Η Ινδία αντιμετωπίζει τη φονική τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ, με 26 θύματα από όλη τη χώρα, και η απάντηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προσπαθεί να ισχυροποιήσει την εικόνα της κυβέρνησης, χωρίς να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των εντάσεων της Ινδίας με το Πακιστάν.
Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Παχάλγαμ, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όταν οι επιτιθέμενοι ανάγκαζαν τα θύματα να αποκαλύψουν τη θρησκεία τους. Όσοι δεν μπορούσαν να απαγγείλουν το Ισλαμικό “Καλάμα” (την ομολογία πίστης), εκτελούνταν επί τόπου.
Το Κασμίρ, το οποίο το 2019 υπήρξε αντικείμενο πολιτικής αναταραχής με την αμφισβήτηση του ημι-αυτονομικού καθεστώτος του από την κυβέρνηση Μόντι, βρισκόταν σε φάση τουριστικής ανάκαμψης, με 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2024. Ωστόσο, η πρόσφατη σφαγή επαναφέρει τη βία στην περιοχή.
Η πολιτική ισορροπία του Ινδού πρωθυπουργού: Στρατηγική ή Συναίσθημα;
Ο Μόντι, γνωστός για τη σκληρή ρητορική του σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, αντιμετωπίζει την πίεση να αντιδράσει σθεναρά, χωρίς να προκαλέσει πλήρη κλιμάκωση με το Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνικά όπλα. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός, παρά την οργή του κοινού, ίσως επιλέξει έναν πιο στρατηγικό και περιορισμένο αντίκτυπο.
Η μνήμη της επίθεσης στο Πουλβάμα το 2019, όπου 40 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, εξακολουθεί να βαραίνει τις αποφάσεις του Μόντι. Αν και υπήρξε στρατιωτική αντίδραση με αεροπορικές επιθέσεις στο Πακιστάν, η αποτελεσματικότητά τους παραμένει αμφισβητούμενη.
Η Ινδία κατηγορεί την πακιστανική ισλαμιστική ομάδα Λασκάρ-ε-Ταΐμπα για την επίθεση και δηλώνει ότι έχει αποδείξεις για τη διασυνοριακή εμπλοκή.
Αναλυτές προειδοποιούν: Μην υπερεκτιμήσετε την ισχύ του Ινδού Μόντι
Ο αναλυτής Μάικλ Κούγκελμαν προειδοποιεί ότι, παρά την έντονη οργή και τη σφοδρή ρητορική, η Ινδία ενδέχεται να κινηθεί προσεκτικά και με στρατηγική σκέψη, θέλοντας να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε αντίδραση θα είναι αποτελεσματική και καλά προγραμματισμένη.
Αν και το κοινό απαιτεί δράση, ο Μόντι φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει τις εθνικιστικές προσδοκίες με τις στρατηγικές ανάγκες. Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με τις διεθνείς σχέσεις και τη στρατηγική ασφάλεια να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η Ινδία έχει ήδη προβεί σε συμβολικές κινήσεις, όπως η αναστολή της συμφωνίας για τα ύδατα του Ινδού ποταμού, ενώ το Πακιστάν ανταπάντησε αναστέλλοντας τη συμφωνία του Σίμλα του 1972. Ωστόσο, η δημόσια οργή παραμένει υψηλή και οι επόμενες κινήσεις θα κρίνουν την πορεία της Ινδίας στη διαχείριση αυτής της κρίσης.
Με πληροφορίες από Guardian