Η Ισλανδία, το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς τακτικό στρατό, επανεξετάζει σοβαρά τον ρόλο της στην άμυνα της Αρκτικής, καθώς κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη.
Η θέση της, ανάμεσα στη Γροιλανδία και τη Νορβηγία, καθιστά το νησί γεωστρατηγικά κρίσιμο για τις ΗΠΑ και τη Συμμαχία. Σήμερα, με την κλιματική αλλαγή να ανοίγει νέες θαλάσσιες οδούς και τον Πρόεδρο Τραμπ να πιέζει για αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, η Ισλανδία ενισχύει την αμυντική της υποδομή χωρίς να αποκτά στρατό.
Το αεροδρόμιο του Κεφλαβίκ λειτουργεί πλέον ως βάση για καταδιωκτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και αμερικανικά ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη, καθώς η Ρωσία αυξάνει τη δραστηριότητά της στον Βόρειο Ατλαντικό.
Παράλληλα, η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Kristrún Frostadóttir, ετοιμάζει αναθεώρηση της εθνικής αμυντικής στρατηγικής και σκέφτεται δημοψήφισμα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε., πιθανώς έως το 2027. Οι πολιτικές του Τραμπ και η στάση του απέναντι στην Ευρώπη έχουν ήδη ενισχύσει τη φιλοευρωπαϊκή τάση στη χώρα.
Η Ισλανδία παραμένει αντίθετη στη δημιουργία δικού της στρατού, ωστόσο επενδύει περισσότερο στην ακτοφυλακή και σε στρατηγικές συμμαχίες. «Η άμυνα δεν σημαίνει απαραίτητα στρατιωτικοποίηση», δήλωσε η Frostadóttir.
Οι εξελίξεις στη Γροιλανδία, που βρίσκεται μόλις 1.200 χλμ. μακριά, ανησυχούν τους Ισλανδούς. Η διστακτική στάση της Γροιλανδίας απέναντι στον αμερικανικό στρατό –και οι απειλές Τραμπ να την “αγοράσει”– έχουν κάνει την Ισλανδία να προσεγγίσει ξανά την Ευρώπη ως στρατηγικό εταίρο.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal