Χρ. Δήμας: Εντός του 2025 η δημοπράτηση του κόμβου Σκαραμαγκά, που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την Αθήνα


Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης για να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, όπως έγινε πρόσφατα και στην Πατρών-Πύργου, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας. Μιλώντας για το θέμα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τονίζει ότι είναι ένα «πολυπαραγοντικό πρόβλημα», αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν έργα που θα βγάλουν τα φορτηγά από τον αστικό ιστό και ανακοινώνει ότι, εντός του 2025, θα δημοπρατηθεί ο πολύ σημαντικός τριπλός οδικός κόμβος στον Σκαραμαγκά.

Ανακοινώνει, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα παραδοθούν τα πρώτα 65 χλμ. της Πατρών-Πύργου, από την πόλη του Πύργου μέχρι τον Αλισσό, και τα υπόλοιπα 10 χλμ. μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστου Δήμα, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Πώς εξελίσσονται οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα–Πύργος; Θα είναι όλα έτοιμα για να παραδοθεί ο δρόμος στις 31 Ιουλίου;

Απ.: «Όπως διαπιστώσαμε και στις τέσσερις αυτοψίες, που πραγματοποιήσαμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα–Πύργος προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και έχει ολοκληρωθεί κατά 85% στο σύνολό του. Τα πρώτα 65 χλμ., από τον Πύργο έως τον Αλισσό, αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία έως το τέλος Ιουλίου, ενώ τα επόμενα 10 χλμ. προς την Πάτρα θα παραδοθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το έργο περιλαμβάνει, επιπλέον, βελτιώσεις στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για έναν δρόμο που στο παρελθόν είχε υψηλό δείκτη τροχαίων δυστυχημάτων και έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι, από τον Δεκέμβριο του 2023, εφαρμόζονται ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την Τροχαία. Τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ατυχημάτων, κατά περίπου 80%, και αποτελούν πρότυπο και για άλλους οδικούς άξονες υψηλής επικινδυνότητας».

Ερ.: Ο ΒΟΑΚ είναι ο άλλος μεγάλος «πονοκέφαλος», καθώς στον σημερινό δρόμο συμβαίνουν πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τον κυκλοφοριακό φόρτο της Κρήτης…

Απ: «Σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε στην Κρήτη ανάλογες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας με αυτές που εφαρμόζονται στον Πάτρα–Πύργος, σε τμήματα του υφιστάμενου οδικού άξονα του ΒΟΑΚ, από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι τα Λινοπεράματα Ηρακλείου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να περιορίσουμε δραστικά τον αριθμό των ατυχημάτων έως ότου ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος, καθώς είναι επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στον σημερινό δρόμο.

Άλλωστε, ο ΒΟΑΚ, σήμερα, κατασκευάζεται, καθώς λειτουργούν εργοτάξια στο τμήμα Άγιος Νικόλαος–Νεάπολη, ως δημόσιο έργο και στο τμήμα Νεάπολη–Χερσόνησος, το οποίο υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Τον Μάιο, επίσης, συμβασιοποιήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα Χανιά–Ηράκλειο, συνολικού μήκους 157 χλμ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η “προαίρεση” Κίσσαμος–Χανιά μήκους περίπου 30 χλμ. Είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας και ο πρώτος οδικός άξονας με χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου σε νησί.

Όσον αφορά στην επέκταση του ΒΟΑΚ προς τα ανατολικά, έχουν εκπονηθεί μελέτες για το τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι την Παχιά Άμμο, ενώ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χρηματοδοτήσει, προσεχώς, τις μελέτες από την Παχιά Άμμο μέχρι τη Σητεία».

Ερ.: Άλλος ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος στην ηπειρωτική χώρα είναι ο Ε65, όπου υπολείπεται το τελευταίο κομμάτι, από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία. Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία;

Απ.: «Οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Ε65 συνεχίζονται με περισσότερους από 750 εργαζόμενους να απασχολούνται, αυτή τη στιγμή, στα εργοτάξια. Ο στόχος είναι η πλήρης ολοκλήρωση και παράδοση του δρόμου εντός του 2026, προκειμένου να διασφαλιστεί η απευθείας οδική σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας με την Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Ο Ε65 θα αλλάξει ριζικά τον οδικό χάρτη της ηπειρωτικής Ελλάδας, συνδέοντας πολλές περιφερειακές ενότητες με ασφάλεια και ταχύτητα, ενώ θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης».

