Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» – «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν


Αντιμέτωποι με μια παράδοξη κινηματογραφική εμπειρία ήρθαν θεατές στην Ινδία, όπου κατά την προβολή της νέας ταινίας «Superman», όταν ο υπερήρωας πλησιάζει για να φιλήσει τη Λόις Λέιν, η ταινία «πηδά» ξαφνικά στην επόμενη σκηνή, αφήνοντας το φιλί εκτός πλάνου.

Η Κεντρική Επιτροπή Πιστοποίησης Ταινιών (CBFC) της Ινδίας έκρινε ότι οι σκηνές ήταν υπερβολικά «αισθησιακές» για το ινδικό κοινό και ζήτησε να κοπούν πριν από την κυκλοφορία της ταινίας στις αίθουσες. Μεταξύ των κομμένων σκηνών περιλαμβάνεται ένα φιλί διάρκειας 33 δευτερολέπτων.

Οι περικοπές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς θεατές να κατηγορούν τη CBFC για υποκρισία και αδικαιολόγητο πουριτανισμό. Επέκριναν επίσης τη δυσαναλογία στην αντιμετώπιση μεταξύ ξένων και ινδικών παραγωγών, υποστηρίζοντας ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς.

«Η CBFC εγκρίνει φρικιαστικές σκηνές βίας και σεξουαλικής επίθεσης σε ταινίες με πιστοποίηση “U”, που μπορούν να δουν και παιδιά. Αλλά δεν επιτρέπει ένα συναινετικό φιλί σε ταινία κόμικ με πιστοποίηση “U/A”, που προορίζεται για παρακολούθηση με συνοδεία ενηλίκου», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας χρήστης.

Ένας άλλος έγραψε: «Ο Superman δεν επιτρέπεται να φιλήσει την Lois Lane στις ινδικές οθόνες. Αλλά οι ήρωες των ινδικών ταινιών μπορούν ανενόχλητοι να τραβούν, να παρενοχλούν, να χαστουκίζουν και να καταδιώκουν τις πρωταγωνίστριες. Σοβαρά τώρα, CBFC;»

Πέρα από την ηθική διάσταση, πολλοί θεατές ενοχλήθηκαν και από την απότομη αισθητική των περικοπών, κάνοντας λόγο για «άγαρμπες παρεμβάσεις» που καταστρέφουν τη ροή της αφήγησης.

Η ινδική κινηματογραφική λογοκρισία έχει διαχρονικά περίπλοκη σχέση με τις σκηνές φιλιού. Από το 1933, όταν η ταινία Karma περιείχε ένα τετράλεπτο φιλί, έως και τη δεκαετία του ’90, τα φιλιά στις ινδικές παραγωγές αποφεύγονταν, αντικαθιστάμενα συχνά από υπαινικτικές εικόνες ή αγκαλιές. Αν και τις τελευταίες δεκαετίες οι αντιλήψεις έχουν κάπως απελευθερωθεί, η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική, κυρίως εκτός των αστικών κέντρων, και οι πιο προσωπικές σκηνές εξακολουθούν να «κόβονται» τακτικά.

Η CBFC έχει δεχθεί επίσης κατηγορίες για πολιτική προκατάληψη. Πέρυσι, μπλόκαρε την κυκλοφορία της βιογραφικής ταινίας «The Apprentice» για τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο σκηνοθέτης Αλί Αμπάσι αρνήθηκε να προχωρήσει στις αλλαγές που του ζητήθηκαν. «Έφυγα από τη λογοκρισία του Ιράν για να συναντήσω την εταιρική λογοκρισία των ΗΠΑ. Και τώρα την Ινδία. Σοβαρά; Η λογοκρισία μοιάζει με πανδημία πια», δήλωσε ο ίδιος.

Ανάλογη μοίρα είχε και η ταινία Santosh, η οποία πραγματεύεται την αστυνομική βία και το μισογυνισμό στην Ινδία. Παρότι απέσπασε διεθνείς διακρίσεις, οι ινδικές αρχές ζήτησαν περικοπές που οδήγησαν ουσιαστικά στον αποκλεισμό της από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η σκηνοθέτιδα Σάντια Σούρι χαρακτήρισε τις απαιτήσεις «απογοητευτικές και σπαρακτικές».

Με πληροφορίες από Guardian



Πηγή: www.lifo.gr