Η Ρωσία εντείνει τη χρήση χημικών όπλων στο ουκρανικό έδαφος, επιχειρώντας να κάμψει την ουκρανική αντίσταση προκαλώντας «τη μέγιστη δυνατή οδύνη», σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας.
Μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Εσθονή πολιτικός αναφέρθηκε σε στοιχεία από τις γερμανικές και ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με αυτές, η Ρωσία έχει κάνει χρήση χημικών όπλων τουλάχιστον 9.000 φορές από την έναρξη της πλήρους εισβολής, με την τάση, όπως φαίνεται, να είναι αυξητική.
«Οι υπηρεσίες λένε πως η χρήση αυξάνεται. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», σημείωσε η Κάλλας. «Δείχνει ότι η Ρωσία στοχεύει στο να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή οδύνη, ώστε να υποχρεώσει την Ουκρανία να παραδοθεί. Είναι κάτι που απλώς… δεν αντέχεται».
Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται από διεθνής σύμβαση του 1993, την οποία έχει υπογράψει και επικυρώσει και η Ρωσία, μαζί με περισσότερες από 190 χώρες παγκοσμίως. Η συμφωνία απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.
Οι δηλώσεις της Κάλλας ενισχύουν την αίσθηση ανησυχίας που διαμορφώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η Ρωσία φαίνεται να εντείνει τις επιθέσεις της, τόσο με χημικά μέσα όσο και με ολοένα πιο εκτεταμένους νυχτερινούς βομβαρδισμούς με πυραύλους, στο πλαίσιο της θερινής της επιχείρησης.
Μπροστά σε αυτήν την κλιμάκωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα στηρίξει νομοσχέδιο για την επιβολή δασμών σε ρωσικά προϊόντα, στοχεύοντας την οικονομία της Μόσχας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι σχετικές κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διακόψει τις επιθέσεις εντός 50 ημερών.
Επιπλέον, ο Τραμπ έκανε γνωστό ότι το ΝΑΤΟ θα μπορεί να αγοράζει αμερικανικά όπλα για λογαριασμό της Ουκρανίας. Η Κάλλας χαιρέτισε την απόφαση, επισημαίνοντας όμως ότι η Ευρώπη θα επιθυμούσε μια πιο ισότιμη κατανομή της υποστήριξης: «Θα θέλαμε να δούμε τις ΗΠΑ να μοιράζονται το βάρος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί απευθείας την άμυνα της Ουκρανίας. «Δεν θα τα αγοράζουμε εμείς», είπε, αναφερόμενος στα όπλα, «αλλά θα τα κατασκευάζουμε, και οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν. Είναι πολύ πλούσιοι».
Η Κάλλας σχολίασε: «Εάν εμείς τα χρηματοδοτούμε, τότε πρόκειται για ευρωπαϊκή υποστήριξη».
Με πληροφορίες από Euronews