Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις


Αλλάζει η στρατηγική της Ελλάδας αναφορικά με τη χορήγηση ασύλου σε πολίτες της Συρίας και μάλιστα μουσουλμάνους.

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, εκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται το δεύτερο κράτος-μέλος που ξεκινά, μετά την Κύπρο, να εκδίδει αρνητικές αποφάσεις για Σύρους πολίτες.

Μάλιστα, πέραν αυτού πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους.

Ο εμφύλιος πόλεμος που άλλαξε τα πάντα στη Συρία, ξεκίνησε το 2011, όταν, με αφορμή τις διαδηλώσεις για την Αραβική Ανοιξη, το μπααθιστικό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ επιδόθηκε σε πογκρόμ και δολοφονίες διαδηλωτών αδιακρίτως. Αυτό με τη σειρά του αντί να ελέγξει την έκρυθμη κατάσταση, όπως έκανε είχε κάνει προσφάτως το καθεστώς του Ιράν με τις διαδηλώσεις για τη Μαχσά Αμίνι, πολλαπλασίασε την οργή και την αποφασιστικότητα των αντικαθεστωτικών, των φιλοτζιχαντιστών και γενικά όσων ήταν αντίθετοι προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ και το κόμμα Μπααθ που ίδρυσε ο πατέρας του, σημαίνοντας την έναρξη του εμφύλιου αιματοκυλίσματος που διήρκεσε 14 χρόνια.

Οι μετανάστες από τη Συρία

Από τις ένοπλες συγκρούσεις ο κοινωνικός ιστός της Συρίας αποσαθρώθηκε. Πάνω από 15 εκατομμύρια Σύροι εκτοπίστηκαν βιαίως και περίπου οι μισοί εξ αυτών κατέφυγαν σε χώρες του εξωτερικού, ενώ οι άλλοι βρέθηκαν να μάχονται σε διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν για ποιον πολεμούν, με ποιον πολεμούν ή για τι πολεμούν. Βασική χώρα προορισμού αλλά και κόμβος διασποράς αποτέλεσε η Τουρκία, με τεράστιο ποσοστό των προσφύγων να βρισκουν εκεί καταφύγιο ενώ πολλοί χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως το πάτημα για την Ευρώπη.

Η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε κατά τα έτη 2016-2017, με τις ροές προς την Ελλάδα να εκτοξεύονται. Υπολογίζεται ότι, με την ενσωμάτωση άλλων προσφύγων και μεταναστών από Ασία και Αφρική, από τη χώρα μας πέρασαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η Ελλάδα χορήγησε άσυλο σε περίπου 147.000 Σύρους πολίτες. Το κύμα ωστόσο ήταν τόσο μαζικό που υπολογίζεται πως περίπου άλλοι 150.000 πέρασαν από την Ελλάδα και έφυγαν για την Ευρώπη δίχως να καταγραφούν. Σήμερα στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής διαμένουν 5.600 Σύροι, οι οποίοι αποτελούν μαζί με τους Αφγανούς τις δύο μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες αιτούντων άσυλο.

Ο Τζολάνι και το τέλος του εμφυλίου στη Συρία

Ο Αμπού Μοχαμάντ αλ Τζολάνι, ξεκίνησε ως ενας πολλά υποσχόμενος τζιχαντιστής για την αλ Κάιντα και σιγά σιγά άρχισε να κερδίζει έδαφος και φήμη, πράγμα που τον έκανε ένα από τα κεφάλια των τζιχαντιστών στη χώρα και διοικητή του «Μετώπου αλ Νούσρα» του παρακλαδιού της οργάνωσης στη Συρία. Σιγά σιγά ο φιλόδοξος Τζολάνι έβλεπε ότι δεν μπορούσε να καθιερωθεί ως επικεφαλής. Έκανε μία ποιο ακραία θρησκευτική στροφή, προσαιτερίστηκε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και έλαβε από αυτόν το ταμείο της οργάνωσης, με στόχο να οργανώσει επιτυχημένο τζιχαντιστικό πυρήνα στη Συρία. Και τα κατάφερε. Η αλ Νούσρα καθιερώθηκε, όμως το τέλος του ISIS, άρχισε να διαφαίνεται και ο οπορτουνιστής Τζολάνι έκανε κε νέου στροφή, εναγκαλίστηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μαχητές του για εκπαίδευση στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα για την πολιτική και συνολική του επιβίωση μετέτρεψε την Hayat Tahrir al Sham (αλλαγή ταμπέλας της αλ Νούσρα) σε μία «σχεδόν τζιχαντιστική ομάδα» που έστελνε μαχητές σε Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αιθιοπία μεταξύ άλλων για να κάνουν τη βρωμοδουλειά της Τουρκίας στο εξωτερικό. 