Ερ.: Με τον νέο δρόμο που συνδέει το Άκτιο με την Αμβρακία βελτιώθηκε η πρόσβαση τη Λευκάδα. Μένει να ολοκληρωθεί το τμήμα Βόνιτσα–Λευκάδα. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό το έργο;

Απ.: «Ο οδικός άξονας Άκτιο–Αμβρακία αποτελεί έργο κομβικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξασφαλίζει άμεση σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το αεροδρόμιο και την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (μέσω της οδού Πρέβεζας–Ηγουμενίτσας) και τον κόμβο προς Λευκάδα, παρακάμπτοντας την Αμφιλοχία. Ήδη, έχει παραδοθεί το τμήμα Άκτιο–Άγιος Νικόλαος, μήκους 5,4 χλμ., ενώ, εντός του 2025, αναμένεται η ολοκλήρωση του τμήματος Βόνιτσα–Λευκάδα, το οποίο θα συμπληρώσει τη σύνδεση με τη Λευκάδα, σε ένα νευραλγικό τμήμα, όπου παρατηρείται σήμερα έντονο μποτιλιάρισμα τους θερινούς μήνες».

Ερ.: Επισκεφθήκατε την προηγούμενη εβδομάδα το εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Προχωρούν τα έργα και ποιες δυσκολίες υπάρχουν;

Απ.: «Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το Ηράκλειο είναι ο προορισμός με τη δεύτερη υψηλότερη επιβατική κίνηση στη χώρα, μετά το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα αντικαταστήσει το “Νίκος Καζαντζάκης” και θα είναι το πιο σύγχρονο της Ελλάδας, με δυνατότητα εξυπηρέτησης εκατομμυρίων επιβατών κάθε χρόνο.

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, πραγματοποιεί τακτικές αυτοψίες και συναντήσεις για την παρακολούθηση της προόδου –που έχει φτάσει σχεδόν στο 60% – και την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων. Μεταξύ αυτών είναι ο διαγωνισμός για τα συστήματα αεροναυτιλίας, η ηλεκτροδότηση, η οδική σύνδεση και η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Ως προς το τελευταίο ζήτημα, η πολιτεία έχει αποδείξει πως μπορεί να συνδυάζει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μετρό Θεσσαλονίκης. Στόχος μας η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης που θα σέβεται τόσο τον πολιτισμό όσο και τις αναπτυξιακές ανάγκες του νησιού.

Ερ.: Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ. Τι επιδιώκετε με αυτή τη ρύθμιση;

Απ.: «Το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Νόμου, που παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει τη μετατροπή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με στόχο την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, την ενίσχυση της θεσμικής και λειτουργικής της ανεξαρτησίας, καθώς και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

Η μεταρρύθμιση εστιάζει στη θεσμική αναμόρφωση, την οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την τεχνολογική αναβάθμιση.

Προσδοκούμε ότι ο διοικητικός μετασχηματισμός θα καταστήσει περισσότερο αποτελεσματική τη λειτουργία της Υπηρεσίας και αυτό θα έχει έμμεσο, αλλά και άμεσο αντίκτυπο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αεροναυτιλίας προς τους επιβάτες και τους αεροπορικούς φορείς. Η καλύτερη οργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας θα οδηγήσει και σε καλύτερη διαχείριση όλων των ζητημάτων που άπτονται της περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας των πτήσεων».

Ερ.: Στην Αθήνα, πλέον, οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι ασφυκτικές. Σχεδιάζετε κάποιες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση, όπως ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά; Πότε να περιμένουμε εξελίξεις;

Απ.: «Το κυκλοφοριακό στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αττική, αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που σχετίζεται και με τη συχνότητα χρήσης του ΙΧ έναντι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία επενδύει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε την ανάγκη υλοποίησης έργων, που θα αποτρέπουν τη διέλευση βαρέων οχημάτων από τον αστικό ιστό, προσφέροντας εναλλακτικές διαδρομές μέσω περιφερειακών οδών.

Ένα τέτοιο έργο είναι ο τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά. Ειδικότερα, η σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω (ΔΠΛΑ) με την Εθνική Οδό Αθηνών–Κορίνθου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στους ανισόπεδους κόμβους Σκαραμαγκά, Σχιστού και Ναυπηγείων, θα περιορίσει την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στη Λεωφόρο Σχιστού, ενώ θα εκτρέψει την κυκλοφορία πολλών οχημάτων από τον κορεσμένο Κηφισό στον νέο άξονα Σχιστού–ΔΠΛΑ. Η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου είναι μια από τις επόμενες προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και προβλέπεται να γίνει εντός του 2025».

Σχετική είδηση: Χρ. Δήμας: Βελτιώνουμε διαρκώς το επίπεδο των αεροδρομίων στη χώρα μας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr