η πτώση της απόδοσης της κυανέρυθρης ομάδας. Συμεωνίδης και Κερδεμελίδης έβαλαν μπροστά τον Πανιώνιο με 2-0, αλλά το ημίχρονο τελείωσε με 3-2 υπέρ των Κυπρίων για να ισοφαρίσει ο Πονηράκης.
Η σύνθεση του Πανιωνίου: Μανταλόζης, Ζαρκάδης Ι. Τσουχνικάς, (Συμεωνίδης), Μάντικας, Κερδεμελίδης, (Ιωάννου), Στάικος, Κασάπογλου, Νεστορίδης, Συμεωνίδης (Πονηράκης), Σωτηριάδης, και Ν. Ζαρκάδης. Υπογραφή της ανταπόκρισης από την Κύπρο για την Αθλητική Ηχώ, Ανδρ. Πάταλης.
Στη Λευκωσία στις 4 Ιουνίου 1951, ο Πανιώνιος αντιμετώπισε την ομάδα της Τουρκικής Λέσχης με τελικό αποτέλεσμα 7-1 και ημίχρονο 4-1, σε έναν αγώνα όπου οι Τούρκοι για να περιορίσουν την έκταση του σκορ έπαιξαν δυνατό και σκληρό παιχνίδι. Στην ανταπόκριση αναφέρεται η μαζική παρουσία θεατών στο γήπεδο και από Ελληνοκυπρίους και από Τουρκοκυπρίους, παρά τη βροχή και το υψηλό τίμημα του εισιτηρίου.
Οι συνθέσεις: Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος, Τσοιχνικάς, Συμεωνίδης, Κασάπογλου, Στάικος, Ιωάννου, Ζαρκάδης, Τσολιάς, Πονηράκης, Νεστορίδης, Σωτηριάδης.
Μικτή Τούρκων: Ναήμ, Φαΐκ, Τεφτέραλης, Αχμέτ, Σανάν, Αλή, Παρτάν, Ερόλ, Βετάτ, Ντερβίς, Τζεμάλ.

Ακολούθως στις 7-6-1951 ο Πανιώνιος παίζει στη Λεμεσό με την Αθλητική Ένωση Λεμεσού την κερδίζει με 3-0 και του απονέμεται έπαθλο από τον Μητροπολίτη Κιτίου, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.
Επίσης ο Πανιώνιος κέρδισε με 4-1 την Ανόρθωση στις 9-6-1951 (Πονηράκης, Νεστορίδης και Σκορδίλης με δύο τέρματα) και στις 10-6-1951 με 2-0 (Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης) το ΑΠΟΕΛ.


Όταν επέστρεψε ο Πανιώνιος στην Ελλάδα, μάλλον πρέπει να έβαλαν κιλά οι παίκτες του, αφού οι τιμητικές δεξιώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.
Έρευνα: Nάσος Μπράτσος
Σχετική είδηση: Το ταξίδι του Πανιώνιου στην Αιθιοπία το 1951 – Οι αγώνες που έδωσε και η υποδοχή από την ελληνική παροικία
Υ.Γ. Ο απόηχος………..

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος