Εν μέσω αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε όσους αντιτίθενται στις πολιτικές του, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί «προσπάθειες διχασμού και μίσους», αναφερόμενος στις μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων κατά της λεγόμενης ισλαμοποίησης της κοινωνίας τους.
Κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο προεδρικό μέγαρο και το νέο κτίριο της “Βουλής”, έργα χρηματοδοτούμενα από την Άγκυρα, δηλώνοντας: «Όσοι προσπαθούν να διαταράξουν την αδελφοσύνη μας και να σπείρουν το μίσος, δεν θα πετύχουν». Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στα εργατικά συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις που αντιδρούν στον νέο νόμο για τις μαντίλες στα σχολεία: «Αν αγγίξετε τα μαντίλια των κοριτσιών μας στην τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου, θα μας βρείτε απέναντί σας».
Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας». Η ηγέτιδα της συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, Σέλμα Έιλεμ, χαρακτήρισε τον νόμο ως μέσο επιβολής πολιτικού Ισλάμ σε μια κοινωνία που επί δεκαετίες υπερηφανεύεται για τον κοσμικό της χαρακτήρα.
«Λέμε ξανά στους εκπροσώπους του AKP: μακριά από τα παιδιά μας και από την κοινωνία μας», τόνισε η Έιλεμ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, λίγα μόλις μέτρα από την τουρκική πρεσβεία.
Ο Ερντογάν, ο οποίος επιθυμούσε η επίσκεψη να αναδείξει την αταλάντευτη στήριξη της Άγκυρας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της λύσης δύο κρατών: «Η λύση δύο κρατών είναι το κοινό μας όραμα με τη βόρεια Κύπρο. Κάθε νέα διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».
Παρά τις εντάσεις, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, υπό τον Ερσίν Τατάρ –στενό σύμμαχο του Ερντογάν– υποστηρίζει τον επίμαχο νόμο, υποστηρίζοντας ότι προστατεύει τα δικαιώματα των μαθητών απέναντι σε διακρίσεις.
Ο ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χούμπερτ Φάουστμαν, εξηγεί ότι η κοινωνία των Τουρκοκυπρίων είναι ίσως η πιο κοσμική στον μουσουλμανικό κόσμο, αποτέλεσμα του κεμαλισμού αλλά και της βρετανικής αποικιοκρατίας. Κατά τον ίδιο, η αντίδραση της κοινωνίας στη νέα νομοθεσία αποτελεί απόδειξη μιας βαθιάς πολιτισμικής σύγκρουσης: «Ο νόμος για τις μαντίλες είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας αποδόμησης του κοσμικού χαρακτήρα της κοινότητας από τον Ερντογάν».
Πρώην συνδικαλιστής και επί χρόνια επικριτής της τουρκικής επιρροής, ο Σενέρ Ελτσίλ, δηλώνει πως οι Τουρκοκύπριοι «αισθάνονται πια μειονότητα στον ίδιο τους τον τόπο» λόγω της μαζικής εγκατάστασης εποίκων από την Τουρκία. «Η θρησκεία ποτέ δεν μας χώρισε στην Κύπρο. Τώρα, χτίζουν τζαμιά που δεν πατάμε και προσπαθούν να φέρουν τη διαίρεση στα σχολεία. Είναι η ώρα να αντισταθούμε».
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς δεκάδες σωματεία και κοινωνικές οργανώσεις επιμένουν στην κατάργηση του νόμου, ενώ υπερασπίζονται ακόμη και σήμερα την προοπτική επανένωσης της Κύπρου σε ομοσπονδιακή βάση.
Με πληροφορίες από Guardian