Κροταλίες με φαρμακερά δηλητήρια, από τα μεγαλύτερα είδη που ζουν στα νησιά του Κόλπου της Καλιφόρνια, προσφέρουν νέες και εκπληκτικές ενδείξεις για την εξέλιξη των ζώων.
Μια ομάδα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα συνεργάστηκε με επιστήμονες από το Μεξικό και συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές αποστολές σε 11 ακατοίκητα νησιά, σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη φωλιά κροταλιών του κόσμου.
Κατά την αιχμαλωσία δεκάδων κροταλιών σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μετά το ηλιοβασίλεμα, και την ανάλυση του δηλητηρίου τους, έγινε μια αναπάντεχη ανακάλυψη. Αντί να αναπτύξουν πιο σύνθετα δηλητήρια για να κυνηγούν μια ποικιλία θηραμάτων, όπως ανέμεναν οι ερευνητές, οι οχιές παράγουν απλούστερα δηλητήρια με λιγότερα και πιο εξειδικευμένα τοξικά στοιχεία.
Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα. Αυτή η ανατροπή των παραδοσιακών ιδεών για την εξέλιξη προσφέρει καινούργιες οπτικές για το πώς τα είδη προσαρμόζονται σε φυσικούς χώρους που έχουν διασπαστεί από γεωγραφικούς παράγοντες, ανθρώπινη δραστηριότητα ή φυσικές καταστροφές.
Κροταλίες: Η εξέλιξη σε απομόνωση και η σημασία της βιωσιμότητας
«Αυτό δεν αφορά μόνο τους κροταλίες, αλλά την κατανόηση των βασικών τρόπων με τους οποίους η ζωή εξελίσσεται όταν η απομόνωση και η βιοποικιλότητα αρχίζουν να αλλάζουν», δήλωσε ο Mark Margres, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ολοκληρωτικής Βιολογίας του USF.
«Εκτός από την ανακάλυψη του δηλητηρίου, οι ερευνητές υπογράμμισαν τη σημασία της μελέτης της απομόνωσης στην εξέλιξη και τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον».
Ο Samuel Hirst, διδακτορικός φοιτητής του USF, που βοήθησε στη διοργάνωση των αποστολών, ανέφερε πως τα νησιά της Baja California ήταν ιδανικά για τη μελέτη της εξέλιξης σε απομόνωση.
«Αυτά τα νησιά είναι σχεδόν ανέγγιχτα από ανθρώπινη δραστηριότητα, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά για τη μελέτη των εξελικτικών διαδικασιών σε απομόνωση», είπε ο Hirst.
Η ομάδα αιχμαλώτισε και απελευθέρωσε 83 κροταλίες, από τέσσερα διαφορετικά είδη, και ανέλυσε τα δείγματα δηλητηρίου τους.
Η επόμενη φάση της έρευνας περιλαμβάνει τη μελέτη του αίματος των κροταλιών. Οι ερευνητές θέλουν να κατανοήσουν αν η γενετική ποικιλότητα ακολουθεί τα ίδια μοτίβα με αυτά του δηλητηρίου, για να διαπιστώσουν αν η απομόνωση επηρεάζει και τη γενετική ποικιλότητα των ειδών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Evolution, μέρος της ακαδημαϊκής πλατφόρμας του Oxford University Press.
Με πληροφορίες από Guardian