ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ διαβάσαμε το ρεπορτάζ της Ντίνας Καράτζιου «Οι Αθηναίοι ποτίζουν τα ξεχασμένα δέντρα της πόλης τους».
Θα ήταν δίκαιο να έχει εκφραστεί σχετικά με τα αναφερόμενα και η άποψη του Δήμου Αθηναίων. Καθώς ωστόσο δεν συνέβη κάτι τέτοιο θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Τα 7.447 δέντρα τα οποία έχουμε φυτέψει στην Αθήνα από την έναρξη της δημοτικής μας θητείας μέχρι σήμερα, ποτίζονται είτε με αυτόματα συστήματα είτε με βυτία ωσότου αυτά αποκτήσουν επαρκή αυτονομία ώστε να μη χρειάζονται φροντίδα.
Ωστόσο σύμφωνα και με τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα ένα ποσοστό αυτών, ανεξαρτήτως εάν αρδεύονται δεν θα επιβιώσουν λόγω του μεταφυτευτικού σοκ ή επιβαρυντικών παραγόντων που επιδρούν επάνω τους στο αστικό περιβάλλον. Ειδικά για τα κυπαρισσάκια στο άλσος Λογγίνου, ο Δήμος Αθηναίων αναγκάστηκε από την Κυβέρνηση να τα μεταφυτέψει εκεί από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας λόγω των γνωστών έργων με τα οποία έχουμε διαφωνήσει. Σε κάθε περίπτωση αρδεύονταν με βυτίο αλλά η μεταφυτευτική καταπόνηση πλήττει τα ευάλωτα είδη.
Πιστεύουμε στη δύναμη του εθελοντισμού. Η συμβολή του στην προστασία του Περιβάλλοντος είναι ένας εξαιρετικά θετικός παράγοντας. Η ευαισθησία που διακρίνει τους εθελοντές άλλωστε αποτελεί για εμάς σημαντική πηγή έμπνευσης και ενημέρωσης ενώ θεωρούμε ότι μόνο θετικό πρόσημο έχουν πρωτοβουλίες ποτίσματος που ενισχύουν τις προσπάθειές μας. Όταν ο Δημήτρης Μπέης έσπασε δύο πλάκες στο πεζοδρόμιο τους πατρικού μου σπιτιού στα Εξάρχεια και φύτεψε λεύκες, η μητέρα μου το καλοκαίρι μας πήρε με τα κουβαδάκια για να τις ποτίζουμε. Η μία στέκεται ακόμα εκεί. Η άλλη χτυπήθηκε από αυτοκίνητο επάνω στο πεζοδρόμιο. Μόνο καλά λοιπόν προκύπτουν από παρόμοιες δράσεις.
Τέλος, σχετικά με τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, παραλάβαμε μία πόλη με αμέτρητα ξερά δέντρα και κενούς λάκκους. Μόνο οι μουριές που είχαν καταστραφεί από το κινέζικο σκαθάρι ήταν χιλιάδες και γι΄ αυτό επιδιώκουμε τη διάσωση όσων άντεξαν με το τρέχων πρόγραμμα εγχύσεων φαρμακευτικού σκευάσματος σε 8.000 δέντρα.
Για όσα όμως δέντρα χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει προγραμματισμός σταδιακής αποκατάστασης του πρασίνου που αφορά και το συγκεκριμένο δρόμο. Κατά τη φυτευτική περίοδο που ξεκινά τον Οκτώβριο και όχι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο όπως έκαναν άλλοι.
Το παράδειγμα των μαζικών φυτεύσεων του τελευταίου ενάμιση έτους στη Βασιλίσσης Σοφίας, στην Αλεξάνδρας, στην Πανόρμου, στην Ταϋγέτου, στο Λυκαβηττό, στο άλσος Ευελπίδων, στο λόφο Στρέφη, στο άλσος Ιλισίων, στο λόφο Κολωνού, στο άλσος Χωροφυλακής, στο άλσος Μητροπέτροβα στο Πολύγωνο, στη Ριζούπολη, στην Αλεπότρυπα είναι μόνο η αρχή.