Βατικανό: Πώς η ορκομωσία του νέου Πάπα θα επηρεάσει τις σχέσεις του με Ταϊβάν και Κίνα


Την επόμενη εβδομάδα, 135 καρδινάλιοι θα συγκεντρωθούν στο Βατικανό για το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου.

Αν και παγκοσμίως επικρατεί ενδιαφέρον για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας, στην Ταϊβάν η συζήτηση επικεντρώνεται αλλού: ποιος θα την εκπροσωπήσει στην ενθρόνιση.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Τσιεν-Τζεν, που εκπροσώπησε τη χώρα στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, ελπίζει τώρα ότι στη θέση του θα πάει ο ίδιος ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-Τε. Όπως δήλωσε: «Προσευχηθήκαμε να έχει ο δρ. Λάι την ευκαιρία να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Πάπα».

Το παρασκήνιο πίσω από την απουσία Λάι στην κηδεία:

  • Εικάζεται ότι το Βατικανό απέκλεισε σιωπηρά την παρουσία του προέδρου, υπό πίεση από την Κίνα.
  • Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν «αναπόσπαστο μέρος» της, επιδιώκει να περιορίσει τη διεθνή προβολή της Ταϊβάν.
  • Το Βατικανό, μοναδικός ευρωπαϊκός σύμμαχος της Ταϊβάν, φαίνεται πως ισορροπεί ανάμεσα στην επιθυμία για διατήρηση των σχέσεων και την αποφυγή πρόκλησης της Κίνας.

Ο Τσεν δήλωσε ότι στην κηδεία είχε «πολύτιμες επαφές» με ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν, Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες απεσταλμένους, επισημαίνοντας πως τέτοιες εκδηλώσεις είναι ευκαιρία για διπλωματικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Η Ταϊβάν, παρά το μικρό καθολικό της ποίμνιο, θεωρείται σημαντικός εταίρος για την Καθολική Εκκλησία στην Ασία. Ιερείς από την Κίνα συνήθιζαν να σπουδάζουν εκεί, μακριά από τις διώξεις.

Η κηδεία του Φραγκίσκου περιλάμβανε προσευχή στα μανδαρινικά, ενισχύοντας το μήνυμα προς τους 12 εκατ. καθολικούς της Κίνας.

Ο διπλός στόχος του Βατικανού: 

  1. Να διατηρήσει τη θρησκευτική ελευθερία στην Κίνα.
  2. Να μην υποβαθμίσει τις επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν.

Ο νέος Πάπας καλείται να συνεχίσει την ισορροπία που πέτυχε ο Φραγκίσκος μεταξύ Βατικανού, Ταϊβάν και Πεκίνου — μια αποστολή γεμάτη διπλωματικές προκλήσεις.

Με πληροφορίες από Guardian



Πηγή: www.lifo.gr