Ισραήλ και Ιράν μετατρέπουν τα social media σε όπλο: Η ψυχολογική μάχη πίσω από την επίθεση στη φυλακή Εβίν


Στις ώρες που προηγήθηκαν της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη, στις 23 Ιουνίου, εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις στα περσικά που προανήγγειλαν την επίθεση και καλούσαν τους Ιρανούς να απελευθερώσουν τους κρατουμένους.

Λίγο μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, ένα βίντεο αναρτήθηκε σε Telegram και Χ, φαινομενικά καταγράφοντας έκρηξη στην είσοδο της φυλακής του Ιράν – γνωστής για τη φυλάκιση πολιτικών αντιφρονούντων. Το hashtag «#freeevin» συνοδεύε πολλές αναρτήσεις. Ωστόσο, το βίντεο και οι αναρτήσεις δεν ήταν αυθεντικά. Ήταν μέρος μιας ισραηλινής επιχείρησης παραπληροφόρησης, σύμφωνα με ειδικούς που παρακολούθησαν τη δράση. Σε διάστημα 12 ημερών, Ισραήλ και Ιράν μετέτρεψαν τα social media σε πεδίο μάχης, χρησιμοποιώντας ψεύτικες πληροφορίες, AI avatars και ψυχολογικές επιχειρήσεις για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη — παράλληλα με τους πραγματικούς πυραύλους που εκτοξεύονταν.

Η συγκεκριμένη στρατηγική δεν είναι νέα, αλλά οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και των κοινωνικών δικτύων έχουν αναβαθμίσει δραστικά την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα της ψηφιακής προπαγάνδας.

Το Ιράν φέρεται να έστειλε ειδοποιήσεις στα εβραϊκά σε χιλιάδες Ισραηλινούς, προειδοποιώντας τους να ΜΗΝ πάνε σε καταφύγια, επικαλούμενο επικείμενη επίθεση μέσα σε αυτά. Παράλληλα, λογαριασμοί στο Χ που φαίνονταν να ανήκουν στο Ισραήλ, προωθούσαν μηνύματα στα περσικά με στόχο τη μείωση της εμπιστοσύνης προς την ιρανική κυβέρνηση — κάποια με φωνή που είχε δημιουργηθεί από AI.

«Είναι σίγουρα μια νέα εποχή στον πόλεμο επιρροής», λέει ο καθηγητής James J.F. Forest του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Η μαζική διάδοση παραπληροφόρησης, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με τόσο ρεαλιστικό περιεχόμενο, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Ούτε το Ισραήλ ούτε η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη απάντησαν στα σχετικά ερωτήματα.

Παρά τις διαψεύσεις και τις αποκαλύψεις, το υλικό έχει ήδη δειχθεί εκατομμύρια φορές και παραμένει σε κυκλοφορία. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δίνει τώρα τη δυνατότητα μετάφρασης, προσωποποίησης και συναισθηματικής στόχευσης σε τέτοιο βαθμό, που τα ψεύτικα προφίλ γίνονται πιο πιστευτά από ποτέ.

Η μάχη συνεχίστηκε ακόμη και μετά την επίσημη παύση των εχθροπραξιών στις 24 Ιουνίου. Την επόμενη μέρα, εμφανίστηκε λογαριασμός στο Χ που υποστήριζε ότι ανήκε στη Μοσάντ, προσφέροντας οικονομική και ιατρική βοήθεια σε Ιρανούς που αντιτίθενται στο καθεστώς. Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Menashe Amir εμφανίστηκε σε βίντεο, μιλώντας στα περσικά, αφού όπως δήλωσε, επισκέφθηκε το σπίτι του ομάδα ατόμων που του ζήτησε να διαβάσει κείμενα που του παρέδωσαν.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση πήρε σοβαρά τις αναρτήσεις, προειδοποιώντας το κοινό να αγνοήσει τα «παραπλανητικά» αυτά μηνύματα.

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχναν – υποτίθεται – καταστροφή στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, καταρρίψεις F-35, και τη σύλληψη μιας Ισραηλινής πιλότου ονόματι “Sarah Ahronot”, η οποία στην πραγματικότητα ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της Χιλής από το 2011.

Ακόμη και ένα σατιρικό βίντεο με τίτλο «Ο Άντρας μας στην Τεχεράνη» – που παρουσίαζε τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, Εσμαΐλ Γκαάνι, ως πράκτορα της Μοσάντ – συνοδεύτηκε από μουσική της ισραηλινής τηλεοπτικής σειράς «Τεχεράνη».

Ο Ισραηλινός δημιουργός του βίντεο, Έβιαταρ Ρόζενμπεργκ, δήλωσε ανοιχτά ότι το έφτιαξε με χρήση AI.

Με πληροφορίες από New York Times



Πηγή: www.lifo.gr