Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους


Ένας από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς της Ευρώπης προειδοποιεί ότι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει τους αμπελώνες του στην Καταλονία μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να καταστήσει την περιοχή πολύ ζεστή και ξηρή για ποιοτική οινοπαραγωγή.

Η οικογένεια Torres, η οποία παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, ήδη εγκαθιστά συστήματα άρδευσης στους αμπελώνες της στην Ισπανία και την Καλιφόρνια, και φυτεύει αμπέλια σε ψηλότερα υψόμετρα, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Ο 83χρονος πρόεδρος της εταιρείας, Miguel Torres, δήλωσε: «Η άρδευση είναι το μέλλον. Δεν βασιζόμαστε πλέον στον καιρό. Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μπορούμε να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε καλά κρασιά εδώ – ίσως 20 ή 30 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα πάντα».

Πρόσθεσε ακόμη: «Σε 30 έως 50 χρόνια, ίσως χρειαστεί να σταματήσουμε την αμπελουργία εδώ. Οι τουρίστες είναι σημαντικοί για την Καταλονία και βρισκόμαστε πολύ κοντά στη Βαρκελώνη. Ίσως αυτή η περιοχή στο μέλλον να είναι κατάλληλη για τουριστική δραστηριότητα, αλλά όχι για οινοπαραγωγή».

Η εταιρεία, η οποία επενδύει το 11% των ετήσιων κερδών της στην καταπολέμηση και προσαρμογή στην κλιματική κρίση, εξετάζει τη μεταφορά μέρους των αμπελώνων της δυτικότερα, σε πιο δροσερές περιοχές με επαρκείς υδάτινους πόρους.

Η οικογένεια Torres διαθέτει πάνω από 1.000 εκτάρια αμπελώνων στην Καταλονία, κυρίως στην περιοχή Penedès, καθώς και καλλιέργειες σε άλλα μέρη της Ισπανίας, της Χιλής και της Καλιφόρνιας.

Η γνωστή οικογένεια οινοπαραγωγών εφαρμόζει επίσης τεχνικές μείωσης ή επαναχρησιμοποίησης του νερού τόσο κατά την καλλιέργεια όσο και στην οινοπαραγωγική διαδικασία.

«Η υπερθέρμανση σκοτώνει το επάγγελμα»

Αυτές οι ενέργειες ήρθαν μετά την καταγραφή αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 1°C στην περιοχή Penedès τα τελευταία 40 χρόνια. Η αύξηση αυτή έχει οδηγήσει σε πρώιμο τρύγο – περίπου 10 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Για να διατηρηθεί η ποιότητα των σταφυλιών, η εταιρεία εφαρμόζει τεχνικές επιβράδυνσης της ωρίμανσης.

Ο Miguel Torres έκανε αυτές τις δηλώσεις σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες έχουν περάσει δύσκολες χρονιές. Το 2023, η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές μειώθηκε έως και 50% – τη χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη χρονιά που έχω δει ποτέ». Ακόμα και το 2024, η παραγωγή παραμένει κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους, λόγω καύσωνα και ξηρασίας.

Αν και το 2025 μέχρι στιγμής είναι καλύτερο, χάρη στις βροχές του χειμώνα και της άνοιξης και στη μεγαλύτερη χρήση άρδευσης, ο Torres εξέφρασε ανησυχία ότι η υψηλότερη υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο περονόσπορου (μύκητας).

«Στο μέλλον, αν θέλουμε να έχουμε μια συνέπεια στις σοδειές, πρέπει να σταματήσουμε την υπερθέρμανση. Η υπερθέρμανση σκοτώνει το επάγγελμα», τόνισε ο ίδιος.

Οι πρόσθετες δαπάνες για άρδευση ροκανίζουν τα κέρδη της οικογένειαςTorres σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, την ώρα που αντιμετωπίζει πιθανές απειλές από αμερικανικούς δασμούς και επιπλέον φόρους στο κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και νέο τέλος στη συσκευασία, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό για γυάλινες φιάλες και βάζα.

Ο Miguel Torres δήλωσε ότι οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί έως και 10%, ενώ η απορρόφηση μέρους των αυξήσεων του κόστους έχει μειώσει περαιτέρω τα κέρδη.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο εμφιάλωσης ορισμένων φθηνότερων κρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα, καθώς είναι φθηνότερο να γίνεται η εισαγωγή σε μεγάλες δεξαμενές (χύμα).

Με πληροφορίες από Guardian



Πηγή: www.lifo.gr