«Αρκετά πια»: Το μνημείο των Χάρι και Μέγκαν για θανάτους παιδιών που αποδίδονται στα social media


Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη ένα μνημείο στη μνήμη παιδιών που πέθαναν υπό συνθήκες τις οποίες οι οικογένειές τους συνδέουν με τη χρήση των social media.

Το ζευγάρι κάλεσε για αυστηρότερη προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, δηλώνοντας ότι «δεν γίνεται αρκετά».

«Θέλουμε να δούμε αλλαγές, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα παιδιά εξαιτίας των social media», δήλωσε ο πρίγκιπας Χάρι στο BBC Breakfast. Ο ίδιος εξέφρασε την ανακούφισή του που τα παιδιά του είναι ακόμα μικρά και μακριά από τις πλατφόρμες.

Το μνημείο, με την ονομασία Lost Screen Memorial, αποτελείται από 50 φωτεινά κουτιά σε σχήμα κινητών τηλεφώνων. Σε κάθε ένα προβάλλεται η φωτογραφία ενός παιδιού, του οποίου ο θάνατος, σύμφωνα με τους συγγενείς του, σχετίζεται με την επιρροή των social media.

Η εγκατάσταση, που θα παραμείνει ανοιχτή για 24 ώρες, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το δίκτυο Parents’ Network, το οποίο έχει ιδρύσει το ίδρυμα Archewell των Χάρι και Μέγκαν για να στηρίξει γονείς που έχουν βιώσει παρόμοιες απώλειες.

Το ζευγάρι στηρίζει το αίτημα των γονιών για πρόσβαση στα ψηφιακά δεδομένα των παιδιών τους που έχουν πεθάνει, παρά τις αντιρρήσεις που εγείρονται για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας.

Ακόμη, ο πρίγκιπας Χάρι επέκρινε τις τεχνολογικές εταιρείες για το γεγονός ότι, επικαλούμενες το απόρρητο, αρνούνται να παραδώσουν πληροφορίες στις οικογένειες. «Είναι λάθος να λες σε έναν πατέρα και μια μητέρα ότι δεν μπορούν να μάθουν τι έκανε το παιδί τους στα social media εξαιτίας του απορρήτου του ίδιου του παιδιού», υποστήριξε.

«Είναι παγκόσμιο πρόβλημα»

Από την πλευρά της, η Μέγκαν χαρακτήρισε το πρόβλημα παγκόσμιο και τόνισε ότι «αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε, είναι ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ασφαλή». Εξήρε, επίσης, τους γονείς που έχουν βρει το θάρρος να μιλήσουν δημόσια, λέγοντας πως «εκπροσωπούν την ελπίδα και την προοπτική για κάτι καλύτερο».

Ξεχωριστά από την εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ομάδα Βρετανών γονέων πραγματοποίησε διαμαρτυρία την Πέμπτη έξω από τα γραφεία της Meta. Ανάμεσά τους ήταν και η Έλεν Ρουμ από το Τσέλτεναμ, η οποία έχασε τον 14χρονο γιο της, Τζουλς, το 2022, σε περιστατικό που συνδέεται με διαδικτυακό challenge. Η ίδια πιστεύει ότι τα δεδομένα από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποκαλύψουν τι ακριβώς συνέβη.

«Για τον Τζουλς είναι πλέον αργά, αλλά υπάρχουν τόσα άλλα παιδιά στον κόσμο που μπορούμε ακόμη να προστατεύσουμε. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο BBC.

Στην ίδια διαμαρτυρία συμμετείχε και ο Μαρκ Κένεβαν, πατέρας του 13χρονου Ίσαακ, ο οποίος πέθανε το 2022. «Το μόνο που ζητάμε είναι βοήθεια για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», δήλωσε. Ο ιατροδικαστής κατέληξε ότι ο θάνατος του Ίσαακ οφειλόταν σε ατύχημα, όμως η οικογένεια θεωρεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν ρόλο στην τραγωδία.

Η μητέρα του, Λίζα Κένεβαν, ανέφερε ότι η συμπόρευση των οικογενειών που θρηνούν τα παιδιά τους έχει δυναμώσει τις φωνές τους. «Η φωνή μας δυναμώνει. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε», τόνισε.

Νωρίτερα φέτος, οι Κένεβαν και άλλες τρεις βρετανικές οικογένειες υπέβαλαν μήνυση κατά του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι προώθησε στα παιδιά τους επικίνδυνα βίντεο με challenges (προκλήσεις), για να αυξήσει τον χρόνο που περνούν στην εφαρμογή.

Η απάντηση της Meta

Από την πλευρά της, η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, δήλωσε ότι συμμερίζεται την επιθυμία για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο για τους εφήβους. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, έχει ήδη εφαρμόσει ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας για «λογαριασμούς εφήβων».

«Πιστεύουμε ότι οι έφηβοι αξίζουν συνεπείς και αυστηρές προστασίες σε όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν – όχι μόνο στις δικές μας πλατφόρμες», σημείωσε η εταιρεία.

Την Πέμπτη, η βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofcom ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο. Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν αυστηρότερους ελέγχους ηλικίας και πιο αποφασιστικές ενέργειες για να αποτραπεί η πρόσβαση σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Με πληροφορίες από BBC





Πηγή: www.lifo.gr