Βούτες Ηρακλείου: Καθηγητής Γεωλογίας εξηγεί τι συμβαίνει – «Δεν είναι ρήγματα, αλλά θραύσεις πετρωμάτων του βράχου»


Οι Βούτες Ηρακλείου πλήττονται από μεγάλες ρηγματώσεις και ο οικισμός κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εννέα σπίτια στις Βούτες και μια παιδική χαρά έχουν κριθεί επικίνδυνα και έγινε σύσταση στους κατοίκους να μην μείνουν εντός αυτών των κατοικιών.

Στις Βούτες μετέβη ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος στις τελευταίες δηλώσεις εμφανίστηκε καθησυχαστικός και τόνισε, πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εκτίμησε οτι πρόκειται για «ένα τοπικό φαινόμενο», καθώς υπάρχει ανησυχία για επέκταση των ρηγματώσεων και σε άλλες περιοχές.

Από τη δική του μεριά, ο καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, δήλωσε ότι: «Είμαι ανήσυχος για την επέκταση του φαινομένου στις Βούτες».

Ο καθηγητής εξήγησε τι συμβαίνει στις Βούτες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι για εκείνον «δεν πρόκειται για ρήγματα».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ζεληλίδης περιέγραψε:

«Έχουμε ένα χωριό που είναι κτισμένο στην κορφή μιας λοφοσειράς. Και δυτικά και ανατολικά έχει κοιλάδες. Εάν λοιπόν, ρωτήσετε τους κατοίκους θα σας πουν ότι το χωριό είναι θεμελιωμένο πάνω σε ένα βράχο, ένα ισχυρό πέτρωμα και κάθεται επάνω σε κάποια μαλακά πετρώματα που βρίσκονται στις κοιλάδες. Το θέμα είναι ότι αυτό το σκληρό πέτρωμα δεν έχει πάρα πολύ μεγάλο πάχος και παρουσιάζει τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Έχει διαφορετική διάβρωση ο πετρωτός βράχος από το υποκείμενο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνεται πολύ πιο εύκολα το υποκείμενο και να πέφτουν βράχια στα πλαϊνά του χωριού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απότομα πρανή».

Αυτός ο βράχος είναι υδροπερατός, δηλαδή το νερό κατεισδύει στο βράχο, βρίσκει το αργιλικό που είναι κάτω από αυτό και δημιουργείται μια επιφάνεια που χωρίζει το υδροπερατό από το αδιαπέρατο πάνω στο οποίο κινείται το νερό. Όταν λοιπόν ο βράχος εμποτιστεί, πλημμυρίσει με νερό, τότε αυτό το νερό θα κυλήσει σε αυτή την επιφάνεια. Τα αργιλικά πετρώματα έχουν μέσα αργιλικά ορυκτά και διογκώνονται, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν θραύσεις των πετρωμάτων του βράχου και μικρές αποκολλήσεις. Αν τώρα αυτό συνδυαστεί με αυτή την επιφάνεια να είναι κεκλιμένη, νομίζω σε αυτή την περίπτωση κλίνει δυτικά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι μπορεί να σπάσουν βράχια από τη θεμελίωση του χωριού να ολισθαίνουν προς τα δυτικά ή τα ανατολικά».

Βούτες Ηρακλείου: «Για μένα δεν υπάρχει ρήγμα»

Ο καθηγητής υπογράμμισε για τις Βούτες Ηρακλείου, πως θεωρεί ότι δεν υπάρχει ρήγμα αλλά πρόκειται για επιφάνειες που προέκυψαν από την κατείσδυση του νερού. Όπως είπε: «Για μένα δεν υπάρχει ρήγμα, είναι επιφάνειες αποκολλήσεις του βράχου της μεγάλης κατείσδυσης νερού, αν το συνδυάσουμε αυτό με τη διαρροή του αγωγού για τέσσερις ημέρες, καταλαβαίνετε, ότι αυτή η επιφάνεια είναι μούσκεμα και αν κάποιος πάει περιμετρικά του χωριού μπορεί να βρει και μικρές εκροές σαν πηγές.

Αν συνεχιστεί η ροή του νερού και οι αποκολλήσεις «είναι βεβαίως και είναι επικίνδυνο και γι αυτό είμαι ανήσυχος και για την επέκταση. Φοβάμαι ότι ξεκίνησε φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και εάν αυτή η επιφάνεια συνεχίζει να εμποτίζεται θεωρώ ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα» τόνισε ο καθηγητής για τις Βούτες Ηρακλείου.

«Νομίζω αυτό που πρέπει να φροντίζουν είναι να εκτονώσουν το νερό σε αυτή την επιφάνεια, που χωρίζει το περατό από το αδιαπέρατο».



Πηγή: www.lifo.gr