Ένας μη καταγεγραμμένος δωρητής σπέρματος που ισχυρίζεται ότι έχει αποκτήσει περισσότερα από 180 παιδιά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την επιμέλεια ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε υπόθεση όπου η μητέρα του παιδιού δήλωσε πως η εμπειρία μαζί του την άφησε «κατεστραμμένη» και «με αυτοκτονικές σκέψεις».
Ο 54χρονος Αμερικανός Ρόμπερτ Άλμπον, γνωστός στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο «Joe Donor», έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το This Morning και σε ντοκιμαντέρ του Channel 4. Ζήτησε να πάρει την επιμέλεια της κόρης που απέκτησε με γυναίκα από το Ντάραμ, όταν δικαστήριο έκρινε ότι η μητέρα δεν ήταν σε θέση να την φροντίσει.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο Άλμπον επιχειρούσε να διεκδικήσει γονικά δικαιώματα για παιδί που απέκτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Φεβρουάριο, είχε προσπαθήσει να αναγνωριστεί ως γονέας παιδιού που απέκτησε με ζευγάρι στο Κάρντιφ. Ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση τον κατονόμασε δημόσια, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν άλλες γυναίκες από τις «υπηρεσίες» του.
Η νέα του προσπάθεια απορρίφθηκε από οικογενειακό δικαστήριο στο Μίντλεσμπρο, το οποίο δημοσίευσε σχετική απόφαση την Τετάρτη. Ο δικαστής αρνήθηκε να του αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα επιμέλειας ή επικοινωνίας όχι μόνο για το τρίχρονο κορίτσι που γεννήθηκε τον Μάιο του 2022, αλλά και για ένα δεύτερο παιδί, επίσης κορίτσι, που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2023 στη βορειοανατολική Αγγλία.
Ο «δωρητής σπέρματος» διαφήμιζε τις «υπηρεσίες» του στο Facebook
Και στις δύο περιπτώσεις, ο Άλμπον δεν ακολούθησε καμία επίσημη διαδικασία δωρεάς σπέρματος. Είχε σεξουαλική επαφή με τις γυναίκες, κάτι που παρουσιάζει δημόσια ως «δωρεάν υπηρεσία». Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραφε ότι με αυτόν τον τρόπο οι ενδιαφερόμενες «δεν χρειάζεται να αφήνουν κάποιον τύπο με εργαστηριακή ποδιά να κοιτάει τα γεννητικά τους όργανα».
Στην υπόθεση της τρίχρονης, η μητέρα του παιδιού είχε επικοινωνήσει με τον Άλμπον μέσω Facebook το 2021. Εκείνος της ζήτησε φωτογραφία και διένυσε 400 χιλιόμετρα την ίδια μέρα για να συνευρεθούν. Η γυναίκα είχε ήδη επτά παιδιά, τα πέντε από τα οποία δεν βρίσκονταν στην επιμέλειά της.
Μετά τη γέννηση του παιδιού, η γυναίκα έστειλε μήνυμα στον Άλμπον όπου έγραφε: «Έχω σκεφτεί πολύ όλα όσα μου έκανες. Δεν μπορώ να φάω. Σήμερα το πρωί ήμουν λεπτά μακριά από το να βάλω τέλος στη ζωή μου. Με σταμάτησε η 17χρονη κόρη μου. Δεν αντέχω άλλο. Με έχεις πραγματικά διαλύσει». Σε άλλα μηνύματα, τον κατηγορούσε ότι χρησιμοποιούσε το αγέννητο παιδί ως μέσο για να εξασφαλίσει επιδόματα και στέγη.
Στην υπόθεση της δίχρονης, ο Άλμπον δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα ως πατέρας, παρότι είχε αρχικά επαφή με το παιδί. Αργότερα, προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας να αναγνωριστεί ως πατέρας, να αποκτήσει γονική μέριμνα και δικαίωμα επικοινωνίας. Η μητέρα αντιτάχθηκε, καταθέτοντας μάλιστα ενώπιον του δικαστηρίου πίσω από προστατευτική οθόνη.
Η γυναίκα αυτή περιγράφηκε από τον δικαστή ως «επηρεάσιμη». Σύμφωνα με τις κοινωνικές υπηρεσίες, είχε ασταθές οικογενειακό ιστορικό, θεωρούνταν ευάλωτη και το νοητικό της δυναμικό αξιολογήθηκε με δείκτη IQ 75. Έμαθε το πραγματικό όνομα του Άλμπον (Ρόμπερτ) μόνο αφότου γεννήθηκε το παιδί. Ως τότε, τον γνώριζε μόνο ως «Joe Donor».
O «δωρητής σπέρματος» έχει αποκτήσει παιδιά σε τουλάχιστον τέσσερις ηπείρους
Το προφίλ του Άλμπον περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έχει αποκτήσει παιδιά με γυναίκες στην Ιαπωνία και την Κίνα με τις οποίες πλέον δεν έχει καμία επαφή, ενώ φέρεται να έχει αφήσει δεκάδες παιδιά σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Βρετανία και αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου κατάγεται, υπάρχει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του καθώς φέρεται να χρωστάει χιλιάδες δολάρια απλήρωτης διατροφής.
Σε συνέντευξή του στη Sun τον Αύγουστο του 2023, ο ίδιος δήλωνε υπερήφανος για τη δράση του: «Έχω περίπου 180 επιβεβαιωμένες γεννήσεις και έχω γνωρίσει περίπου 60 από τα παιδιά μου».
Με πληροφορίες από Guardian