Το FBI ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τεστ πολυγράφου, γνωστά και ως «ανιχνευτές ψεύδους», στο πλαίσιο των εσωτερικών ερευνών για τον εντοπισμό πηγών διαρροής πληροφοριών εντός της υπηρεσίας.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες διαρροές πληροφοριών, οι οποίες θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Η χρήση πολυγράφων έχει επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, όπως το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και ανησυχίας μεταξύ των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον Guardian, πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται πιθανά αντίποινα και αποφεύγουν την επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης.
Το FBI θα μπορεί να υποχρεώνει δημοσιογράφους να καταθέτουν
Η Γενική Εισαγγελέας Παμ Μπόντι ανακάλεσε τις προστασίες που είχαν θεσπιστεί επί κυβέρνησης Μπάιντεν για τους δημοσιογράφους, επιτρέποντας πλέον στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να εκδίδει κλητεύσεις και εντάλματα για την κατάσχεση αρχείων και την υποχρεωτική κατάθεση δημοσιογράφων σε υποθέσεις διαρροών. Η Μπόντι χαρακτήρισε τις διαρροές ως «παράνομες» και «επικίνδυνες», υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τις πολιτικές του Προέδρου Τραμπ και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, οι οποίες εκφράζουν ανησυχίες για την προστασία των πηγών και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας.
Ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έχει απειλήσει να υποβάλει ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχος σε τεστ πολυγράφου, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τις πηγές διαρροών. Η συμπεριφορά του έχει προκαλέσει εσωτερικές εντάσεις και έχει οδηγήσει σε απομακρύνσεις και παραιτήσεις στελεχών του Πενταγώνου.
Παράλληλα, η επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τάλσι Γκάμπαρντ, έχει ήδη διαβιβάσει τρεις υποθέσεις διαρροών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «εγκληματίες» που πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Η στρατηγική αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου, με αρκετούς ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι τα τεστ ανιχνευτή ψεύδους δεν θεωρούνται αξιόπιστα και ενδέχεται να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Με πληροφορίες από Guardian