Κι ενώ η ισχνή βοήθεια που επέτρεψε το Ισραήλ μετά βίας εισέρχεται στη Γάζα -ύστερα από 80 εβδομάδες αποκλεισμού της, ο θύλακας απειλείται με τη διακοπή νερού.
Η επεκτεινόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ επιδεινώνει τις ήδη βεβαρημένες συνθήκες παροχής νερού στη Γάζα, καθώς προκαλούνται νέα κύματα εκτοπισμού -και τα εργοστάσια αφαλάτωσης και υγιεινής ξεμένουν από καύσιμα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δηλώνουν, ότι χωρίς άμεσες παραδόσεις καυσίμων, είναι πιθανή η πλήρης διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Λίγες ημέρες αφότου το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στις αρχές Μαρτίου , έκοψε επίσης τις γραμμές ηλεκτροδότησης στις κύριες μονάδες αφαλάτωσης -ζωτικής σημασίας πηγή νερού για τους κατοίκους της Γάζας.
LIFE IN GAZA!
ZIONISM IS EVIL! pic.twitter.com/EWsNYQEqIi
— Jackson Hinkle 🇺🇸 (@jacksonhinklle) May 21, 2025
Ως αιτία προέβαλε, την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς έτσι ώστε να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους που κρατάει. Η βοήθεια που επέτρεψε το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα, αφορά μόνο βασικ΄ές κυρίως παιδικές τροφές και μάλιστα σε πολύ περιορισμένη, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Νετανιάχου.
Γάζα: Τα παιδιά έχουν συνηθίσει στο θαλασσινό νερό
Η βοήθεια δεν περιλαμβάνει καύσιμα. Ωστόσο, κάποια ποσότητα πόσιμου νερού φορτώθηκε στα δεκάδες φορτηγά του ΟΗΕ που έχουν εισέλθει στη λωρίδα.
Γονείς δήλωσαν στο BBC, ότι κατά τη διάρκεια του 19μηνου πολέμου, τα παιδιά τους έχουν συνηθίσει να πίνουν αλμυρό νερό με τους γιατρούς να λένε ότι έχουν παρατηρήσει αύξηση των σοβαρών νεφρικών παθήσεων ως αποτέλεσμα.
«Συχνά το νερό αποδεικνύεται μισό γλυκό [φρέσκο], μισό αλμυρό», δήλωσε ο Raed al-Zaharneh, πατέρας τεσσάρων παιδιών στο Khan Younis, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας, βασίζεται πλέον στο νερό που παραδίδεται με φορτηγά. «Ξέρουμε ότι είναι ακατάλληλο για πόσιμο νερό, και εξακολουθούμε να το πίνουμε. Είχαμε πόνους στο στομάχι και διάρροια, αλλά το ανεχόμαστε. Τι κάνουμε; Πρέπει να πιούμε. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».
Γάζα: «Χρειαζόμαστε καύσιμα για να έχουμε πόσιμο νερό», λέει η UNICEF
Νωρίτερα αυτό το μήνα, άρχισε να ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος σε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης στη νότια Γάζα. Εκείνες τις ημέρες, επισκέφθηκε το εργοστάσιο ο Jonathan Crickx εκπροσωπώντας τη UNICEF. Ο Crickx παρατήρησε, ότι η παραγωγή στην εγκατάσταση είχε παρουσιάσει μείωση κατά 80% μετά την πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Παρόλα αυτά, εξακολουθούσε να παράγει χιλιάδες λίτρα την ημέρα. «Το πρόβλημα είναι ότι για να παράγουμε νερό χρειαζόμαστε τώρα καύσιμα. Και στη συνέχεια πρέπει να μεταφέρουμε το νερό με φορτηγά στις διάφορες κοινότητες. Αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς έχουμε όλο και λιγότερα καύσιμα, όχι μόνο για την παραγωγή του νερού αλλά και για τη λειτουργία των φορτηγών» εξηγεί.
Με πληροφορίες από BBC