Ελεύθερη πρόσβαση στη Γάζα ζητούν τα πρακτορεία AFP, AP, Reuters, και BBC


Την ελεύθερη είσοδό τους στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν από το Ισραήλ, τα πρακτορεία AFP, AP, Reuters, και BBC.

Τα πρακτορεία ειδήσεων καλούν το Ισραήλ να «επιτρέψει την είσοδο και έξοδο δημοσιογράφων στη Γάζα», έπειτα από 21 μήνες πολέμου.

Σε δήλωση που έκαναν από κοινού, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Associated Press, το Reuters και το BBC News αναφέρουν: «Οι δημοσιογράφοι έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες στερήσεις και δυσκολίες στην πολεμική ζώνη. Ανησυχούμε πολύ για το ότι στο εξής ο λιμός απειλεί την επιβίωσή τους. Καλούμε γι΄άλλη μια φορά τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την είσοδο και έξοδο δημοσιογράφων στη Γάζα. Είναι απαραίτητο προϊόντα σε επαρκείς ποσότητες να φθάσουν στον πληθυσμό επί τόπου.

Τα διεθνή ΜΜΕ δηλώνουν «πολύ ανήσυχα για την κατάσταση» των δημοσιογράφων τους στη Γάζα «οι οποίοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες των οικογενειών τους και των ιδίων». «Αυτοί οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ήταν τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου στο πεδίο στη Γάζα. Αντιμετωπίζουν πλέον τις ίδιες δραματικές συνθήκες με τους πληθυσμούς που καλύπτουν», επισημαίνουν στην κοινή τους δήλωση.

«Μαζικός λιμός» εξαπλώνεται στη Γάζα – Προειδοποιήσεις από 100 και πλέον ΜΚΟ

Ο κίνδυνος λιμού στον παλαιστινιακό θύλακα επισημαίνεται στις καθημερινές αναφορές των ΟΗΕ και διάφορων ΜΚΟ όλο και πιο συχνά.

«Καθώς εξαπλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας μαζικός λιμός, οι συνάδελφοί μας και οι άνθρωποι που βοηθάμε γίνονται ολοένα πιο αδύναμοι», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παραρτημάτων των Γιατρών του Κόσμου, της Caritas, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam International.

Απηύθυναν έκκληση να κηρυχτεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης και να επιτραπεί απρόσκοπτη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι 21 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό ή από πείνα τις προηγούμενες 72 ώρες, στον θύλακο που έχει μεταμορφωθεί σε ερείπια έπειτα από 21 και πλέον μήνες πολέμου, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Το Ισραήλ έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αυξανόμενη διεθνή πίεση για την ολοένα πιο δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία. Δεν χαλάρωσε παρά μόνο εν μέρει στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Γάζα από τις αρχές Μαρτίου, που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας Στιβ Γουίτκοφ θα έχει συνομιλίες στην Ευρώπη προκειμένου να οριστικοποιηθεί συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί «διάδρομος» για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί τον στρατό του Ισραήλ πως από τα τέλη Μαΐου σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους που απλά προσπαθούσαν να βρουν τρόφιμα, στη μεγάλη πλειονότητά τους κοντά σε κέντρα διανομής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Από την άλλη, το Ισραήλ κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πως αποπειράται να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα δεινά των αμάχων, ότι κλέβει τρόφιμα και τα πουλάει σε αστυνομικές τιμές, ότι μαχητές του είναι αυτοί που ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων που περιμένουν βοήθεια…

Το GHF επίσης, επιρρίπτει την ευθύνη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Χαμάς.



Πηγή: www.lifo.gr