Έκρηξη ελονοσίας στη Ζιμπάμπουε μετά τις περικοπές της αμερικανικής βοήθειας


Η μάχη της Ζιμπάμπουε κατά της ελονοσίας δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασθένεια έχει επιστρέψει «με εκδίκηση», μετρώντας ήδη 115 ξέσπασμα επιδημιών το 2025, έναντι μόλις ενός το προηγούμενο έτος.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε έξι μήνες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει κρίσιμη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς προγράμματα αντιμετώπισης ασθενειών όπως η φυματίωση, το AIDS και η ελονοσία. Μεταξύ των πληγέντων προγραμμάτων ήταν και το Zento, που λειτουργούσε στο Africa University στη Μουτάρε και υποστήριζε την Εθνική Καμπάνια Ελέγχου Ελονοσίας της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ζιμπάμπουε, τα κρούσματα ελονοσίας αυξήθηκαν κατά 180% στο πρώτο τετράμηνο του 2025, ενώ οι θάνατοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν, από 45 το 2024 σε 143 φέτος. Μέχρι τις 26 Ιουνίου, είχαν καταγραφεί 119.648 περιστατικά και 334 θάνατοι.

Η διανομή βασικών μέσων πρόληψης, όπως κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο, επηρεάστηκε σοβαρά. Παρότι διανεμήθηκαν πάνω από 1,6 εκατ. κουνουπιέρες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει έλλειμμα 600.000 λόγω της διακοπής της αμερικανικής βοήθειας.

Ο Itai Rusike, διευθυντής της Ομάδας Κοινοτικής Υγείας της Ζιμπάμπουε, προειδοποιεί πως η απώλεια χρηματοδότησης απειλεί τα κεκτημένα των τελευταίων 20 ετών. «Αν δεν υπάρχουν κουνουπιέρες και φάρμακα για έγκυες, θα χαθούν ζωές», τόνισε.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 14% των κρουσμάτων αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η Ζιμπάμπουε έχει δεσμευτεί να εξαλείψει την ελονοσία έως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο της Αφρικανικής Ένωσης, εφαρμόζοντας στρατηγικές όπως η ενημέρωση των κοινοτήτων, η προληπτική φροντίδα, οι ψεκασμοί και η βελτίωση της επιτήρησης.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Dr. Henry Madzorera, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους εθνικούς πόρους και να μην εξαρτάται από δωρεές: «Έχουμε ήδη φόρους για την υγεία – ας τους αξιοποιήσουμε σωστά.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Sleiman Kwidini, παραδέχθηκε την αναστάτωση που προκάλεσε η αποχώρηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλέον αναλάβει την προμήθεια των κουνουπιέρων.

Ο καθηγητής Sungano Mharakurwa, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ελονοσίας του Africa University, υπογράμμισε ότι το Zento είχε επιφέρει σημαντική μείωση κρουσμάτων στην επαρχία Μανικαλάντ: από 145.775 το 2020, στα 8.035 το 2024. Ωστόσο, με τις περικοπές, τα περιστατικά εκτοξεύθηκαν ξανά σε 27.212 το 2025.

«Η ελονοσία επέστρεψε με δύναμη αμέσως μετά τις περικοπές, και τα κρούσματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο επίπεδο», σημείωσε. Παράλληλα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις φέτος επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση.

Με πληροφορίες από Guardian



Πηγή: www.lifo.gr