Τον Δεκέμβριο του 2024, επήλθε αλλαγή και το αιματηρό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας της Συρίας έλαβε τέλος. Ο Τζολάνι έχοντας εξασφαλίσει βαρύ οπλισμό, drone και διάφορα άλλα από την  Τουρκία, ενεργώντας υπογείως, συσπείρωσε μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών, αντικαθεστωτικών και διαφόρων άλλων μαχητών, εξαπέλυσε την τελική του επίθεση και ο Άσαντ αποτελεί πια πρελθόν. Ο Τζολάνι αυτοβαφτίστηκε μετριοπαθής, αποτάχθηκε τον τζιχαντισμό αποαλώντας τον «νεανική τρέλα», πέταξε το Καλάσνικοφ και το αμπέχωνο, επανέφερε το πραγματικό του όνομα, Μοχάμεντ αλ Σαράα, και με την υποστήριξη Τουρκίας και ΗΠΑ και την ανοχή της ΕΕ έγινε ο πρώτος μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας. Με δεδομένες τις διακηρύξεις της νέας διοίκησης για σταθερότητα, ολοένα περισσότερες χώρες της Δύσης προχώρησαν στο πάγωμα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από Σύρους έως ότου γίνουν σαφείς οι συνθήκες στη Συρία, δηλαδή εάν έχει πάψει να αποτελεί εμπόλεμη χώρα.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και ο Αλ Σαράα έχει προσπαθήσει να χτίσει ένα προφίλ μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή και σε έναν βαθμό το έχει πετύχει. Μόλις προ ημερών, μάλιστα, το State Department με ανακοίνωσή του ενημέρωνε πως με εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αίρονται οι κυρώσεις προς τη Συρία «προκειμένου να δοθεί στους Σύρους η ευκαιρία να οδεύσουν ξανά προς το μεγαλείο». Μία εξέλιξη που δείχνει τη διάθεση της Δύσης να τελειώνει με το ζήτημα της Συρίας προκειμένου να μπορέσει η χώρα όχι μόνο να κρατήσει τους πολίτες της, αλλά και να δημιουργήσει ευκαιρίες για να επιστρέψουν όσο περισσότεροι γίνεται πίσω στην πατρίδα τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι σταματάει η χορήγηση ασύλου  σε μουσουλμάνους από την Συρία. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα τονίζει: «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία προχώρησε στο πάγωμα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πολίτες, καθώς και στην προσεκτική επανεξέτασή τους, δείχνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε την κατάχρηση της Διεθνούς Προστασίας. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, εκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται το δεύτερο κράτος-μέλος που ξεκινά, μετά την Κύπρο, να εκδίδει αρνητικές αποφάσεις για Σύρους πολίτες». Ο Θάνος Πλεύρης προχώρησε και σε σχετική  ανάρτηση στα social media στην οποία αναφέρει: «Μετά το αρχικό πάγωμα χορήγησης ασύλου σε αιτούντες από τη Συρία ξεκινήσαμε και την έκδοση απορριπτικών αποφάσεων. Πλέον με την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία οι αιτούντες δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας. Το άσυλο θα δίνεται μόνο σε όσους αποδεδειγμένα το δικαιούνται».



Πηγή: www.lifo.gr