Η σωματική τιμωρία των παιδιών σχετίζεται με αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς, σωματικής και ψυχικής υγείας, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και περιορισμένη κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ευρείας κλίμακας ανάλυση για τη σωματική τιμωρία στα παιδιά, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour.
Η σωματική τιμωρία σε παγκόσμιο επίπεδο: Αναλύθηκαν 195 μελέτες σε 92 χώρες
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 195 επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη σωματική τιμωρία, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2002 και 2024 και κάλυπταν 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η νέα αυτή ανάλυση συμπληρώνει προγενέστερη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί σε χώρες υψηλού εισοδήματος και είχε αποτυπώσει παρόμοια ευρήματα.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 19 διαφορετικούς τομείς της παιδικής ανάπτυξης και ευημερίας. Μεταξύ αυτών ήταν οι σχέσεις γονέων-παιδιών, η σωματική και ψυχική υγεία, η έκθεση σε ή η διάπραξη βίας, η στάση απέναντι στη βία, η χρήση ουσιών, οι γνωστικές και κινητικές δεξιότητες, ο ύπνος, οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, καθώς και η πιθανότητα εμπλοκής σε παιδική εργασία.
Σωματική τιμωρία: 16 από τις 19 παραμέτρους συνδέονται με αρνητικές συνέπειες
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ήταν αποκαλυπτικά: η σωματική τιμωρία παρουσίασε στατιστικά σημαντική αρνητική επίδραση σε 16 από τους 19 εξεταζόμενους τομείς. Συγκεκριμένα, φάνηκε να σχετίζεται με:
- Επιδείνωση της σχέσης παιδιού – γονέα
- Θυματοποίηση από βίαιες συμπεριφορές
- Τάση για διάπραξη ή αποδοχή βίας
- Σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας
- Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών
- Χαμηλές σχολικές επιδόσεις και περιορισμένες γλωσσικές δεξιότητες
- Ανεπαρκή εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου
- Συμπεριφορικές δυσκολίες, κοινωνική απομόνωση, καταθλιπτική διάθεση και επιθετικότητα
- Καθυστέρηση στην πρώιμη ανάπτυξη και διαταραχές ύπνου
Σωματική τιμωρία: Καμία θετική επίδραση
Η ανάλυση δεν κατέγραψε καμία θετική συνέπεια που να σχετίζεται με τη σωματική τιμωρία. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι σε τρεις μόνο τομείς, τις γενικές γνωστικές ικανότητες, τις κινητικές δεξιότητες και την πιθανότητα συμμετοχής σε παιδική εργασία, δεν εντοπίστηκε συσχέτιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2006, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε απευθύνει έκκληση για την καθολική απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας παιδιών. Έκτοτε, 65 χώρες —κυρίως υψηλού εισοδήματος— έχουν θεσπίσει νομοθετικά πλήρεις ή μερικούς περιορισμούς στην άσκηση σωματικής βίας ως μέσο διαπαιδαγώγησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